Főoldal > PSZICHÉ > Anya, most én jövök! A leválás buktatói

Anya, most én jövök! A leválás buktatói

humánpszichológia
0

Írta:

Két kattintásra a kalandtól! Édesanyánkról leválni, valljuk be, nem egyszerű feladat, hiszen szerencs

Két kattintásra a kalandtól!

Édesanyánkról leválni, valljuk be, nem egyszerű feladat, hiszen szerencsés esetben eddig ő jelentette a biztos pontot. Felnőttkorodra viszont már más emberek kerülnek előtérbe, például a szerelmed, a barátaid… Legalábbis így kellene lennie. Ha viszont még mindig úgy viselkedsz, mintha gyerek lennél, abból semmi jó nem fog kisülni. Inkább előzd meg a bajt: Nagy Brigitta pszichológus segít neked abban, hogyan lépj ki egy-egy problémás szituból.

Légy jó nagylány!

A helyzet: Mivel nem akarod anyukádat megbántani, naponta többször is becsekkolsz ugyan nála, de már nem szívesen számolsz be minden percedről, így leginkább az időjárás a téma.

A szakértő véleménye: Akkor lehet ismerős ez a szituáció, ha jellemzően jó kisgyerek voltál, ritkán kerültél összetűzésbe a szüleiddel. Ezt a szerepet nehéz elengedni, a megfelelési kényszer nagy úr, tegyél ellene! Attól, hogy néha bulizol, még ugyanaz vagy, aki voltál, csak felnőtt kiadásban. Vállald fel nyugodtan ezeket a sztorikat is, nem fognak kevésbé szeretni. Sőt boldog lesz anyukád, hogy bevonod az életedbe.

Maxima-tipp: Ha még így is sok a napi csevegésből, lassan csökkentsd a hívások számát! Így mindketten hozzá tudtok majd szokni az új felálláshoz, és lesz időtök élményeket gyűjteni, amiket aztán átbeszélhettek.

anya2.jpg ()Nem vagy egyedül

A helyzet: Bár már elköltöztél otthonról, alig várod, hogy hétvégére hazautazhass, a köztes időt pedig a telefonon lógva töltöd.

A szakértő véleménye: Ha az egyetem vagy munka miatt a családodtól távoli városba kell költöznöd, érthető, hogy hirtelen nagyon magányosnak érzed magad. Ilyenkor viszont nem az a megoldás, hogy állandóan hazaszaladgálsz anyukád szárnyai alá, és valahogy megpróbálod túlélni a nélküle töltött hétköznapokat. Légy nyitott, keress új haverokat, és térképezd fel az új környezetet – nehéz, de az első lépéseket bizony neked kell megtenned! Édesanyád is nyugodtabb lesz, ha azt látja, hogy beilleszkedtél.

Maxima-tipp: Próbálj az otthonihoz hasonló társaságot keresni magadnak! Ha szeretsz például sportolni, keress egy fitneszklubot, máris sok ismerősöd lesz. De egy kollégát is megkérhetsz, mutassa meg a kedvenc kávézóját.

A cikk folytatását elolvashatod a legújabb Maxima magazinban!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X