Főoldal > szex > Nem fontos a szex? Lehet, hogy aszexuális vagy?

Nem fontos a szex? Lehet, hogy aszexuális vagy?

aszexuálisaszexualitásorgazmusszerelemszextest
0

Írta:

Az aszexuális ember nem önmegtartóztató, és nem is impotens: egyszerűen nem érzi szükségét a testi kapcsolatnak, általában nem hozza izgalomba a meztelen test látványa, és bármilyen nagy a szerelem, még a szeretett személy szexuális közeledése sem kívánatos számára.

Sok párkapcsolatban a heti 1-2 szeretkezés csupán egy statisztikai adat, és nem a valóság. Előfordulhat, hogy az idő múlásával valami miatt már nem kívánjátok egymást, vagy az életmódotok miatt csökken a vágy, de az is lehet, hogy az aszexualitás az ok.

Te is aszexuális vagy?

Az aszexualitás a másik ember iránt érzett nemi érdeklődés, vágy – jellemzően – teljes hiánya, és a testiség elutasítása. Az aszexuális emberek egy része ugyan tud örömet szerezni magának, és fizikális értelemben képes az orgazmusra, azonban sokan nem tudnak mit kezdeni testük ezen természetes reakciójával, és kellemetlenül érzik magukat

A szexualitás elutasításán kívül az aszexuális embereknek ugyanolyan érzelmi szükségleteik vannak, mint bárki másnak: igénylik a baráti társaságot, a közösséget, a szeretetet, a szerelmet a romantikát, és sokan párkapcsolatban, házasságban élnek. Ezek a kapcsolatok az esetek többségében intimek, meghittek, azonban szexualitástól mentesek. De léteznek olyan együttélések is, ahol rendszeres a szex, azonban csupán a másik fél szeretete, szükségletének kielégítése miatt, és nem belső indíttatásból, vágyból.

Az aszexualitásban vannak fokozatok: van, aki élvezi a szexuális izgalmat, amit azonban nem egy másik ember vált ki, nem a párjára, hanem magára a szexuális izgalomra vágyik, míg mások teljes egészében elutasítanak mindennemű erotikát, sőt, egyenesen undorodnak a testiségtől. Ahol hiányzik a szexualitás, ott megjelenhet az aszexuális személy részéről a kompenzálás, ami a jellemére is kihathat: rendkívül figyelmes, segítőkész, számos dolgot magára vállal, mindig lehet rá számítani.

Az aszexualitás okai

Az aszexualitásnak számos kiváltó oka lehet, ilyen például gyerekkori trauma, bántalmazás és az önbizalmat aláásó elutasító, rideg szülői légkör, a serdülőkori rossz tapasztalatok az ismerkedések során, a feldolgozatlan párkapcsolati kudarcok, és lehet ok a szexuális erőszak is. Aszexualitás alakulhat ki egy közeli hozzátartozó, barát, vagy egy fontos személy elvesztése, halála miatt, bizonyos elméletek pedig a hormonális változásokkal hozzák összefüggésbe, de egyöntetű vélemény a kiváltó okkal kapcsolatban a mai napig nem létezik.

A világon számos aszexuális csoport létezik, amelyek tagjai hangsúlyozzák, hogy az aszexualitás nem betegség, és nem is egyfajta szexuális defektus, a céljuk, hogy elfogadják őket is, mint mindenki mást. Tény, hogy a mai kor szexuálisan túlfűtött társadalmában éles kontrasztot alkotnak, de azt vallják, hogy az érzelmek, a szerelem és a vonzalom szex nélkül is tökéletesen és maradéktalanul kifejezhető, átadható. Fontos azonban, hogy mindig a saját reakcióidra figyelj, és ha frusztrált vagy, nem érzed jól magad a bőrödben, kérj segítséget egy szakembertől, szexuálpszichológustól, pszichológustól!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X