Főoldal > PSZICHÉ > Legyél az alibim! Amikor téged használnak a megcsaláshoz

Legyél az alibim! Amikor téged használnak a megcsaláshoz

ezotériahumánmegcsaláspárkapcsolatpszichológia
0

Írta:

Mínusz 5 kg egy hét alatt! Hogy egy barátnőd az ismerősei vagy a barátja előtt téged használt alibinek, mik&

Mínusz 5 kg egy hét alatt!

Hogy egy barátnőd az ismerősei vagy a barátja előtt téged használt alibinek, miközben találkozgatott új, még nem publikus pasijával? Kellemetlen, ugye?

Falazni másnak rizikós dolog, még akkor is, ha a barátnődről van szó. Bár úgy érzed, szívességet teszel vele, valójában csak a nevedet adod egy hazugsághoz. A füllentés, amivel „kímélitek” a harmadik felet az igazsággal szemben, csak nektek apróság. Neki már korántsem lesz az, ha kiderül, mi folyik a háttérben. Az ismétlődő alibigyártással pedig egyenes arányban nő a lebukás veszélye. És nincs olyan bukta, ami ne lenne kellemetlen. Mit tehetsz, ha már nem szívesen veszel részt benne, még a legjobb barátnőd kedvéért sem? Ha nem szeretnél tovább a hazugság bajnoka lenni, szakértőnk, Zentai Flóra mentálhigiénés szakember ad pár jó tippet a kínos helyzetek rendezésére.

Olyan volt, mintha a testvérem lenne

„Édes Négyes, csak így hívtunk magunkat – meséli Kata (24). – Niki, a legjobb barátnőm, az ő párja és az enyém. A fiúk is jó haverok voltak, sok időt töltöttünk együtt. Mind a négyen tovább tanultunk gimi után. Bár addig sem fogtuk vissza magunkat, ha buliról volt szó, Niki a fősulin túlzásokba esett. A bulik számával nőtt a barátainak a száma is. És nemcsak új barátnőket gyűjtött. Többször megkért, hogy mondjam azt a pasijának, Petinek, hogy velem van. Ez először könnyedén ment, aztán kínos lett a dolog. Sokszor csak SMS-t küldött: »Tudj róla, épp moziban vagyunk.« Nagyon nem tetszett, hogy engem használ alibinek. Peti az ő fiúja volt, de az én barátom is. Niki állandó kavarása odaáig fajult, hogy mi, a legjobb barátnők, már alig találkoztunk. Mindig velem lógott, csak én nem is voltam mellette… Peti rám haragudott, azt hitte, miattam szorul ki a közös programokból. A vége borítékolható volt: nemcsak Nikivel szakított, velem is.”

csalas2.jpg ()Maxima-tipp: Fő az őszinteség! Ha hasonló helyzetbe kerülsz, bátorítsd a barátnődet, hogy hazudozás helyett játsszon nyílt lapokkal. Egy barátságnak éppúgy megvannak a határai, mint más emberi kapcsolatoknak. Te se várj el a másiktól bármit a barátságotokra hivatkozva, de neki se engedd meg ugyanezt. Ha már megtörtént a baj, utólag érdemes beszélni róla, vagy ha már nem megy élőben, levélben megfogalmazni az érintett félnek, még ha nem is jön válasz. Lehet, hogy az őszinteség először konfliktust hoz, később azonban csak ez segít rendezni a dolgokat.

Így maradt „csak” a munkatársam

„A legkedvesebb kolléganőm, Anna legjobb barátnője balesetet szenvedett − emlékszik vissza Tímea (29). – Félbehagyta a munkát, és azonnal rohant be hozzá a kórházba. Érthető, hogy mellette akart lenni, próbált segíteni. Elnéztük neki, hogy a következő két hétben minden munkanapját lerövidítette, sőt az ebédidejét meghosszabbítva is elment hozzá. Bár a munkáival rendszeresen bukta a határidőket, továbbra is kevesebb időt töltött az irodában a kelleténél. Hiányzásait a főnökség kezdte kevésbé tolerálni. Az egyik ilyen állítólagos beteglátogatás alkalmával egy kávézó teraszán láttuk meg két másik lánnyal. Ezt a szituációt így kihasználni?! Teljesen kiakadtam, hiszen így az is kiderült számomra, mennyire félreismertem őt.”

2013_Maxima_9.jpg ()Maxima-tipp: Kolléganőd saját magát sodorta ebbe a helyzetbe, barátnőjét kihasználva, annak megkérdezése nélkül. Remélhetőleg tanult az esetből, és nem kerül többé ilyen kínos szituba. Ha utólag megtudod, hogy az egyik barátnőd több alkalommal is alibinek használt, mindenképpen ülj le vele beszélgetni az okokról.

A cikk folytatását elolvashatod a legújabb Maxima magazinban!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X