Főoldal > SZÉPSÉG > Hogyan sminkeljünk, ha csalánkiütésünk van?

Hogyan sminkeljünk, ha csalánkiütésünk van?

bőrápolásbőrproblémacsalánkiütéskiütéssminkszépség
0

Írta:

A csalánkiütés más bőrhibákhoz hasonlóan olyan testtájakon is jelentkezhet, mint az arc vagy a kezek.

A csalánkiütés más bőrhibákhoz hasonlóan olyan testtájakon is jelentkezhet, mint az arc vagy a kezek. Ha szeretnénk gyorsan elfedni az esztétikai problémát, van megoldás: professzionális, drogériás és gyógyszertári sminkszerek közül választhatunk.

Az első és legfontosabb lépés a kiváltó okok azonosítása, ezért nagyon fontos, hogy az első utunk a bőrgyógyászhoz vezessen. A kiütések sokfélék lehetnek, de a legáltalánosabb tüneteket az alábbiak szerint lehet kategorizálni.

Az elismert sminkes, Galambos Eszter gyűjtötte össze tanácsait a bőrbetegségben szenvedőknek, és megkérdeztük Petrilla Orsi airbrush szakértőt is.

1. Ha a kiütéses terület krónikusan kiszáradt, repedezett

Ilyen esetben a legfontosabb teendőnk a bőr nedvességtartalmának, textúrájának visszaállítása – még a sminkelés megkezdése előtt. Ezt megtehetjük gyógyszertári kenőcsökkel vagy hidratáló krémekkel is, viszont mindenképpen kérjük ki előtte orvos vagy bőrgyógyász véleményét. Ha a bőr textúrája nagyban eltér a normálistól, akkor igyekezzünk ellenállni a kísértésnek, és ne tegyünk rá a szükségesnél több alapozót vagy korrektort, ez ugyanis csak még jobban kiemeli majd a problémát. Ebben az esetben a kevesebb mindig több!

2. Ha a bőr kipirosodott

Talán ezt a verziót a legegyszerűbb sminkkel elfedni, hiszen csak színkorrekcióra van szükség. A bőrön a pirosas árnyalatokat a zöld „ellensúlyozza”, tehát az üzletek polcain is az ilyen színű korrektort kell keresnünk. Ezt kizárólag a piros bőrfelületen alkalmazzuk, majd ujjbeggyel ütögessük be. Először csak kis mennyiséget rakjunk fel és inkább rétegezzük, amíg szükséges. Ezután a bőrünk színével megegyező alapozót vagy korrektort vigyünk fel a területre, végül pedig színtelen púderrel fixáljuk! Ha ez hosszadalmasnak tűnik, keressünk olyan teljes fedésű alapozót, ami egy lépésben képes elfedni a piros részeket. Egy dologra ügyeljünk: ennél a változatnál valószínű, hogy az alapozásunk „maszk” hatást kelt és elveszti a természetes textúráját.

csalankiut2.jpg ()

3. Ha a bőrön hólyagok találhatóak

Tudnunk kell, hogy a smink nem mindenható csodaszer, és a legjobb alapozó is csak színben képes korrigálni, a térbeli elváltozásokat sajnos nem lehet teljesen elrejteni vele. Ha kis göbök, hólyagok, duzzanatok találhatóak a bőrön, akkor a legtöbb, amit tehetünk, hogy egy szilikon bázisú sminkalapot (vagy más néven primert) hidratálás után, de még az alapozó előtt felviszünk a problémás területre. Ezek a termékek némileg képesek javítani a bőr textúráján, simábbá teszik a felületét, de valószínűleg teljesen nem fogják megoldani a problémát. Az ilyen esetekben különösen nagy jelentősége van annak, hogy megtaláljuk a kiváltó okokat.

Ma már innovatívabb technológiák is léteznek: „Az airbrush például egy olyan sminkeszköz, amivel teljesen egyenletesen lehet elfedni a szépség- és bőrhibákat. A hagyományos eljárásokkal ellentétben makulátlan és retusált hatású, mégis teljesen életszerű és természetes bőrfelületeket hozhatunk létre. Olyan mintha új, egészséges bőrt fújnánk fel az érintett testrészekre.” – tette hozzá Petrilla Orsi airbrush szakértő. 

A bőrbetegségekre ugyanakkor nem szabad pusztán esztétikai problémaként tekinteni: ha szokatlan bőrtünetet észlelünk, azonnal konzultáljunk egy bőrgyógyász szakorvossal, aki arra a kérdésre is tudni fogja a választ, hogy a sminkeléssel rontunk-e a helyzetünkön. A személyes találkozóig pedig tájékozódjunk a Magyar Dermatológiai Társulat honlapján (www.derma.hu). 

A csalánkiütésről röviden

A csalánkiütés (urticaria) kínzó viszketéssel és égő érzéssel járó, látványos bőrtüneteket, és gyakran az arcon vagy más testtájékon megjelenő duzzanatokat okoz. Krónikus esetben éveken, évtizedeken át fennáll a betegség, aminek az esetek kétharmadában alapos vizsgálatok után sem sikerül tisztázni kiváltó okát. A betegség kétszer annyi nőt érint, mint férfit, és bármikor lecsaphat, ugyanakkor egyáltalán nem fertőz. A krónikus urticaria alvászavarokért és lelki problémákért is felelős: a betegek a feltűnő bőrtünetek miatt sokszor nem mernek kilépni az utcára, vagy néha egyszerűen nem tudnak, például a lábon jelentkező tünetek miatt. Sokan arra kényszerülnek, hogy rendszeresen betegszabadságot vegyenek ki: előfordul, hogy az érintettek húsz napnál is tovább maradnak távol munkahelyükről, így akár a betegségük miatt a munkájuk is veszélybe kerülhet.  

Forrás: Flow PR


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X