Főoldal > szex > Így gyógyít a szerelem

Így gyógyít a szerelem

gyógyhatásimmunrendszerlélekszerelemszív
0

Írta:

A szerelem gyógyító ereje A szerető párkapcsolatban élő nőknek egészségesebb a szívük, a szoros baráti körrel rendelkező emberek ritkábban fáznak meg, a gondoskodó szülők gyerekei felnőttkorukban ellenállóbbak lesznek a betegségekkel szemben – a szeretet tehát az egyik leghatékonyabb és legösszetettebb gyógyír a világon. Pozitív hatását mára már az orvostudomány is felismerte, így az utóbbi időkben […]

A szerelem gyógyító ereje

A szerető párkapcsolatban élő nőknek egészségesebb a szívük, a szoros baráti körrel rendelkező emberek ritkábban fáznak meg, a gondoskodó szülők gyerekei felnőttkorukban ellenállóbbak lesznek a betegségekkel szemben – a szeretet tehát az egyik leghatékonyabb és legösszetettebb gyógyír a világon.

szerelemcikk.jpg ()Pozitív hatását mára már az orvostudomány is felismerte, így az utóbbi időkben egyre alaposabb kutatások igyekeztek megfejteni a szerelem egészségre gyakorolt hatását. A kutatások elsősorban a psziché hormon- és immunrendszerre gyakorolt hatására irányultak, és bebizonyosodott, hogy „jelenleg nem ismerünk még egy olyan gyógyszert vagy kezelést, melynek pozitív hatása összehasonlítható lenne a szerelemmel és intimitással” – mondja Dean Ornish amerikai szívspecialista.

A szerelem hatása a testre

Nem véletlenül lett a szerelem jelképe a szív – számos tudományos kutatás igazolta a szerelem gyógyító hatását a szívre. A Yale Egyetem kutatása szerint a szerelmes embereket kevésbé érinti az érelmeszesedés kockázata, stockholmi kutatók szerint pedig a harmonikus párkapcsolat kifejezetten segít megelőzni az elmeszesedést.

Az is bebizonyosodott, hogy egy szívinfarktus után a szoros érzelmi kapcsolatokkal rendelkező pácienseknek feleannyi esélye van egy újabb infarktusra, mint egyedülálló társaiknak. A biztos érzelmi háttér ugyanis boldogsághormonokat termel és csökkenti szívre káros stresszhormonok szintjét – vallják a kutatók. Ezen kívül könnyebben dolgozzuk fel a problémákat, ha van kivel megbeszélni azokat, ráadásul kutatások igazolják azt is, hogy sokkal egészségtudatosabban élnek azok, akik felelősséget éreznek szeretteik iránt.

szerelemcikkketto.jpg ()A szerelem azonban nem csak a szívre fejt ki jótékony hatást, de például a sebek gyógyulását is meggyorsítja. Az Ohio-i Egyetem kutatói saját házasságukat tanulmányozva mutatták ki az összefüggést a sebek gyógyulása és párkapcsolatuk állapota között. Megfigyeléseik szerint egy-egy heves vita észrevehetően megnövelte a sebek gyógyulásának idejét – a veszekedések alatt ugyanis a gyógyulásért felelős fehérvérsejtek száma jelentősen lecsökkent, lassítva a gyógyulást. Ezzel szemben a szex például kifejezetten kedvező, hiszen ilyenkor fokozódik a bőr vérellátása, így több oxigén jut a sebekhez.

A szerelem ezenkívül immunrendszerünket is erősíti és a különböző fertőzések, vírusok ellen is védi a szervezetet. A szerelmesek például sokkal ritkábban és kevésbé kapnak el bizonyos betegségeket, mint azok, akik nem élnek párkapcsolatban – nekik ugyanis több immunsejt található a vérükben – magyarázzák az Ohio-i Egyetem tudósai. Ennek legvalószínűbb oka a gyakori szex, egy-egy aktus alkalmával ugyanis akár 150 %-kal is megemelkedhet a vérben található limfociták száma – felkészülve a megnövekedett fertőzésveszélyre. A mechanizmus egyébként a csókolózásnál is működik, a szervezet itt is hasonlóan az immunrendszer erősítésével reagál a lehetséges fertőzések elkerülésére.

A szerelem hatása a lélekre

A szerelem azonban nem csak közvetlenül a szervezetünkre gyakorol pozitív, egészségmegőrző hatást, hanem lelkünkre is. Az egyik legalapvetőbb hatását valószínűleg mindenki tapasztalta már. A szerelem megnyugtat, kikapcsol, ellazít, de hatására például nyugodtabban, mélyebben alszunk. Ennek oka szintén a szexhez kapcsolódik, melynek hatására prolaktin szabadul fel, mely leépíti a stressz hormonokat és gondoskodik a belső békéről. Az ilyenkor szintén nagy mennyiségben termelődő ösztrogén hatására pedig valódi szépítő alvásban lehet részünk.

A szerelem azonban nem csak bőrünkre, de egész testünkre fiatalító hatással bír.  A Chicagoi Egyetem kutatása szerint például a magányos embereknél kétszer akkora az Alzheimer-kór kockázata, és akár ötször nagyobb az esélyük arra, hogy korábban halnak meg, mint szerető kapcsolatban élő társaik.

Érdemes tehát ezentúl még nagyobb lelkesedéssel csókolni párunkat, hiszen ezzel akár 5 évvel is meghosszabbíthatjuk az életünket, és fiatalon tarthatjuk magunkat. Figyeljünk oda szeretteinkre, és ápoljunk velük szoros kapcsolatot, hiszen ezzel tehetjük legtöbbet az ő és saját egészségünk megőrzéséért.

Fotó: Profimedia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X