Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 tipp a stressz elűzésére

6 tipp a stressz elűzésére

0

Írta:

A stressz gyakran úgy érkezik, mint derült égből a villámcsapás. Lehet bármennyire szervezett az életed, lehetsz bármennyire előrelátó és igyekezhetsz bármennyire is felkészülni a nehéz helyzetekre. Szinte teljesen mindegy tehát, hogy mennyire élsz-dolgozol nyugodt környezetben. A stressz valójában egy olyan eleme az emberi létnek, ami időről időre befurakszik, s legtöbbször meglepetésszerűen teszi ezt. Készülj fel […]

A stressz gyakran úgy érkezik, mint derült égből a villámcsapás. Lehet bármennyire szervezett az életed, lehetsz bármennyire előrelátó és igyekezhetsz bármennyire is felkészülni a nehéz helyzetekre. Szinte teljesen mindegy tehát, hogy mennyire élsz-dolgozol nyugodt környezetben. A stressz valójában egy olyan eleme az emberi létnek, ami időről időre befurakszik, s legtöbbször meglepetésszerűen teszi ezt. Készülj fel rá!

Ahelyett, hogy előre aggódnál, idegeskednél a még be sem következett stresszhelyzetek miatt, sajátíts el olyan módszereket, olyan egyszerű kis tevékenységeket, melyek nehéz helyzetben kitisztítják a fejed és lecsillapítanak. Amikor azt érzed, hogy egyre közelebb és közelebb lopódzik a stressz, nincs más teendőd, minthogy felidézed ezeket az apró trükköket, és búcsút mondasz – sőt, be sem engeded a lelkedbe a negatív érzelmeket.

Íme, 6 stresszűző tipp, melyeket alkalmazhatsz még a legnehezebbnek tűnő helyzetekben is!

1. Tegyél egy nagy sétát!
Elszabadulnál az irodából? Családod és lakásod felbosszant, kiszívja energiád? Tárd ki az ajtódat, vedd fel legkényelmesebb cipőd, és indulj el a vakvilágba, céltalanul, könnyedén! Persze nem csak egy kiadós séta, hanem egy kemény edzés, egy laza kocogás is képes lehet arra, hogy kitisztítsa agyadat.

0000630_2.jpg ()

2. Kiabálj egy nagyot!
Sosem felejtem azt a nyarat, amikor édesanyámmal, nővéremmel és nagynénémmel egy tengerparton sétáltunk. Köveket és növényeket mentünk gyűjteni, és emlékszem, nagyon vidámak voltunk mindannyian. Stressznek nyoma sem volt ezekben a pillanatokban, de elhatároztuk, hogy kipróbáljuk, milyen érzés a szélbe kiáltani. Azóta tudom: a nyaralás előtti idők alatt felhalmozott, és a pihenés során is láthatatlanul bennünk lévő feszültség levezetésére egy gátlásoktól mentes kiabálás nagyon jó módszer. Vonulj el, és kiabálj te is!

3. Sportolj és fáradj el!
Valami igazán nyomja a lelked? Legszívesebben kiszaladnál a világból és túlteng benned az energia?  Az egyik leghatásosabb módszer a túltengő negatív energiák és a feltorlódott feszültség ellen az aktív, intenzív mozgás. Pattanj kerékpárra, húzd fel a futócipőd, pakold be a tornacuccod, és indulj! Meglátod: ahogy elfáradsz és izzadsz, a bőröd pórusain keresztül távozik a stressz!

4. Kapcsolódj ki igazán!
Régóta tervezel egy kiadós kirándulást? Hosszú ideje szeretnél már elmenni egy étterembe és vacsoráznál egy kiadósat úgy, hogy végre nem számlálod a kalóriákat? Hagyjad a lakást takarítatlanul, tedd félre fogyókúrás fogadalmaid! Itt az ideje a régóta tervezett vágyak megvalósításának!

0000630_1.jpg ()

5. Vegyél egy forró fürdőt!
Sokszor és sok helyütt olvashattad már, hogy egy kiadós forró fürdő csodákra képes! Akár fizikailag, akár lelkileg érzed magad elcsigázottnak, helyzeted legyen bármennyire kilátástalan, egy finom, levendulaolajos fürdővíz hamar ellazítja fáradt tested-lelked.

6. Vezess naplót!
Ha kifejezhetjük érzelmeinket, és nem tartjuk magunkban a negatív gondolatokat naphosszat, a legjobban cselekszünk a stressz elűzéséért. Főleg azoknak hasznos tevékenység a naplóírás, akik kissé bezárkóznak, nem szívesen fejezik ki érzelmeiket, vagy igyekeznek a hétköznapokban elkerülni a konfliktushelyzeteket, és magukban őrlődnek, agonizálnak. Tudd, hogy a stressz és a negatív érzelmek hajlamosak arra, hogy megkeserítsék lelkünket, és ráncokat rajzoljanak arcunkra. Engedd szabadjára tolladat vagy kezdj blogot vezetni a WellnessCafe online naplójában, és írd ki magadból a rossz érzéseket! Meglátod: máris megkönnyebbülsz kicsit.

Saját naplót szeretnék!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X