Főoldal > szex > Okosabbá tesz a szex

Okosabbá tesz a szex

boldogságegészséghormonszerelemszex
0

Írta:

A kutatók friss szerelmi kapcsolatban lévőkön végeztek vérvizsgálatokat, amelyből kiderült, hogy esetükben az átlagosnál jóval aktívabb az idegsejtek termelődése – ez pedig rendkívül fontosak az általános jó egészségügyi állapot és a mentális éberség megőrzésének szempontjából.

 

A tudósok három különböző embercsoporton végeztek vérteszteket: friss szerelmeseken, régóta kapcsolatban élőkön és egyedülállókon. Az olasz Pavia Egyetem tudósainak vizsgálatai szerint a másik két csoport tagjaihoz képest az első csoportba tartozók esetében sokkal aktívabb volt az idegsejtek termelődése, ami azonban az idő előrehaladtával sajnos visszaáll eredeti állapotára – ebből is látszik, hogy az első fellángolás a legfontosabb.

“Az idegsejtek egészségének szempontjából a friss szerelmesek sokkal jobban teljesítettek, mint a régóta kapcsolatban élők és az egyedülállók” – írják a tudósok. Az eredmények szerint tehát a gyakori szexuális együttlétek nemcsak a stresszt csökkentik, de okosabbá is tesznek. Madonna például – aki soha nem titkolta, mennyire szereti a szexet – 140-es intelligenciahányadossal büszkélkedhet, ami már a zsenihez közeli szintnek felel meg.

madonna.jpg ()

A kutatási eredményeket egy másik, a patkányok mentális egészségét vizsgáló amerikai kísérletsorozat is megerősítette. A Princeton Egyetemen végzett kísérletek során a tudósok két csoportra osztották a hím patkányokat: az egyik csoportban lévő hímek csak kéthetente egyszer élhettek szexuális életet, a többieknek azonban a hét minden napján szexelniük kellett. A kísérlet végére a szexuálisan aktívabb patkányok szervezetében nemcsak, hogy több idegsejt termelődött, de a stresszhormon-szintjük is jelentősen csökkent. A tudósok úgy gondolják, minél aktívabb valakinek a nemi élete, annál több idegsejtet termel.

A PLoS One című tudományos szaklapban publikált állatkísérletek eredményei szerint a szex stimulálja az agysejtek termelődését a hippocampusban, ami a memóriáért és a tanulási folyamatokért felelős agyi terület.

Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a stressz és a depresszió összezsugoríthatja a hippocampust, de a szex úgy tűnik erre is megoldást jelent. A szeretkezés emellett segíthet megelőzni az agysejtek pusztulását is. “Vannak bizonyítékaink, amelyek arra utalnak, hogy a szexuálisan aktív idősek esetében kisebb lehet a demencia kialakulási esélye” – nyilatkozta Dr. Ghosh. “Ez azért van, mert a szex fokozza az agy vérellátását, ami javítja a szervezet oxigénszintjét. “

“A mágneses rezonancia vizsgálatok kimutatták, hogy orgazmus közben az agyban lévő idegsejtek sokkal aktívabbak és sokkal több oxigént használnak fel” – nyilatkozta Barry Komisaruk, a Rutgers Egyetem pszichológus professzora. “Úgy tűnik, hogy minél aktívabbak az idegsejtek, annál több oxigént vesznek fel a vérből – tehát több oxigéndús vér jut az agyba, ami fontos tápanyagokkal látja el a különböző régiókat.”

Az agysejtek működésének serkentésén kívül Dr. Ghosh szerint a szex élesebbé is teszi a nők elméjét. Ez főleg a szexhormonoknak, különösen a tesztoszteronnak köszönhető, ami segít javítani a koncentrációt és a reakcióidőt.

“Az oxitocin-szint körülbelül 500-szorosára nő szex közben – ez pedig nemcsak a relaxálásban, de az elalvásban is segíthet” – magyarázta Tracey Cox, a Lovehoney.co.uk című erotikus online bolt kapcsolati szakértője. “Felméréseink szerint azok a férfiak, akiknek hetente legalább háromszor van orgazmusuk, sokkal tovább élnek, mint azok, akik hetente csak egyszer, vagy egyszer sem elégülnek ki.”

Fotó: Pinterest

Forrás: medipress.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X