Főoldal > EGÉSZSÉG > A hónap hőse

A hónap hőse

0

Írta:

„Tíz éve élek az aerobikért és az aerobikból – meséli Balázs. – Régen balett- és népitáncos voltam, és amikor abbahagytam, nagyon meghíztam, száz kiló fölé ment a testsúlyom. Véletlenül mentem be egy aerobikórára, és annyira megragadott a hangulat és az edző személyisége, hogy rendszeres vendég lettem. Őt ugrottam be először helyettesíteni, majd egyre több és […]

„Tíz éve élek az aerobikért és az aerobikból – meséli Balázs. – Régen balett- és népitáncos voltam, és amikor abbahagytam, nagyon meghíztam, száz kiló fölé ment a testsúlyom. Véletlenül mentem be egy aerobikórára, és annyira megragadott a hangulat és az edző személyisége, hogy rendszeres vendég lettem. Őt ugrottam be először helyettesíteni, majd egyre több és egyre jobb helyre hívtak, persze eközben könnyedén megszabadultam a fölös kilóktól. Nyitott voltam minden újra, egyre több tanfolyamot végeztem el. Mesteredzői képesítést szereztem, leendő aerobikedzőknek kezdtem oktatni a szakma rejtelmeit, kongresszusokra, konferenciákra hívtak fellépni, majd egy vezető fitneszterem szakmai irányításával bíztak meg.”

Túlzott lendületben
Balázs az aerobik szerelmese és megszállottja lett, heti huszonöt aerobikórát tartott.

„Épp egy feszültebb időszaka volt az életemnek, amikor egy neves hazai konferenciára hívtak dance-aerobik előadónak. Csúszás volt a programban, és mire odaértem a helyszínre, már mindenki engem várt türelmetlenül. Hihetetlen volt a lelkesedés, amivel fogadtak, de olyan hirtelen kellett elkezdenem az órát, hogy lélekben nem volt időm megérkezni. Ezért történhetett meg, hogy egy varázslatos hangulatú negyedóra után, háromszáz ember lelkes őrjöngése közepette rosszul léptem, és leestem a színpadról. A két méter magas emelvény nagyon bizonytalanul állt, és nem volt korlátja, ezért egy lendületes hátralépésnél a résztvevők csak annyit láttak, hogy eltűnök a plakátok mögött.”

A megmentő: a flexi-bar

„Néhány napra a kétségbeesés lett úrrá rajtam, hisz’ hirtelen csak annyit fogtam fel, hogy eltörött a gerinccsigolyám. Úgy éreztem, hogy minden tervem, minden álmom füstbe ment, és kárba veszett az elmúlt tíz év munkája. Három hónap teljes mozdulatlanság várt rám, rögzítőkötéssel és nagyon erős fájdalmakkal.

Sokszor átgondoltam, ami velem történt. Megértettem: ez egy nagyon komoly figyelmeztetés volt, hogy vegyek vissza abból az őrült tempóból, amiben éltem. A vendégeimnek azt tanítom, hogy az edzésben a tudatosság és a kontrolláltság a legfontosabb, és én most a saját életem felett veszítettem el a kontrollt. De arra is rájöttem, hogy jó úton haladok, mert a munkám és a szenvedélyem volt az, ami megmentett a kerekesszéktől. Azért nem mozdult el a törött csigolyám és nem sérült meg a gerincvelőm, mert rendkívül erősek voltak a gerincemet stabilizáló izmok. Ez pedig egy speciális eszköznek, a flexi-barnak köszönhető. A rugalmas rúd, melyet a zsírégető, alakformáló és kondicionáló óráimon egyaránt használok, tökéletesen megerősíti azt a mély hátizomréteget, melyet egyébként rendkívül nehéz megedzeni. Az eszköz rezgése a legmélyebben fekvő apró izmokat is stimulálja, és ez volt az, aminek köszönhetően én ma ugyanolyan aktív vagyok, mint fél éve, a baleset előtt. Pedig az orvosok még azt is csodának ítélték, hogy egyáltalán képes vagyok mozogni.”

Csodatévő tornaeszköz

Mi ez?
A flexi-bart régen a rehabilitációban használták, ma a fitnesztermekben hódít. A rugalmas rúd tökéletes kiegészítője a zsírégető, kondicionáló és gerinctorna foglalkozásoknak is.

Miért jó?
Zsírégető tartományba emeli a pulzust anélkül, hogy az egyszerű alaplépéseknél többet kellene mozognunk. Hatékonyan formálja a kar-, a has- és a farizmokat, erősíti a hátizmokat.

Hogyan hat?
Ahhoz, hogy az eszközt mozgásban tudjuk tartani, meg kell feszítenünk a testünk erőközpontját alkotó core-izmokat, azaz a has- hát- és farizmokat. A rúd rugalmas rezgése különösen hatékonnyá teszi az edzést.

Kinek ajánlott?
Ülőmunkát végzőknek, fogyni vágyóknak, tartásproblémákkal és hátfájással küzdőknek, mindazoknak, akik nyitottak az új és hatékony módszerekre.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X