Főoldal > PSZICHÉ > Innen lehet tudni, hogy boldog lesz-e a házasság

Innen lehet tudni, hogy boldog lesz-e a házasság

boldogságházasságpárkapcsolatszerelem
0

Írta:

A tudatos magatartás nem jósolja meg előre, hogy mi történik a kapcsolattal hosszú távon – mondja Jim

A tudatos magatartás nem jósolja meg előre, hogy mi történik a kapcsolattal hosszú távon – mondja Jim McNulty, pszichológus professzor, a tanulmány szerzője. Sokkal inkább az a szerző által ‘félig tudatos’ magatartásnak nevezett hozzáállás, – megérzések, amelyeket sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni – határozza meg, milyen boldog lesz a házaspár évekkel fogadalmuk elmondása után.

A kutatás keretében McNulty és csapata négy éven keresztül követett nyomon 135, a vizsgálat elején friss házaspárt. Félévente megkérték őket, hogy értékeljék kapcsolatukat jó, kielégítő, rossz, vagy elfogadhatatlan kategóriákba.

Emellett számtógép elé ültették őket, s a vizsgálat során a képernyőn felvillantak negatív, illetve pozitív jelzők. Mielőtt a szavak megjelentek volna, egy másodpercre felvillant partnerük arca, így a tudat alatti érzéseik szerint jelölték meg a pozitív, vagy a negatív jelzőt.

Összességében azok, akik lassabban jelölték meg a pozitív válaszokat, négy év elteltével boldogtalanabban voltak, mint azok, akik a pozitív jelzőre egyből rákattintottak, a negatív előtt viszont sokat gondolkodtak a megjelölés előtt, mert akit szeret, arról nehezen mond rossz tulajdonságot. A belső megérzések tehát sokat elárulnak már a kapcsolat elején.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X