Főoldal > SZÉPSÉG > Gyógyászat a kozmetikában – doktorok a termékek mögött

Gyógyászat a kozmetikában – doktorok a termékek mögött

0

Írta: and

Az orvosság és a kozmetika találkozása A gyógyászati célra alkalmazott bőrápoló kozmetikumok a különböző szépészeti beavatkozások, a botox és a lézeres kezelések elterjedésével váltak egyre népszerűbbé. A „cosmetics” és a „pharmaceuticals” szó összevonásával megszületett a „cosmeceuticals” kifejezés, mely az orvosok, bőrgyógyászok, gyógyszerészek által tervezett és megalkotott, magas hatóanyagtartalmú kozmetikumok összefoglaló neve. Az új innovatív krémek […]

Az orvosság és a kozmetika találkozása

A gyógyászati célra alkalmazott bőrápoló kozmetikumok a különböző szépészeti beavatkozások, a botox és a lézeres kezelések elterjedésével váltak egyre népszerűbbé. A „cosmetics” és a „pharmaceuticals” szó összevonásával megszületett a „cosmeceuticals” kifejezés, mely az orvosok, bőrgyógyászok, gyógyszerészek által tervezett és megalkotott, magas hatóanyagtartalmú kozmetikumok összefoglaló neve. Az új innovatív krémek elsősorban az öregedés megelőzésére, az anti-aging-re fókuszáltak, de jelentős figyelmet kapott az allergiás reakciók kiküszöbölése is. Ezek a krémek ugyanis többnyire lemondanak a szín-és illatanyagokhoz hasonló felesleges, ám annál károsabb összetevőkről, helyette azonban gyógyhatásúnak minősülő, magas hatóanyag-koncentráció jellemzi őket. Ebből következik az is, hogy ezek az ún. „doktor brandek” elsősorban patikákban vagy kozmetikai bőrgyógyászati praxisokban szerezhetők be.

Az első fecskék

Az első gyógyászati alapú bőrápoló termékcsalád megalkotása a Clinique nevéhez fűződik. A márka 1968-ban, elsőként fejlesztette ki gyógyászati alapokra építő kozmetikumát, az egyedülálló, a kollagéneket a lézerkezeléshez hasonló módon ösztönző szérumot. A fejlesztések egyébként Dr. Norman Orentreich alapító fiának, Dr. David Orentreich nevéhez fűződnek, aki a cég vezető bőrgyógyászaként felel az új innovációkért. Szakterülete a ráncok sebészeti beavatkozás nélküli kezelése.

shutterstock_63716746.jpg ()A következő újítás már a Beiersdorf nevéhez fűződik, amely a hamburgi bőrgyógyász, Prof. Volker Steinkraus által kifejlesztett SBT szériát tette Németországban, majd világszerte is ismertté. A bőrgyógyász szakember 1997-ben alapította meg a Dermatologikum Hamburg bőrápolásra és esztétikai bőrgyógyászatra szakosodott intézményét. Itt fejlesztették ki az SBT-t, vagyis a Skin Biology Therapy módszerét. Ennek alapja, hogy az általános gyakorlattól eltérő módon a termékeket nem vízből, hanem a sejtek regenerációját elősegítő tápanyagokat tartalmazó Cell Culture Phase nevű speciális tápfolyadékból állítják elő.

További „doktor-termékek”

Plasztikai sebészi gyakorlatából merítette az ihletet Dr. Peter Caspari, amikor megalkotta az első, drogériákban is beszerezhető, Diadermine névre keresztelt termékcsaládját. Sebészeti tapasztalataira alapozva Dr. Caspari magas koncentrációban alkalmazta azokat az öregedést gátló, anti-aging összetevőket, melyek a plasztikai sebészetben már bizonyították bőrre gyakorolt pozitív hatásukat.

Németország másik tekintélyes, elismert bőrgyógyász-szakemberének számít Dr. Stefan Duve is, aki az utóbbi években fejlesztette ki szaktudásán alapuló saját termékcsaládját, a Doctor Duve gyógyászati kozmetikai szériát. Érdeklődése alapvetően a bőrfiatalításban használt növekedési faktorokra fókuszál, melyek aktiválják a sejteket, elősegítik a kollagén termelődését és serkentik a bőr öregedését gátló folyamatokat.

A sebészet helyett a természetgyógyászathoz fordult Dr. Rudolf Hauschka gyógyszerész-vegyész, a Dr. Hauschka Med alapítója. Kezdetben antropozófus természetgyógyászként praktizált, csak később kezdett el érdeklődni a kozmetika világa iránt. Klasszikus alapanyagokat használva elsődleges célja a bőr természetes, belső egyensúlyának megteremtése, hogy ezt követően ne igényelje a mesterséges, külső ápolást.

Szintén a természetgyógyászathoz fordult Dr. Ulrich Scheller, a Dr. Scheller Phyto Solutions termékcsalád ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz növényi hatóanyagokat. A Line Extension Dr. Scheller Phyto-Solutions termékek például növényi hormonok hozzáadásával készülnek, így őrzik meg a hámsejtek egészségét és fiatalságát minden életkorban.

Ha tehát hatástalannak érezzük az illat-és színezőanyagokkal telezsúfolt, mesterséges krémeket, netán bőrünk is érzékenyen reagál ezekre, érdemes körbenézni a komolyabb, orvosok által ajánlott és fejlesztett kozmetikai termékek között is!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X