Főoldal > EGÉSZSÉG > Találd meg az ideális dokit!

Találd meg az ideális dokit!

0

Írta:

Végre bejutsz hozzá, mire ő a gyors vizsgálat után a képernyőre mered, gépel valamit, majd a recept átadása után a következő betegért kiált. Ismerős? Nincs könnyű dolgaHazánkban sokan azt sem tudják, hogy miért kapják az orvostól a halomnyi gyógyszert, mi is valójában a problémájuk, és kétségeikkel, félelmeikkel magukra hagyva őrlődnek, vagy bújják a szakkönyveket a […]

Végre bejutsz hozzá, mire ő a gyors vizsgálat után a képernyőre mered, gépel valamit, majd a recept átadása után a következő betegért kiált. Ismerős?

Nincs könnyű dolga
Hazánkban sokan azt sem tudják, hogy miért kapják az orvostól a halomnyi gyógyszert, mi is valójában a problémájuk, és kétségeikkel, félelmeikkel magukra hagyva őrlődnek, vagy bújják a szakkönyveket a válaszokért kutatva. Előfordulhat, hogy a kommunikáció hiánya miatt a kezelések nem érik el céljukat. Egy amerikai kutatás kimutatta, hogy az Egyesült Államokban sincs minden rendben az egészségügyi rendszerrel. A páciensek 32 százaléka elhanyagolva érzi magát. Vajon mi miatt fordít ránk kevesebb figyelmet az orvosunk?

„A megnövekedett betegforgalom és az adminisztráció miatt valóban egyre kevesebb idő jut a betegekre. Egy négyórás rendelésen gyakran negyven, vagy még ennél is több beteg jelenik meg, ami azt jelenti, hogy egy páciensre körülbelül hat perc jut, ami a legtöbb esetben nagyon kevés” – hangsúlyozza szakértőnk, dr. Zsigri Szabolcs családorvos.

7 tipp a hatékony együttműködésért

0000964_1.jpg ()

A Wellness magazin szakértője, dr. Zsigri Szabolcs családorvos összegyűjtötte neked, mi az, amivel te magad segítheted orvosod munkáját, és ezáltal jobb ellátásban részesülhetsz.

1. Kérdezz!
Ne állj fel a székből, amíg meg nem tudtál mindent, de ne akkor kérdezősködj, amikor kifelé menet már nyomod le az ajtókilincset.

2. Jegyzetelj!
Vigyél magaddal a rendelésre tollat és jegyzetfüzetet, és ne szégyelld felírni orvosod tanácsait. Így jobban láthatod, hogy mely kérdésekre nem kaptál még kielégítő választ. Ha az orvos maga írja fel neked a teendőket, ellenőrizd, hogy el tudod-e olvasni.

3. Légy felkészült és előrelátó!
Ha például a menzeszeddel van gond, akkor ne felejtsd otthon a menstruációs naptáradat. Ha vérnyomásproblémád van, vidd magaddal az utolsó néhány napban mért értékek jegyzékét.

4. Légy papagáj!
Sokan abba a hibába esnek, hogy fogalmuk sincs, miről beszél az orvosuk, mégsem mernek rákérdezni. Ha nem vagy biztos abban, mi a teendőd, nyugodtan kérdezz vissza!

5. Érkezz időben!
Ha nem tudtál előre bejelentkezni, érdeklődj telefonon a rendelési időről, mielőtt elindulsz, és próbálj annak vége előtt legalább fél-egy órával odaérni.

6. Légy megértő!
Ne ess zavarba, ha orvosod mondat közben félbeszakít. Vannak olyan tünetek, melyeknél fontos minden apró részletekre rákérdezni. Ezt ne érezd türelmetlenségnek, valójában a figyelem és az alaposság jele. Előfordulhat, hogy gyorsan le kell jegyzetelnie valamit az orvosnak, és pár másodpercig nem néz rád. Ilyenkor se érezd magad mellőzöttnek, folytasd a mondanivalódat, ha valami gond van, szólni fog.

7. Ne kopogtass feleslegesen!
Megérkezésekor egyből tisztázd, ki után következel. Ha soron kívüli ellátásra van szükséged, ne a többi beteggel egyezkedj, hanem a nővérrel beszéld meg a problémádat. Ha nem jön ki a nővér, a soron következő beteget kérd meg, hogy jelezze neki, szükség van rá a váróteremben.

Szeretnéd megtudni, hogy háziorvosod milyen típusba tartozik, és melyek azok a módszerek, melyekkel javíthatsz a vele való kapcsolatodon? Töltsd ki a Wellness magazin októberi számában lévő tesztet!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X