Főoldal > SZÉPSÉG > 7 rossz szokás, amely elvékonyítja a hajszálakat

7 rossz szokás, amely elvékonyítja a hajszálakat

hajhajhullásszépségszépségápolás
0

Írta: and

Ha egy fogyókúra kellős közepén is tartasz épp, az egyetlen dolog, amellyel kapcsolatban biztosan nem szereted

Ha egy fogyókúra kellős közepén is tartasz épp, az egyetlen dolog, amellyel kapcsolatban biztosan nem szereted hallani a vékony szót, az a hajad. Ne aggódj, még nem késő, hogy megments a hajszálaidat, akkor sem, ha már jobban hullik a hajad, mint az normális lenne.

Az életstílusunk, az étkezéstől egészen a hajápolásig, hatással van a hajrostok erősségére. Pár egyszerű trükkel ismét dús és ragyogó lehet a hajad! Íme, a legártalmasabb szokások, és a legtutibb tippek, hogy védd ellenük a hajad.

Gőzben fürdesz

A forró víz dehidratálja a hajszálakat, akárcsak a bőrt. Száraz és sprőd hajhoz vezet, amely hajlamos a töredezettségre és a hullásra. Nemcsak feleslegesen használod a méregdrága hajvédő olajos készítményed, de a hőség túlműködésre serkenti a fejbőrt, amely károsítja a gyökereket és további hajhulláshoz vezet.

Így védd a hajad: vedd lejjebb a hőmérsékletet! Válaszd a meleg zuhanyt, a hajad pedig öblítsd le hidegebb vízzel.

Forró hajformázókat használsz

A forró hajformázó eszközök használata károsítja a hajat alkotó fehérjéket és a védő funkciót betöltő felhámot. Amint a felhám egyszer sérül, a haj nedvességtartalmának természetes egyensúlya felbomlik, a hajszálak pedig töredezetté válnak.

Így védd a hajad: hetente csak 2-szer, de maximum 3-szor használd a forró hajformázó eszközöket, a hajszárítót is beleértve, és ne kezd rögtön a legmagasabb hőfokon. Szerezz be hozzá hővédő sprayt.

Túl szigorú a diétád

Ha éhezteted magad, az arra kényszeríti a szervezeted, hogy a kevés energiát az olyan létfontosságú funkciókra fordítsa, mint a szív- és az agyműködés, a hajnövekedés helyett. A táplálkozástudományi szakemberek az anorexia egyik legszembetűnőbb tünetének is a hajhullást tartják.

Így védd a hajad: ne koplalj, hanem folytass fehérjében gazdag diétát. Egyél sok halat, csirkét, lencsét és babot. A haj elsődlegesen fehérjéből áll, ezért fontos, hogy kapjon elég építőanyagot. A cél napi 46 gramm fehérje, vagy a napi kalória bevitel 25-30%-a legyen.

Károsítod a nedves hajat

A haj nedvesen a legtörékenyebb, így sokat árthatsz neki avval, ha vizesen fésülöd, majd szárításként agresszívan dörzsölöd a törölközővel.

Így védd a hajad: a mosás utáni fésülködést kerül el úgy, hogy még előtte, szárazon fésüld ki a hajad. Hajmosás után pedig csak takard be a vizes hajad puha törölközőbe és felejtsd el a dörzsölést!

Szorosan összekötött frizurát hordasz

Ha a lófarok vagy a balerinakonty a kedvenc, gyorsan elkészíthető frizurád, légy óvatos: állandóan feszíti a hajhagymákat, ezáltal károsítva őket. Láthatatlan sebeket képez, amelyek tartósan pusztítják a hajszálakat. Ha gyakran hordasz ilyen frizurát, az akár kóros hajhulláshoz is vezethet, lehetetlenné téve az új hajszálak növekedését.

Így védd a hajad: engedd ki a hajad, amikor csak teheted, különösen alvás közben, amikor a párnán való forgolódás amúgy is dörzsöli a hajhagymákat. Ha mégis összefogod, hagyd lazán, ha egy kis feszülést is érzel, akkor már túl szoros.

haj2.jpg ()Nem mosol elég gyakran hajat

A száraz sampon sokszor a kedvenc termékünk, mert kitolhatjuk vele a hajmosási procedúrát. Bár igen kényelmes, a hajnak sajnos nem tesz jót: a készítmény, akár a túlzott korpásodás, a fejbőrön elzárja a hajhagymákat, leállítva a hajnövekedést.

Így védd a hajad: semmi rossz nincs abban, ha egy napig nem használsz sampont. Azonban, ha szokássá válik, a száraz sampon maradványai, a kosz és a zsír elzárja a fejbőr pórusait. Moss hajat kétnaponta, főleg, ha izzadsz (rendszeresen sportolsz) vagy sok készítményt alkalmazol. 

Hosszan tartó termékeket használsz

Ha a hajlakkod vagy más készítményed extra erős tartást ígér, általában rengeteg alkoholt is tartalmaz, amely szárazzá és törékennyé teszi a hajat. Ahogy belefésülöd, a termék maradványa hajhulláshoz vezet.

Így védd a hajad: felejtsd el azokat a termékeket, amelyek erős tartást ígérnek és ragad tőle a hajad. Helyette válaszd a gyengébb tartású készítményeket, akár a hajformázó krém, amely nem károsítja a haj nedvességtartalmát és nem dörzsölődik fésüléskor.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X