Főoldal > szex > Mi történik szex közben a fejben?

Mi történik szex közben a fejben?

agyfejgondolatszerelemszeretkezésszextest
0

Írta:

Érdekel, hogy mi zajlik a fejedben, miközben a pároddal szerelmeskedsz?

A csók és ami azután jön

Minden szexuális aktus kezdetén fontos szerepet játszik az agyunk, hiszen benyomásaink és vonzalmunk itt válik szexuális érdeklődéssé, izgalommá. Az első legfontosabb lépés a csók, mely sokszor minden további lehetőséget megszab. Az ajkaink, a szánk, a nyelvünk által érzékelt ingereket több ezer idegvégződés juttatja el agyunkig, amely a sok üzenetből egységes benyomást alakít ki. Az, hogy az első csókot követi-e folytatás, vagy éppen ellenkezőleg, kezdeti érdeklődésünk is eltűnik, elsősorban ennek a kialakított benyomásnak a következménye.

Tételezzük fel, hogy az első csók olyan, mint amilyet vártunk, így a továbblépésnek nincs akadálya. Az ilyenkor felmerülő „technikai” kérdésekkel – hogyan kezdeményezzük az aktust, hogyan vessük fel az óvszer kérdését – az agy cselekedeteinket irányító területe foglalkozik.

shutterstock_3339860.jpg ()

A szeretkezés

Azt gondolhatnánk, hogy ilyenkor már a nemi szerveké a főszerep, azonban ez nem teljesen így van. Mindenekelőtt ugyanis az idegek és a neurotranszmitterek (hírvivő anyagok) bonyolult együttműködésén múlik az élmény minősége. Azt, hogy mennyire vagyunk aktívak, vagy mennyire részesítjük előnyben a passzivitást, a motorikus kéregállománytól függ. Agyunknak ez a tudatos mozgást vezérlő területe játszik szerepet abban is, ha például az aktus közben úgy érezzük, hogy újabb pozícióban folytatnánk. Eközben azonban a kisagy szintén utasítások százait küldi ki a ritmikus mozgás elérésére.

Mindenképpen szükséges szót ejteni a hormonokról is. Az általuk előidézett mámor és eufória ugyanis a drogokhoz hasonló. A dopaminnak tulajdonítható például az az erős késztetés, mely a szexuális érdeklődést a kielégülés elérése felé hajtja. A dopamin mellett a noradrenalin is jelentős szerepet tölt be a szeretők elégedettségének előidézésében. Ez a mellékvese által termelt neurotranszmitter a test természetes fájdalomcsillapítójaként funkcionál, így gondoskodik az éhség, a fáradtság és az álmosság elűzéséről. Ez lehet a magyarázat arra is, hogy már egy szerető ölelés is elég ahhoz, hogy megnyugodjunk, vagy kicsit oldódjon a bennünk lévő feszültség. Az pedig, hogy – elsősorban a nőknek – könnyebb önfeledten élvezni az együttlétet egy meghitt és szerető kapcsolatban, mint egy futó, az érzelmekről kevésbé szóló románcban, elsősorban az endorfinnak tulajdonítható.

Hormonok és az agy

Bár a szexuális aktus közben az agy szinte minden területe, minden hormon és idegközpont megfeszítetten dolgozik, vannak olyan területek is, amelyek háttérbe szorulnak. Nem meglepő módon azok, melyek a hétköznapokban viselkedésünket felülbíráló szerepet töltenek be. De ilyen például a morális kötelességeinkért, szociális viselkedésünkért felelős terület is.

A nemi szervek, a hormonok, az idegrendszer – tehát minden, a szexualitásban fontos szerepet játszó összetevő csak egy hangszernek fogható fel a zenekarban, melynek karmestere az agyunk. Végeredményben tehát arra a következtetésre juthatunk, hogy a jó szex bizony fejben dől el.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X