Főoldal > EGÉSZSÉG > S.O.S. a bőrnek

S.O.S. a bőrnek

0

Írta: and

Biztosan te is észrevetted már, hogy egy tengerparti nyaralás után vagy a hegyekben töltött napokat követően a bőröd szinte ragyog, míg a városba visszatérve egy hét alatt elveszti fényét és rugalmasságát. Méreganyagok fogságábanA problémák az irodában kezdődnek – a légkondicionáló kiszárítja a bőrt és károsítja a legfelső védekező réteget, vagyis a bőr savköpenyét. Az autók […]

Biztosan te is észrevetted már, hogy egy tengerparti nyaralás után vagy a hegyekben töltött napokat követően a bőröd szinte ragyog, míg a városba visszatérve egy hét alatt elveszti fényét és rugalmasságát.

Méreganyagok fogságában
A problémák az irodában kezdődnek – a légkondicionáló kiszárítja a bőrt és károsítja a legfelső védekező réteget, vagyis a bőr savköpenyét. Az autók kipufogógáza, a mobiltelefonok és számítógépek által gerjesztett elektroszmog, a levegőben keringő nehézfémek, az ózon és egyéb kémiai vegyületek, sőt még a tömegközlekedés is legyengítik szervezetünk első védőrendszerét. A számos bőrbetegség azt jelzi, hogy immunrendszerünk elsőfokú készültségben van az irritáló környezet miatt, és bőrünk pattanások és egyéb tünetek „bevetésével” próbál megszabadulni a méreganyagoktól. Ez az állandó készültségi állapot, megtetézve a városokban felerősödő hideg téli széllel és az égető nyári napsütéssel még súlyosabb tünetekhez is vezethet. Ha a bőr egyszer megsérül, kevésbé lesz képes védekezni a levegőben és a környezetünkben található szennyező anyagok, például a por, a cigarettafüst, a kozmetikumokban lévő kemikáliák, tisztítószerek ellen. Bőrödnek segítségre van szüksége, méghozzá sürgősen!

Kipufogógáz és genetika
Napközben sokféle szennyezőanyag éri a bőrünket, ezek közül azonban a kipufogógázok okozzák a legtöbb bajt. Amikor a nitrogén-oxidok és a szerves illóanyagok kölcsönhatásba lépnek a napfénnyel, ózon keletkezik, ami képes mélyen behatolni a bőrbe, és károsítani a sejtek DNS-állományát. Ha nem védekezünk az ilyen károsodásokkal szemben, az genetikai elváltozásokhoz, később pedig bőrrákhoz is vezethet.

Mit tehetsz ellene?

0001070_1.jpg ()

Fontos, hogy nappali arckrémed fényvédőt is tartalmazzon. A reggeli és esti arctisztításra nagyobb szükség van, mint gondolnád. Este ugyanis nem csak a sminket távolítod el a bőrödről, de a rárakódott szennyeződéseket is, reggel pedig azokat a méreganyagokat, anyagcseretermékeket, melyeket alvás során választott ki a szervezeted a bőrödön keresztül. Nem reklámfogás a habzó arctisztító-arctonik-hidratáló krém-program, napi szinten kell ennyi a tökéletes tisztításhoz. Ha forgalmas helyen gyalog vagy tömegközlekedéssel mész munkába, legyen nálad arctisztító kendő vagy arctonik és vattapamacs, az irodába érve töröld át vele arcodat, majd frissítsd fel a sminked.

Veszélyben a rugalmasság
Ha a DNS károsodásának kockázata túl ijesztőnek tűnik, mit szólsz a szabad gyökök okozta felgyorsult öregedéshez? A szabad gyökök olyan instabil molekulák, amelyek a bőrsejtjeidből elvont elektronokkal stabilizálják magukat, egyfajta láncreakciót idézve elő. Először a bőrfelszínen található savköpenyt támadják meg, aztán a sejthártyát, majd a rugalmasságot adó kollagén- és elasztinrostokat. Jóllehet a szervezet általában semlegesíti az anyagcsere során normálisan felszabaduló szabad gyököket, de nem tud megbirkózni ezek megnövekedett mennyiségével. Márpedig a városi szennyeződések hatására fokozódik a káros szabad gyökök termelődése. Előbb vagy utóbb a folyamatos környezeti ártalmak nyomot hagynak az arcon ráncok, megereszkedett bőr, sötét foltok és elszíneződések formájában.

Mit tehetsz ellene?
A bőrápolással foglalkozó szakemberek szerint az antioxidánsok segítségével felvehetjük a harcot a nagyváros káros hatásai ellen. Ezek olyan molekulák, amelyek semlegesítik a szabad gyököket, még mielőtt azok kárt okozhatnának a bőr szerkezetében. Manapság arra használják őket, hogy kifinomult védőpajzsot képezzenek a környezeti ártalmakkal szemben. Az antoxidánsokat már ismerjük egy ideje, de most egy egészen új generáció áll rendelkezésünkre. Az A-, a C-, és az E-vitaminok ma már klasszikusnak számítanak, de most már tudjuk, hogy egyik erősíti a másik hatását, ezért mindig együtt alkalmazzák őket. Ezen kívül számos új összetevőről is bebizonyosodott, hogy védő hatásúak. Ilyen például az idebenon, amely a Q10 koenzim egy szintetikus változata, a zöld tea polifenolja, a szőlőmag-, valamint a wolfberry kivonat. Keresd őket az arckrémek összetevőinek listáján!

Arról, hogy hogyan védekezhetsz a számítógép, a mobiltelefon bőrödre gyakorolt negatív hatásai ellen, és arról, hogy milyen tüenetekre kell odafgyelned, ha fontos számodra bőröd egészsége és szépsége, a Wellness magazin októberi számában olvashatsz.

A témában kérdezd Petrovics Mariann kozmetikus szakértőnket! Kérdezek


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X