Főoldal > EGÉSZSÉG > Mindent megtettél a méhnyakrák ellen?

Mindent megtettél a méhnyakrák ellen?

0

Írta:

Mi a kapcsolat a HPV és a méhnyakrák között? Több mint 500 nő hal meg évente Magyarországon méhnyakrákban. Ezen esetek szinte mind elkerülhetőek lennének a tudatos, rendszeres szűréssel. A rákos elváltozásokért felelős HPV vírust már a betegség egészen korai fázisában ki lehet mutatni. A HPV gyakori szexuális úton terjedő kórokozó, mely az esetek többségében tünetmentes, […]

Mi a kapcsolat a HPV és a méhnyakrák között?

Több mint 500 nő hal meg évente Magyarországon méhnyakrákban. Ezen esetek szinte mind elkerülhetőek lennének a tudatos, rendszeres szűréssel. A rákos elváltozásokért felelős HPV vírust már a betegség egészen korai fázisában ki lehet mutatni. A HPV gyakori szexuális úton terjedő kórokozó, mely az esetek többségében tünetmentes, és a partnerek anélkül adják át egymásnak, hogy tudomásuk lenne róla. A fertőzés legtöbb esetben magától elmúlik, hiszen az immunrendszer képes a vírust legyőzni. Előfordulnak viszont olyan esetek, mely során a méhnyak környékén fennálló tartós fertőzöttség kóros sejtburjánzáshoz vezethet.

A citológiai vizsgálat mellett végzett HPV vizsgálat fontos plusz információkkal szolgál a szakorvos részére a betegség jövőbeli (ki)alakulásával kapcsolatban. Méhnyakrák ugyanis szinte kizárólag HPV fertőzöttség hatására alakulhat ki, de fordítva is igaz, hogy ha nincs HPV fertőzöttség, akkor hosszútávon (3-5 éven belül) nem várható méhnyakrák kialakulása. Saját érdekében bárki kérheti nőgyógyászától a kiegészítő HPV-vizsgálatot.

A HPV-teszt és a méhnyakrákszűrés eredményei különböző kezeléseket, és ismételt szűrést tesznek indokolttá, mely lépések áttekintésében a www.hpvteszt.hu oldal nyújthat segítséget.




További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X