Főoldal > SZÉPSÉG > Ezeket edd, hogy szép legyél – 2. rész

Ezeket edd, hogy szép legyél – 2. rész

bőr szépségételek a szép bőrértszép bőrszépség
0

Írta:

Az amerikai szépségszakértő, Mandi Nyambi összeállított egy 11 pontból álló bőrszépítő tápanyaglistát, ennek második részét tesszük most közkinccsé.

Cink

Több tanulmány is alátámasztja, hogy a cinkhiány pattanásokhoz vezethet, amit nyilván te sem szeretnél. Érdemes hát felturbózni az étrendedet az alábbi, cinkben gazdag finomságokkal!

Milyen ételekkel pótolhatod? Kagylókkal és rákfélékkel, tejtermékekkel, búzacsírával, vegán étrend esetén táplálékkiegészítőkkel.

OMEGA 3, 6, 9

Ezek a jótékony zsírsavak fokozzák bőrünk rugalmasságát, segítik a bőr természetes védőrétegét ért kisebb sérülések mielőbbi helyreállítását, és bőrünk természetes nedvességmegtartó funkcióját is támogatják. A fentiek közül csak az Omega 9-et képes a szervezetünk előállítani, a gyulladásellenes Omega 3-at és az Omega 6-ot is táplálkozással kell bevinnünk.

Milyen ételekkel pótolhatod ezeket? Magvak, növényi olajok, pisztácia, dió, avokádó és lazac rendszeres fogyasztásával.

Tejsavbaktériumok

A lactobacillusok olyan “jó” baktériumok, amelyek többek közt a bőrápolásban is segítségünre lehetnek: segíthetnek a bőr természetes védőrétegének megóvásában, és a testszerte esetlegesen fellépő gyulladások legyőzésében is.

Milyen ételekkel pótolhatod? Egyél erjesztett ételeket, például joghurtot.

Kurkuma

Ez a növény az immunrendszer egyik igen hatékony támogatója – többek közt C-vitamint, rostokat, vasat, kalciumot, niacint, cinket, káliumot és még számos jótékony hatóanyagot tartalmaz. Ezek pedig bőrünknek is jót tesznek.

Mivel pótolhatod? A kurkumát hazánkban fűszerként és kapszulaként is beszerezheted.

Ashwagandha (álombogyó)

Még egy növény a listán – az ashwagandha segíthet a stressz elleni küzdelemben, ennek következtében csökkentheti a kortizol nevű stresszhormon káros hatásait. Ez a bőrünkre nézve azért jó, mert a stressz elősegíti a pattanások és a ráncok kialakulását – márpedig ki ne akarna inkább egészségtől ragyogó, gyönyörű bőrt, nem igaz?

Mivel pótolhatod? Az ashwagandhát nyilván nem találod meg a sarki kisboltban, de por vagy kapszula formájában már egyre több helyről megrendelheted.

A szépségszakértő tanácsa:

Mandi szerint a fentieken túl az is fontos, hogy sok vizet fogyassz, figyelj a jó zsírok megfelelő arányú bevitelére, illetve, hogy ismerd a bőrtípusod, és mindig tartsd szem előtt bőröd igényeit.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X