Főoldal > MAGAZIN > 8 házi kence egyenesen a (boszorkány)konyhából

8 házi kence egyenesen a (boszorkány)konyhából

házi kozmetikumkencekozmetikumnatúrkozmetikumszépségszépségápolás
0

Írta:

Akár a natúrkozmetikumok, akár az otthoni kotyvasztás rajongója van, most figyelj: 10 szuper házi beauty-kence receptet hoztunk neked, amik garantáltan lepipálják a drogériás verziókat!

1. Tisztító arcpakolás

Ez a sötét színű kence tele van antioxidánsokkal, hidratálóval és baktériumölő hatóanyagokkal is – a használata után egyből üdébbnek fogod érezni az arcbőröd! A tartósan ragyogó és pattanásmentes bőrért használd hetente egyszer.

Hozzávalók: 2 teáskanál bentonit agyag (natúrkozmetikai boltokban kapható), 3 faszén kapszula, 3 teáskanál aloe vera, 2 teáskanál sheavaj, 3 teáskanál kamillatea, 1 csepp ekaliptusz/menta illóolaj (elhagyható)

Főzz egy csésze kamillateát, majd keverd össze a felolvasztott, lágy sheavajjal. Öntsd hozzá a bentonit agyagot, a faszén tabletták tartalmát és az aloe verát, majd cseppentsd bele az illóolajat is. Alaposan keverd el, és már mehet is az arcodra: 15 percig hagyd hatni, majd langyos vízzel öblítsd le. A maradék pakolást jól zárható, légmentes üvegben tárold!

2. Tápláló ajakradír

A rendszeres balzsamozás ellenére is extraszáraz és érdes az ajkad? Bízd magad a természetre! Ez az ajakradír hatékonyan eltávolítja az elhalt hámsejteket, és ha végeztél a radírozással, bátran lenyalogathatod a felesleget a szádról, mert isteni!

Hozzávalók: 1 teáskanál kókuszolaj, 1 teáskanál méz, 1 pici barnacukor

A kókuszolajat keverd el a mézzel, majd adj hozzá annyi barnacukrot, hogy jól kenhető, radír állagú pasztát kapj – indulhat is a radírozás!

3. Kókuszos sampon

Meg fogsz lepődni, milyen könnyen elkészíthető a saját hajadra szabott, parabénmentes samponod, aminek még az illatát is te választhatod meg: citrom, ibolya, rózsa, ylang-ylang és még sok más szuper illóolaj áll rendelkezésedre hozzá.

Hozzávalók: 10 teáskanál illatmentes hab- és tusfürdő bázis (natúrkozmetikai boltokban kapható), 1 teáskanál kókuszolaj, 15-20 csepp illóolaj (elhagyható)

Az enyhén sárgás színű fürdőbázishoz öntsd hozzá a hidratáló kókuszolajat, majd addig keverd, amíg teljesen fehér színű lesz a sampon. Ezek után kedvedre illatosítsd a samponodat a választott esszenciális olajjal.

sampon2.jpg ()

4. Ragyogó szájfény

Imádod, ha vörös színben pompáznak az ajkaid? Az antioxidánsokban gazdag gránátalmából szuper szájfényt tudsz magadnak mixelni, amit akár folyékony pirosítóként is használhatsz az orcáidra!

Hozzávalók: 2 evőkanál gránátalmamag, pár csepp kókuszolaj

A gránátalmamagokat turmixold simára annyi kókuszolajjal, hogy sűrű, krémes állagú pasztát kapj. Ebből ütögess egy keveset a szádra és már élvezheted is a pirosas csillogást!

5. Hidratáló arckrém

Ez aztán tényleg mindenmentes krém – semmi tartósítószert, illatanyagot és festéket nem tartalmaz, így a legtermészetesebb formában hidratálja a legérzékenyebb arcbőrt is.

Hozzávalók: 1 csésze aloe vera gél, fél csésze méhviasz (bio és natúrkozmetikai boltokban kapható), fél csésze kókuszolaj

A tűzhelyen olvaszd össze kb. 15 perc alatt a méhviaszt és a kókuszolajat, amíg samponszerű állaga nem lesz. Ezután vedd le a tűzről és még langyosan töltsd bele a turmixgépbe az aloe vera géllel együtt. Hűtőben tárolva kb. két hétig használható.

6. Borotvahab

Viszlát, kipirosodott, kipattogzott bőr és benőtt szőrszálak! Ezzel a natúr borotvahabbal nem kell többé tartanod a szőrtelenítés utáni irritációtól.

Hozzávalók: harmad csésze sheavaj, harmad csésze kókuszolaj, negyed csésze olívaolaj, 1 E-vitamin-kapszula, 2 teáskanál szódabikarbóna

Egy kis lábosban olvaszd össze a sheavajat és a kókuszolajat, majd kapcsold le a gázt, és add hozzá az olívaolajat is. Hagyd kihűlni, és tedd hűtőszekrénybe, hogy megszilárduljon. Ezután kanalazd turmixgépbe, add hozzá a szódabikarbónát, majd egy tűvel szúrj lyukat az E-vitamin-kapszulába és préseld ki belőle a levet a gépbe. Turmixold a keveréket addig, míg habos állagú nem lesz. Hűtőben kb. 1 hónapig eláll.

7. Mélytisztító bőrradír

Itt a felmentősereg a pattanásos, aknés bőrnek, méghozzá egy mélytisztító arcradír formájában, ami egyből frissé és fiatalosabbá varázsolja az arcbőrt. Mindössze arra figyelj, hogy a radírt mindig frissen készítsd el, mert a tej miatt hamar megromlik!

Hozzávalók: 2 teáskanál teljes kiőrlésű zabpehely, 2 teáskanál szójatej, 1 teáskanál olívaolaj

Dobáld a hozzávalókat egy kávéőrlőbe, és alaposan daráld össze. A sűrű masszát hígíthatod egy kis vízzel, mielőtt az arcodra kennéd. 5-10 percig masszírozd át vele az egész arcodat (a szemkörnyéket kihagyva), majd öblítsd le. A legjobb, ha reggel, a sminkelés előtt használod az arcodra. 

8. Frissítő törlőkendő

Mostantól nincs kifogás, amivel elbagatellizálhatod a sminklemosást – a házi törlőkendőkkel pár mozdulattal távolíthatod el az arcodról a szennyeződéseket és a sminket, de reggel egy frissítő áttörlésre is tökéletesek!

Hozzávalók: 1 régi, kinyúlt pamutpóló, 2 csésze desztillált, ionmentes víz, 4 evőkanál kókuszolaj

A régi, megunt pamutpólódból vágj ki tenyérnyi nagyságú négyzeteket, és tedd őket egy mélytányérba. Öntsd rájuk a kókuszolajat és a desztillált vizet, majd alaposan nyomkodd bele az anyagokat a folyadékba. Az átázott kendőket rakd egymásra egy jól záródó befőttes üvegbe, és kész! Ha szeretnéd, pár csepp illóolajat is keverhetsz hozzá, de arra vigyázz, hogy ezután a szemkörnyékedet hagyd ki a törölgetésből.

A cikk a Wellness magazin 2016/5. számában jelent meg.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

proteinrecept

A tökéletes protein shake receptje

Írta:
0

Csapvíz és proteinpor? Ugyan! Ha igazán ütős edzés utáni italt kevernél, egy sima fehérje shake helyett inkább egy fincsi protein smoothie-ban gondolkodj, ami nemcsak isteni frissítő, de még az alakformálásban is a segítségedre lesz.

Kövess Facebook-on!
X