Főoldal > SZÉPSÉG > Modern testkultusz, avagy miért is ennyire fontos a szépség?

Modern testkultusz, avagy miért is ennyire fontos a szépség?

szépség
0

Írta:

Mire vagyunk hajlandóak a szépség érdekében? Miért plasztikáztatnak egyre gyakrabban a férfiak

Mire vagyunk hajlandóak a szépség érdekében? Miért plasztikáztatnak egyre gyakrabban a férfiak? Milyenek leszünk 100 év múlva? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Christina Aguilera nemrég kijelentette, hogy nem hajlandó beállni a kórosan vékony sztárok sorába, és büszkén vállalja kicsit kerekebb idomait. Vajon csak önigazolás szülte mondatait vagy PR tanácsadói, vagy lehet, hogy nők milliói követik majd a bálványt? Vajon képes-e egy sztár felforgatni az elmúlt évtizedek ideálteremtő gyakorlatát? Lesznek-e támogatói a médiában és a nők körében? A testideál sokat változott a történelem során, azonban az alkalmazkodás igénye, az adott korban deklarált szépségre való törekvés sosem.

szepseg2.jpg ()Változó testideálok

Az őskorban inkább a testesebb, termékenységet sugárzó, az ókorban a kifinomultabb Kleopátra típusú nők voltak divatban. Míg a reneszánsz a női szépséget számokban is meghatározta, és erre az időszakra főképpen a „rubensi” szépségek, az enyhén molett hölgyek, a jólét megtestesítői voltak jellemzőek. Az 1960-as években kitörő Barbie láz ideál tekintetében mindmáig hatást gyakorol, de manapság az ideálok és stílusok változatossága minden korábbi korszakot felülmúl.

Manapság, bár egyre többen emelik fel hangjukat a betegesen sovány modellek, a soványságért mindent megtevő, bulémiát, anorexiát okozó őrület ellen, a reneszánszi molettség, a „mindegy, hogy nézek ki” állapot továbbra sem tartozik a kor meghirdetett szépségideáljához. A magazinok címlapjaira kerülő molettebb hölgyek ritka kivételt képeznek és önmagukban is hírértékűek, de még mindig nem eléggé, ahhoz, hogy trenddé is váljanak.

Egyre többen járunk plasztikai sebészhez

Dr. László Zsolt plasztikai sebész szerint a XXI. század olyan lehetőségeket ad a nők kezébe, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. A plasztika a női akarat meghosszabbítása a sminken és öltözködésen túl. Akkor van csak probléma, ha valaki extrém módon akarja magát megváltoztatni, vagy úgy gondolja, hogy attól lesz értékes ember, ha szinte minden tagját plasztikáztatja. A plasztikai sebészet nemzetközi trendjeit folyamatosan követő szakember szerint a nemzetközi plasztikai sebészetet sokan összekötik a mesterségesség fogalmával, pedig a szakma fejlődésével a természetes megoldások is hódítanak. A legújabb trend például a saját zsír feltöltése egy szűrőrendszeren át, amely már nemzetközileg is elfogadott és elterjedt módszer, és sok nő számára jelenthet természetesebb megoldást.

Az egyensúly persze egyre nehezebb, hiszen a címlapok továbbra sem az átlagos külsejű nőkre fókuszálnak, és számos kutatás támasztja alá, hogy a szép emberek a külvilágtól több pozitív visszajelzést kapnak, könnyebben lesznek sikeresebbek, mint kevésbé szép társaik. Miért is van mindez?

Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus úgy véli, nem lehet kikerülni az első benyomás kialakulásakor a külső adottságok meghatározó szerepét, hiszen azt számos szociálpszichológiai vizsgálat is alátámasztja. Bár a szépség sokféle lehet, és adott egyénnél is változhat az, hogy éppen aznap milyennek látjuk, de vannak általánosan megfigyelhető szabályszerűségek abban, hogy mit látunk szépnek (pl. az arc szimmetriáját), és az emberek hajlamosak a tetszetős külső megjelenéshez egyéb pozitív tulajdonságokat is asszociálni. Röviden tehát: akit szépnek látunk, azt tehetségesebbnek, okosabbnak, szimpatikusabbnak, rátermettebbnek tartunk, mert a fejünkben összekapcsolódnak ezek a tulajdonságok.

Persze, aki reálisan áll a kérdéshez, tudja, hogy nem a trend a lényeg, nem az, hogy hogy néznek ki mások, hanem, hogy mi jól érezzük magunkat a bőrünkben. Aki pedig nem teszi, annak még mindig megoldás az esztétikai beavatkozás.

„Manapság a hölgyek körében még mindig a legnépszerűbb beavatkozás, közel 60%-kal, a mellkorrekció” – mondja dr. László Zsolt. – „A mell a nőiesség egyik legfontosabb szimbóluma, és amennyiben nem fejlődik ki az adott nő számára megfelelően, vagy bármi oknál fogva deformálódik az alakja, komoly lelki problémákat okozhat a páciensnél. Ezért a beavatkozás sokat javíthat a nők megjelenésén, magbiztonságán. A maradék, közel 40% egyéb, főleg a has- és arcplasztika iránt érdeklődik, de az elmúlt években az intimplasztika is népszerűvé vált. Arcplasztikánál a kor nyomait szeretnék eltűntetni, és egyre nagyobb az igény a szülő nők körében is, mivel a szülés vagy szoptatás után szeretnék visszaállítani testük eredeti formáját.”

…és a jövő?

Úgy tűnik, hogy a plasztika egyre inkább beépül a mindennapokba. Ahogy az igény egyre nő, úgy fejlődik a technika is. A kisebb-nagyobb beavatkozások egyre természetesebbek lesznek.

És jönnek a férfiak! Első benyomás csak egy van, ahogy az üzleti életben keringő mondás tartja. A sikerhez pedig az első benyomáson keresztül vezet az út.  A metroszexualitás hódítása mellett egyre gyakoribb, hogy a férfiak is kés alá fekszenek, mert a társadalom, az üzleti élet vagy a fiatalabb barátnő elvárásának meg szeretnének felelni.

Hogy mi lesz 100 év múlva? Olyan kifinomult technológiák, amelyeket ma el sem tudunk képzelni, és egyre mindennapossá válnak majd az esztétikai beavatkozások. A kontroll azonban továbbra is a mi kezünkben lesz, mi döntjük el, hogy mi kezdünk a testünkkel és hogy hol a határ.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X