Főoldal > SZÉPSÉG > Így ápoljuk a kisbabánk bőrét!

Így ápoljuk a kisbabánk bőrét!

ápolásbababőrápolás
0

Írta:

Az utóbbi időben elterjedőben van egy nézet, miszerint a kisbabákat úgy féléves korukig nem szüks&

Az utóbbi időben elterjedőben van egy nézet, miszerint a kisbabákat úgy féléves korukig nem szükséges napi szinten fürdetni, elegendő, ha áttörölgetjük babaolajjal, és hetente csupán 3-4 alkalommal fürdetjük meg.

Számomra szimpatikus ez a megközelítés, hiszen egy csecsemő még nem mászik, jár a földön, nem érintkezik piszkos tárgyakkal, szennyeződéssel, így számára a tisztálkodási szükséglet kimerül a kezek, a popsi és nemi szervek tisztán tartásában. Bár évekkel ezelőtt voltak csecsemőkorúak a fiaim, jól emlékszem, hogy anno magam is elgondolkoztam azon, hogy vajon miért is kéne naponta betennem egy kád vízbe őket, ha másképp is tisztán tudom tartani a bőrüket? Mivel a nagyobbik az öblítő miatt egy rövid ideig ekcémás tünetektől is szenvedett, fontos szempont volt számomra az is, hogy ne tegyem ki bőrüket feleslegesen a szárító hatású napi fürdetésnek.

Babaápolás kíméletesen

A picik érzékeny és sérülékeny bőrét nagyon kíméletesen kell tisztítanunk, ápolnunk. Ha a fenti tézisből indulunk ki, akkor a napi rutinban a fürdetést felválthatja a babaolajos áttörölgetés, és csak minden másnap kellene vizes szivaccsal átmosni, vagy kádban megfürdetni gyermekünket.

Babaolajos áttörölgetés – fürdetés helyett vagy masszázsképp!

Ha olajat választasz, fontos, hogy a babák bőrének speciális igényeihez igazodó olajak közül válassz, mert az újszülöttek bőre jóval érzékenyebb a felnőttekénél. E-vitaminra, hidratálásra, puhításra és nyugtató hatásra egyaránt szükség van. Ha van otthon Manna Ápoló babaolajad, egy kis adagot a tenyeredben eloszlatva átkenegetheted, finoman megmasszírozhatod kisbabát testét, hajlatait, miután a kényes területeket – kezek, ágyék – már alaposan megtisztítottad és bekészítetted a friss pelenkát. Ha mindezt este csinálod, biztos lehetsz benne, hogy a masszázs végére annyira ellazul testileg- lelkileg, hogy talán nagy mosollyal az arcán álomba is szenderül.

baba-vizjeles.jpg ()

Fürdetés babaolajjal vagy szappannal – hogyan a legkíméletesebb?

Fürdetéshez használhatsz a különleges, apróságoknak fejlesztett szappanokból, vagy a babaolajból egy keveset hozzáadva a vizéhez (vigyázz, mert babád csúszós lesz az olajtól). A szappanok olyan összetevőkkel készülnek, melyek kincset érnek a kényes, száradásra és irritációra hajlamos bababőr számára. Hogyan fürdessünk?

Egy vattapamacsot vagy pamut törölközőt nedvesítsünk meg, és először csak a szemeit, orra körüli területeket tisztítsuk meg finom, kifelé haladó mozdulatokkal. Fontos, hogy az esetleges fertőzések továbbterjesztését kivédendő ne ugyanazzal a darab pamaccsal csináljuk végig, hanem váltsunk, a törölközőn – vagy erre a műveletre használt pamut pelenkán – is hajtsunk egyet, ha áttérünk más területekre.

Töröljük át a kezeit, a füle mögötti részt, a nyakán lévő redőket.

Vegyük le a pelenkát és tisztítsuk meg ott is alaposan, akár egy újabb vizes törölközővel, vagy szivaccsal. Ha gyermekünk élvezi a fürdést, akkor betehetjük a kis kádba, ha emellett döntünk, akkor praktikus lehet egy finom anyagból készült, narancs vagy piros színű törülközőt a kád aljára teríteni. Megfigyelések szerint a babákat ez a finom tapintású színes szövet és a víz az anyaméhben átéltekre emlékezteti, ezért megnyugtatóan hat rájuk.
 

Popsikenőcs és pelenka kérdés – milyet?

A fürdés vagy a vizes törölközős áttörölgetést követően gondosan fel kell szívnunk a vizet a baba bőréről, különös tekintettel a combok, karok és a nyak redőire, hiszen itt képes megtapadni minden, ahogy a ruhaszösz, úgy a vízcseppek is. Ha pelenkáról van szó, én a bőrbarát anyagokból készülteket kedvelem. Úgy gondolom, hogy ha már minden tekintetben odafigyelünk arra, hogy a gyermekünk a bőrének legideálisabb anyagokkal érintkezzen, akkor be kell, hogy lássuk a különbséget a hagyományos eldobható pelenka (különféle anyagokkal átitatott védőréteggel) és a mosható pelenkák, (60-90 fokokon akár mosódióval is mosható) vagy az ökopelenka közt. Az ökopelenka „mássága” szembetűnő. Nem olyan fehér, hiszen nem fehérítik klórral a gyártás során, ezenfelül nem tartalmaz vegyszereket, sem mesterséges illatanyagokat, helyette teakivonat található a mag részükben, mely a bőr regenerálódását segíti. A pelenkázás előtt a szokásos területeken laboratóriumokban előállított adalékoktól mentes popsikrémmel kenegessük be gyermekünket, és ha extra gondoskodást igényel a bőre, térjünk rá a testápolásra.

Testápolás – kence vagy olaj?

Ha fürdés után szeretnéd krémmel visszazsírozni, hidratálni gyermeked bőrét, fontos, hogy ebben a felpuhult, befogadó állapotban csak olyan anyagokkal ápold, melyek nem szárítják és nem irritálják azt. Ha van már otthon Tündérkencéd, most van itt az ideje, hogy használd, de segítségül hívhatod ismét a babaolajat is, szintén kiválóan megfelel erre a célra is. Ha megvagy a fürdetéssel, a friss pelenkával és a testápoló simogatással, nem marad más, mint a hőn áhított könnyed elalvás!

Halántékbalzsam – könnyű álmot hozzon az éj!

Szinte hallom, ahogy sokan most felsóhajtotok. De szép is lenne, ha a gyerek elsőre, minden gond nélkül álomba szenderedne esténként! Sokuknál nem megy ez ilyen egyszerűen, nem elég a simogató anyai kéz, a mese, sem az esti elcsendesedés. Ha nem jönnek az álommanók, mit tehetünk? Én a természethez fordultam ilyen esetben, és ahhoz a gyógynövényhez, mely aromaterápiás hatásával segít lecsillapítani az elmét, és relaxációs állapotba hozni az idegrendszert. A Tündérálmok halántékbalzsam, melyet azóta a tapasztalataimra és hatóanyagok tulajdonságaira alapozva elkészítettem, olyan összetevőket tartalmaz, amik gyengéden segítenek lenyugtatni és felkészíteni a piciket az alvásra. Fontos megemlíteni, hogy a gyerekek nyugtalanságának, sírásának sokszor fizikai oka is van, ezért mindig győződj meg arról, hogy nem fáj-e a foga, hasa, stb…

Fontos, hogy élvezet legyen a tisztálkodás, ne nyűg! – hogyan tehetjük azzá?

Ahogy cseperednek a gyerkőcök, úgy változnak a kihívások. A csecsemőkori fürdetési procedúrát követően nagyon hamar beköszönt az az időszak, amikor már le kell kötnünk gyermekeink figyelmét és meg kell szerettetnünk velük a tisztálkodási rutint. Egy pumpás adagoló, egy jópofa részlet, ami elvarázsol, beindítja a fantáziát, mind-mind izgalmas kalanddá változtatják a kézmosást vagy a fürdést. Bátran add a kezébe a Habvarázs folyékony szappan flakonját, semmi olyan kemikáliát nem tartalmaz, mely óvatosságra adna okot. Önmaga adagolhatja a kezébe, ettől pedig hihetetlenül magabiztos és boldog lesz, meglátod! Ha szeretnéd valami még nagyobb élménnyel feldobni az esti fürdést, adj neki egy gyerekeknek készült fürdőgolyót, és engedd, hogy maga dobja bele fürdővizébe. A siker garantált, pityergés helyett óriási sikongatásokra készülj !

A szerző Varga-Darabos Andrea, forrás és fotó: Mannaszappan.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X