Főoldal > SZÉPSÉG > Az 5 legkárosabb összetevő a szépségápolási termékekben

Az 5 legkárosabb összetevő a szépségápolási termékekben

kozmetikummérgezőparabénszépségszépségápolástermék
0

Írta:

Mindannyian oda vagyunk a szépségápolási termékekért. Ha betérünk egy drogériába, egyszerűen lenyűgöznek a csinos és ragyogó csodaszerek a polcokon. Valójában azonban nem máshol járunk, mint mérgekkel teli aknamezőn.

A sminktermékek, a bőr- és hajápolási készítmények mérgező nehézfémeket, rákot okozó karcinogéneket, bőrirritáló anyagokat és kőolajszármazékokat tartalmaznak. Rövid és hosszú távon ezek a mérgek szívbetegséghez, kimerültséghez, memória veszteséghez, bőrbetegségekhez, rákhoz és ideggyógyászati betegségekhez vezetnek. Kiemelten fontos, hogy informálódjunk ezekről a káros anyagokról és az általuk okozott hosszú távú, káros egészségügyi hatásokról, főleg, ha naponta használunk kozmetikumokat. 

Parabének

Ezért káros: a parabént tartósítószerként használják, hogy megelőzzék a baktériumok, a gombák és a penész kialakulását a kozmetikumokban. Ez elsőre úgy hangzik, mintha hasznos lenne, de valójában a természetes ösztrogén hormon hatását utánozza a testben, fokozza a gének kifejeződését, növelve a mellrák kialakulásának esélyét.

Ebben található: keresd a címkéken a –paraben végződésű összetevőket. Leginkább dezodorokban, hidratálókrémekben és különböző sminktermékekben fordul elő. 

Szulfátok

Ezért káros: ez a szintén rákkeltő anyag felelős a kellemes, feszes érzésért arcmosás után. Bármennyire is abban a tudatban voltál eddig, ez az érzet valójában nem jelent jót. Emellett bőr- és szemirritációt is okozhat, holott pont a tiszta és szép bőr lenne a használt termékek célja. 

Ebben található: samponokban, arctisztítókban, tusfürdőkben és más, habzó termékekben. 

krem2.jpg ()

DBP (dibutil-ftalát)

Ezért káros: a DBP egy olyan méreg, amely a nemzőszervek fejlődését hátráltatja, és az állatkísérletek alapján egyértelműen felelős a születési rendellenességekért. Az Európai Unió 2004-ben betiltotta a DBP-t tartalmazó kozmetikumokat, de Amerikában még mindig forgalomba hozható, ettől olyan ragyogó néhány kinti márka körömlakkja. Sok nő vizeletében kimutatták már ezt a vegyi anyagot, amely képes bekerülni a véráramba bőrön át, de akár lélegzés közben is. 

Ebben található: leginkább körömlakkokban, mivel fényessé, tartóssá és kopásállóvá teszi azokat. A csodalakkokban ezen kívül található még Toluene is, amely légzési nehézségeket okozhat.

BHA (butil-hidroxi-anizol)

Ezért káros: színromlás elleni tartósítószerként, illetve arcápolásban hámlasztáshoz használják előszeretettel, ugyanakkor fontos tudni, hogy jelentős szerepe van a rákos betegségek kialakulásában. 

Ebben található: alapozókban, korrektorokban, púderekben, szemceruzákban, szájfényekben, pattanás elleni készítményekben – a lista szinte végtelen.  

1,4-dioxán

Ezért káros: kőolajszármazék, amely szintén rákkeltővé teszi a szépségápolási termékeket. Gyártás során, az ethoxilálás melléktermékeként keletkezik. A kutatások egyértelműen bizonyítják rákkeltő tulajdonságát, amely mellett bőrirritációt is okozhat. 

Ebben található: mivel gyártás során keletkezik, nem szándékos összetevő, így általában nincs feltűntetve a címkéken sem. Leginkább a fürdéshez használt termékekben található, illetve minden olyan ápoló termékben, amely habzik vagy buborékokat készít. 

Fotó: Profimedia – Red Dot

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X