Főoldal > EGÉSZSÉG > Add önmagad! – Álomfejtés

Add önmagad! – Álomfejtés

0

Írta:

Tősér Judit 41 éves, jelenleg projektasszisztensként dolgozik. Munkája mellett harmadéves kommunikáció szakos hallgató. Évek óta nyomasztja egy visszatérő álom, melyet sorozatunk szakértőjével, dr. C. Molnár Emma pszichoterapeutával igyekezett megfejteni. „Álmomban egy nagy autóban ülök, de folyamatosan tornáznom kell, hogy kilássak a szélvédőn. Nem az ülés van alacsonyan, én vagyok túl kicsi az autóhoz. Nem érem […]

Tősér Judit 41 éves, jelenleg projektasszisztensként dolgozik. Munkája mellett harmadéves kommunikáció szakos hallgató. Évek óta nyomasztja egy visszatérő álom, melyet sorozatunk szakértőjével, dr. C. Molnár Emma pszichoterapeutával igyekezett megfejteni.

„Álmomban egy nagy autóban ülök, de folyamatosan tornáznom kell, hogy kilássak a szélvédőn. Nem az ülés van alacsonyan, én vagyok túl kicsi az autóhoz. Nem érem el a pedálokat – köztük a féket sem –, nyújtogatnom kell a lábamat. Egyre rémültebb vagyok, félek, hogy nem tudok megállni, hiszen sokkal gyorsabban megyek, mint ahogy a helyzet megkívánná. Hirtelen észreveszek egy előttem haladó autót, pánik tör rám, hogy bele fogok rohanni. Mielőtt ütköznénk, felébredek. Ilyenkor tiszta víz vagyok, a szívem hevesen kalapál, szaggatottan veszem a levegőt.”

„Kicsi vagy te ehhez!”

„Nem értem, miért ennyire kellemetlen élmény vezetni álmomban, hiszen nincsenek rossz tapasztalataim ezzel kapcsolatban. 18 évesen szereztem jogosítványt, azóta havonta egyszer rám tör ez az álom.”

Az elemzés során kiderült, hogy Judit nagyon szeretett volna jogosítványt. Az órákon gyakran találkozott édesapjával, aki ugyanazon a tanfolyamon tanult vezetni. A papája túlságosan féltette a kamaszlányt, gyakran nem engedte el szórakozni, arra hivatkozva, hogy inkább tanuljon. Emiatt gyakoriak voltak köztük a viták. Judit a terveivel kapcsolatban – így például amikor orvosi pályára készült – sokszor hallotta édesapjától: „kicsi vagy te ehhez, nem való neked”. A fiatal lány egy ideig tűrte az eltúlzottnak ítélt megjegyzéseket, majd fellázadt az atyai szigor ellen. 18 éves korában elköltözött otthonról, és beiratkozott az autóvezető tanfolyamra, ahol viszont már hiába próbált közeledni édesapjához, a találkozások mindig visszafogottra sikerültek.

A szakértő véleménye:
„Judit édesapja nagyon szerette a lányát, de önállósodási törekvései miatt csalódott volt, ezért utasította vissza a közeledését, amikor újra találkoztak a tanfolyamon. Judit túl gyorsan döntött az elköltözésről, amit két hónappal későbbi visszaköltözése is bizonyít. Az álom képi nyelven fogalmazza meg Judit belső szorongását, fiatalon sokat hallott „kicsiségét”. Ő ennek ellenére beül az autóba, és gyorsabban hajt, mint amennyire kellene. Mindez azt szimbolizálja, hogy szeretne minél hamarabb felnőni.”

Ha kíváncsi vagy arra, milyen tanácsokat ad a szakértő Judit álmával kapcsolatban, lapozd fel a novemberi Wellness magazint!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X