Főoldal > PSZICHÉ > Mégsem az ellentétek vonzzák egymást

Mégsem az ellentétek vonzzák egymást

férfipárkapcsolatpárválasztásszerelem
0

Írta:

Annak a meggyőződésnek, hogy a férfias férfiak nőies nőkre vágynak kultúrtörténeti oka van. A vonz&

Annak a meggyőződésnek, hogy a férfias férfiak nőies nőkre vágynak kultúrtörténeti oka van. A vonzódás ezen értelmezése a görög mitológiához nyúlik vissza, ahol a bátor trójai királyfi, Párisz megszöktette szép Helénát. Ez az általános vélekedés azonban úgy látszik, hogy a magyarokra mégsem igaz: a feminin jellemvonású nők 74%-a ugyancsak feminin vonású férfiakra vágyik, derült ki egy friss felméréséből.

A kutatásában először saját jellemvonásaikról kérdezte a felhasználóit, majd azokat a tulajdonságokat kellett értékelniük, amelyeket partnerükben keresnek. Aki arra számít, hogy az érzékeny nők egy rámenős, védelmező férfira vágynak, tévesen ítéli meg a helyzetet. A  tipikusan nőies tulajdonságokkal rendelkező nők 74%-a ugyanis olyan férfira vágyik, aki ugyanúgy feminin jellemvonásokkal rendelkezik, mint ő maga. Ehhez hasonlóan, a legtöbb férfi (73%), aki a felmérés szerint pszichológiai szempontból férfias jellemzőkkel bír, inkább egy maszkulin jellemvonású nőre vágyik.

parkapcs2.jpg ()Dr. Wiebke Neberich, a kutatás vezetője a következőképpen indokolta az eredményeket: „a párkapcsolatok sikerét gyakran két egymásnak ellentmondó közmondással szokták magyarázni: „Minden zsák megtalálja a maga foltját” vagy „Az ellentétek vonzzák egymást”. Egy hosszú távú kapcsolatnál sokkal életszerűbb az első mondás, hiszen egy stabil, egészséges párkapcsolatban fontos, hogy a pár megértse és támogassa egymást. A hasonló személyiségjegyekkel bíró férfiak és nők általában jobban összeillenek, ugyanis hasonló elvárásaik vannak, egyformán észlelik az őket körülvevő világot, ami segít a konfliktusok elkerülésében.”

Forrás: Elittárs

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X