Főoldal > SZÉPSÉG > Őszi hajhorror: a hajhullás

Őszi hajhorror: a hajhullás

hajszépség
0

Írta: and

Mínusz 5 kg egy hét alatt! Észrevetted, hogy mostanság jóval több hajszál marad a fésűdben, mint

Mínusz 5 kg egy hét alatt!

Észrevetted, hogy mostanság jóval több hajszál marad a fésűdben, mint korábban? Ne ijedj meg rögtön, valószínűleg nem kopaszodsz, de azért nem árt, ha ősszel egy kis extra figyelmet fordítasz a hajadra.

A hajhullás okai

Az őszi hajhullást az okozza, hogy nyáron a nagyobb vitaminbevitel és a napfény miatt gyorsabban nőnek a hajszálak, amik őszre elérik életciklusok végét, így kihullanak. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ősszel és télen több hajhagymád van alvó fázisban. Normál esetben napi 100-140 hajszál hullása a normális, ha viszont ennél többet veszítesz, akkor kóros hajhullásról van szó. Okozhatja a nem megfelelő étkezés, elhúzódó stresszes állapot, hormonális zavar, betegség és bizony a nem megfelelő hajápolás is. Sajnos, a túlzott zsírosodás és korpásodás is összefügg a hajhullással, ilyenkor általában valamilyen gomba vagy baktérium túlszaporodása áll a háttérben. Ha krónikus hajhullásra gyanakszol, mielőbb fordulj szakértőhöz, aki kiderítheti a hajhullás pontos okát, és célzott kezelést javasol.

hajhull2.jpg ()Hajhullás vagy hajvesztés?

Nyáron ugyan gyorsabban nő a hajad, de több külső ártalomnak is van kitéve. Az UV-sugárzás, a strandmedencék klóros vize vagy a tenger magas sótartalma mind roncsolják a hajszálakat. Így ha nyáron nem ápoltad őket megfelelően, őszre elvékonyodnak és letörnek. Fésülködés után vizsgáld meg a kefében maradt hajszálakat: ha tövestül hullottak ki, akkor hajhullásról beszélünk, ha nem, akkor hajvesztésről. Utóbbi eset könnyebben orvosolható: egy kis extra táplálás segít helyreállítani a hajszálak egészségét.

SOS-hajápolás

Ahelyett, hogy a drogériába rohannál különféle hajpakolásokért és balzsamokért, kezdd az elsősegély-kúrát belsőleg. A hajadnak is szüksége van különféle vitaminokra, ásványi anyagokra és persze fehérjére is. Válassz speciálisan hajra és körömre való vitamintablettát, közben pedig figyelj oda az egészséges táplálkozásra, és persze a kellő pihenésre. Hajápoló termékekből válassz a szilikon- és parabénmentes termékeket, különösen, ha a fejbőr gyulladása okozza a problémát. A hajformázókat próbáld elhagyni, hiszen ezek rátelepszenek a hajszálakra és fejbőrödre is, így megakadályozzák, hogy kellő oxigénhez jussanak a hajhagymáid.

Kúrák és kezelések

Ha kiderítetted a hajhullás okát, a kezelés is gyorsabb és hatékonyabb. Ha valamilyen betegség vagy hormonális zavar okozza a problémát, akkor a kiváltó okot kezelve a hajhullás is megszűnik. A fejbőr betegségeit leghatékonyabban különböző gyógysamponokkal kezelheted. Figyelj a használati utasításra is, mert ezeket általában nem úgy kell használni, mint a hagyományos samponokat: hosszabb ideig rajta kell hagyni a fejbőrön, hogy kifejtsék hatásukat. A tonikok és szérumok pedig kiegészítő ápolást nyújtanak két hajmosás között. Komolyabb probléma esetén segíthet a mezoterápiás kezelés, amivel a hajhagymákat aktivizálják. Készülj fel, hogy hetekbe, hónapokba is telhet, mire újra visszaáll a hajad egészséges állapota, ezért fontos, hogy megelőzd a komolyabb hajhullást.

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X