Főoldal > PSZICHÉ > Szorongásoldás – csak természetesen!

Szorongásoldás – csak természetesen!

lélekpszichológia
0

Írta: and

Pénzhiány, hitelügyek, munkahelyi, családi vagy párkapcsolati gondok. Ne is csodálkozz, hogy szaporább

Pénzhiány, hitelügyek, munkahelyi, családi vagy párkapcsolati gondok. Ne is csodálkozz, hogy szaporább lesz a szívverésed, felszínessé válik a légzésed és baljós képzelgések gyötörnek, hiszen annyi az ok az állandó szorongásra. Ha akkora a baj, szakemberhez kell fordulni, és el kell kezdeni a gyógyszerszedést, de enyhébb esetekben a szorongásoldás tárháza más lehetőségeket is kínál. Válogass a leggyakrabban alkalmazott módszerek közül, de egyet mindig tarts szem előtt: jóból is megárt a sok. Azaz, ha már eleve vényre kapható szorongáscsökkentőkön élsz, a megoldások közül hagyd ki a nyugtató gyógynövények fogyasztását!

Kamillatea (Matricaria recutita)

Szinte minden háztartásban megtalálható ez a főként teaként ismert sokoldalú gyógynövény, melynek évszázadok bizonyítják hatékonyságát. Nyugtató hatását azon vegyületeinek köszönheti, melyek ugyanazokhoz az agyi receptorokhoz kötődnek, mint egyes nyugtatók. Hatását egy pennsylvaniai vizsgálat is igazolta: azok körében, akik 8 héten át szedték a kamilla pasztillát, jelentősen csökkentek a szorongás tünetei a placebót szedőkéhez képest.

Zöld tea (L-Theanin)

Az utóbbi évtizedek egyre közkedveltebb növénye hazánkban is, számos jótékony hatása mellett csökkenti a pulzusszámot, a vérnyomást és a szorongást. A japán buddhista szerzetesek is a zöld teára szavaznak, mert ennek köszönhetik éber, de relaxált állapotukat meditáció közben.

Komló (Humulus lupulus)

A nagy sörfogyasztók esküsznek lazító hatására, de nyugtató hatást a növény illóolaj kivonatával érhetsz el, amit illatpárnával, akár aromaterápiásan is alkalmazhatsz. Teaként önmagában sose, csak kamillával és mentával együtt fogyaszd, amúgy keserű az íze!

macskagyoker2.jpg ()Macskagyökér (Valeriana officinalis)

Leginkább alvászavarok ellen javallott ez a szorongásoldó egyben nyugtató, álmosító hatású valeriana gyógynövény (fotón), mely Németországban hivatalosan is altatónak minősül. Mivel szaga kellemetlen, ezért jobb, ha nem teaként, hanem inkább kapszula formájában fogyasztod esténként.

Citromfű (Melissa officinalis)

A középkor óta ismert és használatos stressz- és szorongásoldó növény, ami egyben remek altató is. Ügyelj azonban az elfogyasztott mennyiségre, mert általában ugyan biztonságos, de túl nagy mennyiségben szorongást is okozhat, ezért kezdd alacsony dózissal. Keverheted más nyugtató hatású füvekkel, komlóval, kamillával, macskagyökérrel is.

Golgotavirág

Egyes országokban elismert nyugtatóként tartják számon, mert a vényre kapható gyógyszerekéhez hasonló mértékben oldja a feszültséget. Mivel álmosságot okozhat, jobb, ha nem fogyasztod más gyógyszerekkel együtt, és ne alkalmazd egy hónapnál tovább folyamatosan.

Testmozgás

Ha kipróbáltad tudod, hogy már akár egy 20-30 perces edzés, sőt, egy élénk séta is kiválóan oldja a feszültséget, szorongást. A legjobb persze a szabadban végezni a mozgást, mert kint több az oxigén és lelkileg is jobban fel tudsz töltődni, mint a négy fal között. De a benti szobakerékpáros vagy futópados mozgás is kiváló.

Zenehallgatás

A zene kitűnő stresszoldó és relaxációs hatású, terápiás eszközként is használatos. Egy egereken végzett japán kísérlet még arra is rámutatott, hogy a komolyzene a szívátültetések utáni felépülést is segítheti és oldja a szívinfarktus utáni szorongást, valamint csökkenti a csontvelő-transzplantációkor fellépő fájdalmat és hányingert. Kiderült: Verdi és Mozart zenéjének hatására az átültetett szív jóval hosszabb ideig működött, ellentétben a könnyűzenével és a monoton hangfrekvenciával.

Ima

A legtöbb nagy világvallás egyik alappillére a hála, az égiektől kapott kegyelem elismerése és méltánylása. A hálaadó imában nem kérnek a hívők, hanem megköszönik, értékelik, amit kaptak, észreveszik a másoktól és a máshonnan eredő segítséget, a „csodás” fejleményeket – ez oldja a stresszt. Mióta pedig teret nyert a pozitív pszichológia, azt is felfedezték, hogy saját állapotunk akkor javul a leginkább, ha másoknak segítünk.

Relaxációs gyakorlatok

Rengeteg fajtája kering a köztudatban ezeknek a gyakorlatoknak, melyeket két nagy kategóriába sorolhatunk: testre, és elmére hatók, de persze a test-központú gyakorlatok is hatással vannak az elmére. Az ellazult test ugyan nem tudja megszüntetni a szorongást okozó gondolatokat, de segíthet abban, hogy ellenőrzésünk alá vonjuk. Ezért többen a két technika kombinációjában hisznek.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X