Főoldal > SZÉPSÉG > „Megpróbálok minden erőmmel a trendek ellen menni” – interjú La Hong Nhut divattervezővel

„Megpróbálok minden erőmmel a trendek ellen menni” – interjú La Hong Nhut divattervezővel

divatszépség
0

Írta:

Magyarországon még talán kevésbé ismert, külföldön azonban Mischa Barton, Németország

Magyarországon még talán kevésbé ismert, külföldön azonban Mischa Barton, Németország legnézettebb sorozatának hírességei vagy éppen a bécsi Operabál előkelő vendégei viselik a vietnámi származású tervező, La Hong Nhut darabjait, aki örömmel adott interjút a Wellness Cafe-nak.

A kezdetek

La Hong Nhut mintegy 30 éve él Ausztriában, ezalatt az idő alatt pedig fokról fokra küzdötte fel magát egyszerű szabóból az ország legismertebb és leghíresebb divattervezőinek egyikévé. „Az embernek nagyon határozottan és elszántan kell küzdenie azért, amit el akar érni” – kezdi a tervező. „Az iskola után én is nekiálltam az álláskeresésnek, de biztos voltam benne, hogy a divat területén maradok, akármilyen nehéz is érvényesülni. A divat számomra küldetés, szenvedély, így nem érdekelt, hogy csak egyszerű szabóként találtam munkát, de legalább a divattal foglalkozhattam.” La Hong később a Prada-hoz hasonló neves divatcégeknél helyezkedett el. Egyre szélesebb kapcsolat- és vevőkörre tett szert, melyre alapozva megnyithatta először kicsi, majd egyre növekvő önálló vállalkozását. Bár ma már az egyik legismertebb divattervezőnek számít, még mindig nem tartja magát sikeresnek. „A siker egy hosszú út, és én még nem értem a végére.”

divat2.jpg ()Kreatív világ

Kezdetben a tervező szinte kizárólag houte-couture ruhákat tervezett, melyek számára a tervezés és a divat esszenciáját jelentik. „Amikor csak egy darabot tervez az ember, akkor az összes szenvedélyét bele tudja építeni abba az egy ruhába. Az eredmény pedig olyan különleges lesz, amiből nincs még egy a világon.” Természetesen ahhoz, hogy egy vállalkozás anyagilag is sikeres legyen, szükséges a szélesebb közönség felé is nyitni. „Így kezdtem el én is egy viselhetőbb, hordhatóbb vonalat tervezni. Ezekbe a ruhadarabokba azonban már nem tud az ember annyi figyelmet és szeretetet adni, hiszen nem csak egy darab van belőle, hanem mondjuk tíz.”

A tervező egyébként két különböző kultúra találkozásából alkotja meg egyedi, csak rá jellemző kreatív világát. „Vietnámi származású vagyok, de harminc éve Európában élek. Az alkotásaimban pedig megfigyelhető ez a kettősség, hol egy tipikusan ázsiai fazon találkozik európai mintákkal, hol egy európai anyag ázsiai formákkal” – fejti ki a tervező, akinek egyébként meglehetősen sajátos elképzelése van a kollekciókról és szezonokról is.

„Megpróbálok minden erőmmel a trendek és a szezonok ellen menni” – mondja La Hong. „Számomra a trend nem divat, hanem unalmas irányzat, mely az emberek személyiségét egyediből érdektelenné teszi. Így már nem önmaga lesz többé, hanem ugyanolyan, mint a többi.” Emiatt nem is találunk a tervezőnél klasszikus, az adott szezont követő kollekciókat. „Az ember nyugodtan vehet nyáron is télikabátot. Ha egy darab érdekes és egyedi, akkor teljesen mindegy, hogy azt mikor vesszük  meg vagy viseljük. A lényeg a ruha egyedisége, ami a divatdaraboknál nincs meg” – vallja a tervező.

divat3.jpg ()Néhány divattanács

La Hong úgy tartja, hogy a divattal kihangsúlyozhatjuk karakterünket, a magunkról kialakítani szándékozott képet. „Számomra a ruha nemcsak a testünket védő, praktikus viselet, hanem olyan valami, amivel kiemelhetjük előnyös tulajdonságainkat, szebbé varázsolhatjuk magunkat.” – mondja a tervező, aki szerint a szépség szorosan összefügg az ápoltsággal is. „Hiába vannak drága, elegáns ruháim, ha közben ápolatlan benyomást keltek, akkor senki nem fog szépnek tartani.”

A tervező szerint a tudatosan összeállított gardrób szintén fontos részét képezi egy divatos nő életének. Ahhoz, hogy ne legyen napi szintű kérdés a ’Mit vegyek fel?’, érdemes időt áldozni ruhásszekrényünk rendszerezésére – javasolja a tervező. „Fontos, hogy meg legyenek az alapdarabok, például egy üzletasszony esetében néhány elegáns szoknya, nadrágkosztüm, blézer. Egy érdekes szabású, különleges darabban például nyugodtan mehetünk dolgozni, de egy esti programra is megfelelő, ha nincs időnk átöltözni” – tanácsolja La Hong. Hasonlóképpen érdemes beszerezni pár alapdarabot laza, kényelmes öltözékből, ahogyan az estélyi ruha is kötelező kelléke egy nő ruhatárának. „Akkor is kötelező, ha az ember azt gondolja, úgyse megy soha bálba. Nem lehet ugyanis tudni, az utolsó pillanatban, kapkodva vásárolt estélyi ruhák pedig többnyire szörnyűek.”

Végezetül pedig nem árt ismernünk előnyös és kevésbé hangsúlyozandó adottságainkat. „Ha például valaki tudja, hogy nem szépek a térdei, akkor az ne vegyen fel rövid szoknyát, vagy ha nem szép a dekoltázsa, akkor mély kivágású ruhát” – ad tanácsot La Hong. „Táskánkat pedig ne tömjük tele mindenféle felesleges vacakkal, hiszen nincsen annál kínosabb, mint amikor kiborul a benne rejlő sokféle kacat” – teszi hozzá.

A népszerű osztrák tervező egyébként nemzetközi terjeszkedésben gondolkozik, így elképzelhető, hogy hamarosan akár Magyarországon is találkozhatunk darabjaival. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X