Főoldal > EGÉSZSÉG > Légy laza!

Légy laza!

0

Írta:

FÉLKOBRAÁLLÁS (Ardha-Bhudzsangászana) Túlságosan ragaszkodó vagy? Nehezen szabadulsz meg a fájdalmas emlékektől, netán görcsösen ragaszkodsz a saját igazadhoz? Ez a jógapóz segíthet neked, hogy gondolatban könnyebben tudj továbblépni. Így hajtsd végre a gyakorlatot: Helyezkedj el féltérdelésben, támaszkodj a jobb térdedre. A bal talpad olyan távol legyen a testedtől, hogy a lábszárad és a combod derékszöget zárjon […]

FÉLKOBRAÁLLÁS (Ardha-Bhudzsangászana)

Túlságosan ragaszkodó vagy? Nehezen szabadulsz meg a fájdalmas emlékektől, netán görcsösen ragaszkodsz a saját igazadhoz? Ez a jógapóz segíthet neked, hogy gondolatban könnyebben tudj továbblépni.

Így hajtsd végre a gyakorlatot:

0001019_1.jpg ()

  • Helyezkedj el féltérdelésben, támaszkodj a jobb térdedre.
  • A bal talpad olyan távol legyen a testedtől, hogy a lábszárad és a combod derékszöget zárjon be, a térded pedig épp a bokád felett legyen.
  • Mély belégzés után, egy hosszú kilégzés közben lassan engedd a csípődet lefelé, a talaj irányába. Karjaidat tartsd egyenesen a törzsed mellett. Próbálj olyan mélyre ereszkedni, hogy ujjaid a földre érjenek.
  • Ne rugózz, csak lazán maradj ebben a helyzetben először csak öt másodpercig. Később fokozatosan növeld az időt harminc másodpercre.
  • Húzd ki magad, tartsd egyenesen a hátadat.
  • Ügyelj arra, hogy a csípőd ne forduljon ki oldalra, egyenesen előre nézzen.
  • Ne akarj túl mélyre ereszkedni, ne okozz magadnak fájdalmat. Maradj ebben a helyzetben, és várd, hogy az izmok és az ízületek lazuljanak egy kicsit, de semmit ne erőltess.
  • Belégzésre térj vissza kiinduló helyzetbe.
  • Végezd el a gyakorlatot a másik lábbal is.

0001019_2.jpg ()

Gyógyító hatásai:
A láb minden izmát erősíti. Megszünteti a comb elülső izmainak feszülését és kilazítja a merev csípőízületet. Segít eltüntetni a derék, az alhas, a csípő és a comb tájékán lerakódott zsírpárnákat. Megelőzi a lúdtalp kialakulását, illetve segít a már meglévő elváltozás korrigálásában. Futóknak, sokat aerobikozóknak, kerékpározóknak különösen ajánlott, mert hatékonyan nyújtja a sportolás közben igénybevett izmokat.

Lélekformálásra:
A szellemtudomány szimbólumrendszerében a végtagok az akarati világgal kapcsolatosak, a lábak pedig a tudatalattival. Éppen ezért, ha oldani kívánjuk a tudatalatti akaratvilágunk keménységét, rugalmatlanságát, a lábizmokat kell ellazítanunk. Amikor a bal láb van elöl, a jobb oldali combfeszítő izmokat nyújtjuk. Ez az oldal a külvilágot, a környezetünket szimbolizálja. A jobb oldali izmok nyújtása abban segít, hogy továbbléphessünk hétköznapi dolgainkban és tettekre váltsuk az álmainkat. Ha a jobb lábadat helyezed előre, a bal oldali combfeszítő izmok nyúlnak. A bal oldal a lélekvilággal, a belső világunkkal kapcsolatos. A bal oldali izmok nyújtása oldja a túlzott ragaszkodást saját érzéseinkhez, gondolatainkhoz, és hozzájárul ahhoz, hogy lélekben meg tudjuk tenni a nehéznek tűnő következő lépést. Még hatékonyabb a gyakorlat, ha az ászana végzése közben tudatosítod magadban a póz jótékony lelki hatását.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X