Főoldal > PSZICHÉ > 5 azonnali stresszűző tipp

5 azonnali stresszűző tipp

feszültségrelaxációstressz
0

Írta: and

Egy pszichológiai tudományos folyóirat legújabb kutatása szerint azok az emberek, akik rosszabbul reagálnak

Egy pszichológiai tudományos folyóirat legújabb kutatása szerint azok az emberek, akik rosszabbul reagálnak az őket érő napi stresszhatásokra, hangulati zavarok áldozatai lehetek.

A tanulmány a kísérleti alanyokra gyakorolt mindennapi stresszből származó hosszútávú hatásokat vizsgálta, attól függően, milyen módon reagáltak olyan hétköznapi helyzetekben, mint az otthoni viták vagy a munkahelyi problémák. A kutatók szerint azok, akik stresszhelyzetnek élték meg ezeket, 30-50%-kal nagyobb valószínűséggel számoltak be 10 évvel később depresszív vagy szorongásos hangulati zavarokról.

Vannak, akik képesek rugalmasan reagálni a stresszre: nem feszülnek meg a nyomás hatására, hanem mint egy gumiszalag, ellazulnak. David Fresco, az Ohio Egyetem pszichológus docense szerint azonban hosszantartó, szűnni nem akaró stressz során ember legyen a talpán, aki nem veszíti el ezt a képességét. Előbb-utóbb feszültté válik és nem képes egyáltalán ellazulni. Ekkor már krónikus betegségről beszélhetünk, amikor tartós problémák léphetnek fel.

Következő alkalommal, amikor fenyegetőzik a főnököd, kellemetlenkedik a szomszéd vagy jön egy váratlan számla, vesd be az alábbi trükkök valamelyikét, és stresszmentesítsd magad!

legzes2.jpg ()

1. Nyomd be a szünet gombot!

Hirtelen felindulásból ne küldj e-mailt, ne vedd fel a telefont, és ne beszélj vissza senkinek. Inkább kulturáltan lépj ki a szituációból, vonulj félre, várd meg, míg megnyugszol. Dr. Judith Orloff, az UCLA pszichiátriai professzora szerint forró fejjel csak ronthatsz a helyzeten. Szánj időt arra, hogy lehiggadj, és meghallgasd, amit a szíved és a józan eszed mond.

2. Tanuld meg a hasi légzést!

Tedd az egyik kezedet a mellkasodra, és lélegezz mélyeket a hasadba. Akkor jó, ha a mellkasod nem emelkedik meg. A rekeszizom légzés kapcsolódik a paraszimpatikus idegrendszerhez, amely egyfajta fék, amikor harci helyzetbe kerülnél. Minél jobban tudod alkalmazni a légzési technikákat, annál gyorsabban el tudsz majd lazulni.

3. Lásd be, ha hibáztál!

Ha szembenézel a döntéseid következményével, az segít visszanyerni a kontrollt a helyzet felett. Ismerd be, ha elrontottál valamit, ha túlságosan felelőtlenül cselekedtél! A valós önértékelés az egyik legfontosabb része a pszichoterápiás kezelésnek. Legalább részben mi vagyunk a felelősek minden jóért és rosszért is, ami felmerül az életünkben. A felelősség elismerése azért lehet megnyugtató, mert magával vonzza azt a tényt is, hogy a mi kezünkben van az irányítás.

4. Ne add fel!

Ha már a kezdeti nehézségeknél feladod és meg sem próbálsz változtatni semmin, akkor borítékolható a kudarc. Pedig nincs az a pénzügyi ballépés, amit ne lehetne hosszú távon megoldani, nincs az az emberi összetűzés, amit ne lehetne nyugodt állapotban megbeszélni. Mindig előre nézz, ne hagyd, hogy a stressz eluralkodjon rajtad! Kezdd el már ma a hatékony intézkedéseket a sikered érdekében!

5. A hosszú távú hatást nézd!

Képzeld el az életed történéseit, mint egy hosszú filmszalagot. 10 év múlva fog számítani, hogy a főnöködnek rossz napja volt, és emiatt kifejezetten undok volt veled? Maximum akkor, ha épp emiatt vágsz bele a saját üzletedbe, ez pedig pozitív, hiszen előrelépést jelent. Ha a hosszútávú hatásokra koncentrálsz, mindent a helyén fogsz tudni kezelni, és nem görcsölsz majd feleslegesen.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X