Főoldal > EGÉSZSÉG > faggasd_anyukadat

faggasd_anyukadat

0

Írta:

A különféle betegségekre való hajlam öröklődhet. Éppen ezért ha tudod, hogy a családodban milyen betegségek fordultak elő, sikeresebben előzheted meg a későbbi egészségi problémákat. 1. Hány éves korában maradt el a menstruációja? Ha már 40 éves kora előtt elmaradt a menstruációja, ez könnyen előfordulhat nálad is. Kutatások szerint ugyanis a lányok harminc százaléka örökli a […]

A különféle betegségekre való hajlam öröklődhet. Éppen ezért ha tudod, hogy a családodban milyen betegségek fordultak elő, sikeresebben előzheted meg a későbbi egészségi problémákat.

 

1. Hány éves korában maradt el a menstruációja?

Ha már 40 éves kora előtt elmaradt a menstruációja, ez könnyen előfordulhat nálad is. Kutatások szerint ugyanis a lányok harminc százaléka örökli a korai menopauzára való hajlamot. Ha az anyai nagymamád viszonylag hamar lépett a változó korba, édesanyád viszont nem, akkor is számíts korai menopauzára, mert ezt a nagyidtól is örökölheted.

Teendő: Ha tudod, hogy az átlagosnál kevesebb a termékeny éveid száma, kezdj el gondolkodni azon, mikorra is tervezed a gyermekvállalást. A szülést halogatni sosem jó, hiszen harmincöt év felett jelentősen megnövekszik a genetikai rendellenességek esélye, de ennek az információnak a tudatában már biztosan nem fogsz az utolsó pillanatig várni.

2. Volt-e a nagymamának időskori csontritkulása?

Ha igen, valószínűleg neked is nagyobb erre az esélyed, ha nem figyelsz oda a megelőzésre. Kutatások szerint időskori csontritkulás következményeként minden második nő csonttörést szenved 60 éves kora fölött. Az időskori csontvesztés mértékét 70-80 százalékban szüleinktől kapott génjeink és 20-30 százalékban egyéb kockázati tényezők befolyásolják, ezért a megfelelő életmód kialakításával sokat tehetsz azért, hogy elejét vedd a problémának.

Teendő: A csontritkulás megelőzésében kiemelten fontos a rendszeres mozgás, a megfelelő mennyiségű kalcium bevitele például zsírszegény tejtermékekkel. Mellőzd viszont azokat az ételeket, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak tartósítószereket és finomított fehér cukrot.

3. Könnyen sikerült teherbe esnie?

Viszonylag gyakori női betegség a policisztás ovárium szindróma (PCOS), vagyis amikor a petefészkek folyadékkal telt zsákocskákat, cisztákat tartalmaznak, emiatt nincs normális peteérés. Mindez teherbeesési nehézséget, szélsőséges esetben meddőséget, illetve terhességi cukorbetegséget okozhat. A terhességi zavarok 15-20 százalékának hátterében ez a betegség áll. Ha nem kezelik, előidézhet méhnyálkahártyarákot is. Becslések szerint, ha az anyánál vagy valamelyik nagymamánál előfordul PCOS, az öröklődés esélye 25-50 százalék. Ha a család bármelyik nőtagja súlyproblémával küszködött, fájdalmas, nehéz menstruációja volt, előfordult nála túlzott szőrnövekedés, vagy nehezen esett teherbe, a tünetek utalhatnak a PCOS betegségre.

Teendő: Ha a fenti tüneteket saját magadon is tapasztalod, érdemes felkeresni a nőgyógyászodat. A pontos diagnózishoz ultrahang- és hormonvizsgálat is szükséges.

4. Volt-e koraszülése az édesanyának vagy a nagymamának?

Ha babát szeretnél, mielőbb kutasd fel a nőrokonok szüléseinek történetét. Tudd meg, volt-e bárkinek a családból spontán vetélése, koraszülése, kis súllyal (2,5 kg alatt) született kisbabája vagy terhességi cukorbetegsége. A több mint három egymást követő vetélés hátterében ugyanis akár kromoszóma-rendellenesség is állhat, ami örökletes. A nők 3-5 százalékánál előfordulhat véralvadási zavar, az alvadási rendszer öröklött megbetegedése, melyet trombofiliának (trombózisra való hajlamnak) hívnak. Ebben az esetben fennáll a veszély, hogy a terhesség alatt a méhlepényben vérrögök alakulnak ki, ami vetélést okozhat. Azt is fontos megkérdezned, hogy apai ágon volt-e valakinek ilyen betegsége, mivel ez mindkét ágról öröklődik. Öröklődés állhat a terhesség alatti magas vérnyomás hátterében is.

Teendő: Minden megismert rizikófaktorról tájékoztasd a nőgyógyászodat, aki így fokozott figyelemmel kíséri majd állapotodat a várandósság alatt.

Mik azok a kérdések a most leírtakon túl, amiket érdemes feltenned édesanyádnak, ha az öröklődő betegségek ellen szeretnél védekezni, megtudhatod, ha fellapozod a Wellness magazin szeptemberi számát!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X