Főoldal > EGÉSZSÉG > Topformában kisgyerekkel

Topformában kisgyerekkel

0

Írta:

Az lenne a legideálisabb, ha a kismamatornán azt is megtanulnák a leendő anyukák, hogy mit tehetnek a szülés utáni gyors felépülésért. Az egyes izomcsoportok átmozgatását már az első héten el lehet kezdeni, akár az ágyban fekve is. Fontos, hogy a megnyúlt hosszanti hasizmok visszanyerjék feszességüket, de ehhez nem a szokásos hasizom-gyakorlatokat kell alkalmazni. A medencefenék […]

Az lenne a legideálisabb, ha a kismamatornán azt is megtanulnák a leendő anyukák, hogy mit tehetnek a szülés utáni gyors felépülésért. Az egyes izomcsoportok átmozgatását már az első héten el lehet kezdeni, akár az ágyban fekve is. Fontos, hogy a megnyúlt hosszanti hasizmok visszanyerjék feszességüket, de ehhez nem a szokásos hasizom-gyakorlatokat kell alkalmazni. A medencefenék izmait is kímélni kell a rá nehezedő nyomástól, a hirtelen megterhelés ugyanis izomszakadást vagy a szövetek végleges megnyúlását is okozhatja.

Szoptatás idején ajánlatos kerülni a rázkódással (pl. futás, ugrálás) és a komoly megterheléssel járó (pl. súlyzós edzés, hosszútávfutás, spinning, tenisz) mozgásformákat. Pörgős aerobikórák helyett kedvezőbb a gyors séta (legjobb a természetben), vagy az úszás, kivéve, ha a mellbimbó kisebesedett. Ha fokozatosan növeled a terhelést, elkerülheted az izomlázat és az anyatej ízében sem áll be változás, ami fontos a baba miatt. Sportolás közben mindig célszerű, szoptatás idején pedig egyenesen kötelező a jól tartó, nem szorító sportmelltartó viselése.

Tornázni otthon is lehet

0000703_1.jpg ()

Öt-hat héttel a szülés után már el lehet kezdeni a tornát, a négykilós kicsi „élő súlynak” is remek. A has alsó szakaszát azonban még sokáig kímélni kell, különösen császármetszés után. Csak addig szabad tornázni, amíg jólesik, nem ekkor kell szálkás izomzatra szert tenni!

Az alábbi gyakorlatokat ajánljuk:

  • Karemelés: Helyezkedj el terpeszülésben és vesd neki a hátadat a falnak, vagy ülj egy támlás székre és dőlj hátra. Fogd meg a babát, és mellvonalban nyújtsd előre a karodat. Ebből a helyzetből emeld a kicsit a fejed fölé, majd engedd le lassan.
    Ismétlésszám: 4×15
  • Könnyített fekvőtámasz: A kar- és a mellizmokat még mindig a fekvőtámasz formálja a legjobban. Ezt a gyakorlatot a csöppség is élvezni fogja. Fektesd a földre és helyezkedj el fölötte vállszélességnél szélesebb kéztámaszban. A térdeid maradjanak a talajon, az ujjaid előre nézzenek, és valahányszor hajlított karral leereszkedsz, az orroddal megcsiklandozhatod a picit.
    Ismétlésszám: 4×12
  • Medencebillentés: Helyezkedj négykézlábra, a hátad legyen egyenes, a baba maradjon alattad a szőnyegen. Feszítsd meg a has- és a farizmokat, billentsd előre a csípődet, majd domboríts a hátaddal. Minden pózban tartsd meg magad néhány másodpercig.
    Ismétlésszám: 3×12

Motiváló társaság
Érdemes olyan klubbot vagy termet keresni, ahol van baba-mama torna. Ebben nem csak az a jó, hogy mozoghatsz, de olyan sorstársakkal is találkozhatsz, akik hasonló célt tűztek maguk elé: gyerekkel sem szeretnének elkényelmesedni. A tréning segítségedre lehet a terhesség és a szülés által igénybevett izomzat helyreállításában és megtaníthat a babával való együttmozgásra. A foglalkozások alatt a kicsik a szőnyegen babrálhatnak, a nagyobbak választhatnak a benti játékokból. Ha a kisgyerek megunja a játékot, a tornába is bekapcsolódhat. Sőt, akkor sem botránkozik meg senki, ha az anyukák valamelyike szoptatni kezd. A heti kétszeri alkalmak biztatást jelenthetnek azoknak a mamáknak, akik a megváltozott körülményeik mellett is szeretnének rendszeresen mozogni. 

és még…

Baba-mama torna: Aktív Szülés Program – Aranytíz Művelődési Központ,
Brendon Mozgás Stúdiók: www.brendon.hu, tel.: 06-70/371-5081
Tipegő torna: Postás-MATÁV Sportegyesület
Hordozókendő: www.hordozokendo.lap.hu
Futóbabakocsi: www.babakocsi.lap.hu
Peter Walker: Babatorna (Hajja és Fiai Kiadó, 1995 Ft)

A kisgyerekkel való mozgás lehetőségeiről még többet olvashatsz, ha fellapozod a Wellness magazin szeptemberi számát!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X