Főoldal > SZÉPSÉG > Tengeri só nem csak az ételekben, de a kozmetikumokban is értékes

Tengeri só nem csak az ételekben, de a kozmetikumokban is értékes

0

Írta:

A sós levegő jótékony hatású és a só alapú kozmetikumok fontos szerepet játszanak a sz&

A sós levegő jótékony hatású és a só alapú kozmetikumok fontos szerepet játszanak a szépség megőrzésében is.

Régi mese a királyról és annak a lányáról, hogy a király sértésnek vette, amikor a lánya azt mondta: „úgy szeretem édesapámat, mint az emberek a sót”.  A mondat fontosságát és ezzel együtt lánya szeretetét a király csak akkor értette meg, amikor sótlanul kapta az élet. Amúgy a sótlan is egészen érdekes szavunk, mert nem csak ételre használjuk, hanem emberre is és nem éppen dicsérő jelleggel.

Sóra mindenképpen szüksége van a szervezetünknek, csak ennek mennyisége képezi vita tárgyát. Tény, hogy a legtöbb élelmiszeripari termék jelentős mennyiségű sót tartalmaz, és az is tény, hogy sokszor az ételek túlzott sózása csupán rossz szokás, amely változtatható. Mindemellett a só-kultusz olyan méreteket ölt, mint egykoron, amikor a sóval fizetni lehetett. A konyhasón kívül tengeri só, Holt-tengeri só és himalájai só is a fűszerpolc része lett.

so2.jpg ()Ételízesítésen túl a sónak fontos szerepe van az élelmiszerek tartósításában. A füstölt és szárított húsok nem készülhetnek el só nélkül. A tengeri só ugyanakkor a természetes kozmetikumok fontos alapanyaga. Egyszerű bőrradírt akár otthon is el lehet készíteni 1 rész tengeri só és 2-2,5 rész jó minőségű olaj keverékeként, és ez biztosan nem tartalmaz mesterséges anyagokat, de számos kozmetikum használja ki a só jótékony hatását. A Holt-tengeri só jótékony hatással van a pikkelysömör és ekcéma kezelésére és nem csak fürdő formájában, krémek, testápolók részeként. Azonban nem csak a beteg bőrnek tesz jót a Holt-tengeri só és a belőle készült kozmetikumok, hanem az egészséges bőrt is szebbé, puhábbá teszi.

A sószappan, amely nem más, mint egy szögletesre vágott, sókristály, és csak formájában szappan, nagyszerűen használható golyós dezodor helyett, de kedvezően hat a pattanásos, problémás bőrre is. Szárító hatása miatt azonban mértékletesen kell használni, illetve másfajta bőrápolással és –táplálással is össze kell kötni.

Évszázadok óta jártak a beteg a tengerpartra és sóbarlangokba gyógyulni. A sós levegő kedvezően hatott a légúti megbetegedésekre, légzési nehézségekre és hozzájárult a szervezet megerősödéséhez. A „sós” levegő máig hatékonynak bizonyul az asztma és az allerigia kezelésében. Otthoni használatra a sólámpák lettek a legkedveltebbek, a sóbarlangok pedig gombamód szaporodtak a városokban.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X