Főoldal > PSZICHÉ > A gyermektelen párok boldogabbak?

A gyermektelen párok boldogabbak?

bababoldogsággyerekgyermekvállalásházasság
0

Írta:

A gyermektelen párok saját megítélésük szerint boldogabbak, mint azok, akik legalább egy csemeté

A gyermektelen párok saját megítélésük szerint boldogabbak, mint azok, akik legalább egy csemetével bővítették a családjukat – derül ki a brit Nyílt Egyetem (Open University) friss kutatásából.

A gyermekvállalást évszázadokon keresztül az élet értelmének, s a boldogság fő forrásának tartották. Napjaink egyik legkiterjedtebb kutatása azonban megcáfolja ezt, hiszen az eredmények alapján a gyermektelen házasok boldogabbak – tehát elégedettebbek a párkapcsolatukkal, illetve úgy érzik, hogy a társuk jobban értékeli őket.

Az Open University szakértői több mint ötezer, vegyes korcsoportba tartozó párnak küldött kérdőíveket, illetve némelyekkel interjút is készítettek. A résztvevők társadalmi státusza és szexuális orientációja is eltérő volt. Amikor a párkapcsolat minőségének értékelésére került sor, a gyermektelenebbek átlagosan magasabb pontszámot adtak.

A férfiak és a nők is sokkal jobbnak értékelték a kapcsolatukat, amennyiben nem vállaltak gyermeket. Emellett a gyermektelenek lényegesen többet tettek a viszonyuk ápolásáért, például gyakrabban kerítettek sort beszélgetésre.

Az élettel való általános elégedettség esetében azonban már különbség mutatkozott a nemek között. Az anyák boldogabbnak bizonyultak az összes többi csoportnál, míg a gyermektelen nők voltak a legkevésbé boldogok. A gyermektelen férfiak azonban csak egy hajszálnyival tűntek boldogtalanabbnak az apáknál.

A British Library-ben bemutatott eredmények nemcsak arra mutatnak rá, hogy a szigetország társadalmának szövedékét milyen kisebb egységek tartják össze, hanem arra is, hogy a kettesben maradó párok az intimitás más fokát élik meg.

Valamennyi válaszadói kategóriában egyetlen cselekvés bizonyult a biztos párkapcsolat zálogának: a köszönetnyilvánítás. Az értekezés reménysugárral szolgál azok számára is, akik fájdalmas szakításon vagy váláson vannak túl, hiszen sikerült kimutatni, hogy a hosszú távú kapcsolaton túllévők nagyobb eséllyel tesznek tudatos lépéseket a következő viszony erősítésére.

„Ez ellentmond annak a vélekedésnek, miszerint a múltbéli kapcsolatokról meg kell feledkeznünk” – magyarázta a kutatást vezető Dr. Jacqui Gabb.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Forrás: Medipress.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X