Főoldal > EGÉSZSÉG > Csak őszintén!

Csak őszintén!

0

Írta:

Kutyapóz (Adhó mukha shvánászana) A jógik hosszasan figyelték a természetet, hogy kifürkésszék annak titkait. Ha elsajátításra méltó dolgot találtak, azt örömest beépítették a jógába. A növényektől és az állatoktól egyaránt tanultak, ezért több testhelyzet is – például sorozatunk e havi ászanája – állatokról kapta a nevét. Ez nem egy ötletes vagy jópofa névadás, hanem a […]

Kutyapóz (Adhó mukha shvánászana)

A jógik hosszasan figyelték a természetet, hogy kifürkésszék annak titkait. Ha elsajátításra méltó dolgot találtak, azt örömest beépítették a jógába. A növényektől és az állatoktól egyaránt tanultak, ezért több testhelyzet is – például sorozatunk e havi ászanája – állatokról kapta a nevét. Ez nem egy ötletes vagy jópofa névadás, hanem a gyakorlat tudatos és pontos megtervezése, melynek során elsajátíthatjuk mindazt, amit az adott állattól tanulni érdemes.

Így hajtsd végre a gyakorlatot:

0001356_2.jpg ()

  • Helyezkedj el sarokülésben, majd tedd le a könyöködet a térded elé. Az alkarodat és a tenyeredet fektesd a talajra.
  • Told el magad a talajtól úgy, hogy csak a lábujjaid, a talpad és a tenyered maradjanak lent.
  • Nyújtózz teljes testeddel felfelé. Mintha a farokcsigolyádnál fogva húznának a magasba.
  • A talpaidat tartsd párhuzamosan, igyekezz leszorítani a sarkadat.
  • Figyelj arra, hogy a testsúlyod ne a csuklódra vagy az ujjaidra, hanem az egész tenyeredre nehezedjen.
  • Érezd, ahogy a csuklódból indulva erő áramlik felfelé a karodon át egészen a válladig.
  • A hátaddal is nyújtózz felfelé, egészen a legalsó csigolyáig.
  • Ugyanígy érezd a nyújtózást a lábaidban. A sarkadat még szorítsd a talajra, de a bokádtól felfelé nyújtózzon a lábszár, a comb és a farizmok.
  • Képzeld el, hogy a tenyeredből és a talpadból induló erő felfelé áramlik egy pontba.
  • A karok a füled mellett legyenek, a hátadat próbáld kiegyenesíteni.
  • Tartsd nyújtva a karodat és a térdedet is.
  • Eleinte addig tartsd ki a pózt, amíg jólesik, majd ereszkedj vissza sarokülésbe. Később akár egy percig is időzhetsz ebben a tartásban, közben ügyelj az egyenletes légzésre.

Mire figyelj?

0001356_1.jpg ()

Ne hajlítsd be a térded. Ha nagyon feszül, inkább emeld el a sarkad a talajtól, de a térded maradjon nyújtva. Minden gyakorlásnál egyre könnyebben tudod majd végrehajtani az ászanát.Ne domborítsd a hátad, próbáld minél jobban kiegyenesíteni.

Gyógyító hatásai:
Erőteljesen frissítő hatású ászana, mely új energiával tölti fel testünket. Fáradtság, fáradékonyság esetén nagyon hatékony. Rengeteg izmot megnyújt, a fordított helyzet miatt csökkenti a csigolyákra nehezedő terhet. A gyakorlatot végezve tápanyagban és oxigénben gazdag vér áramlik a fejbe, az agyba, aminek hatására szellemileg jóval frissebbnek érezhetjük magunkat. Elősegíti a vállízület gyulladásának gyógyulását, csökkenti a hát merevségét. Tartáshibák, hát- és gerincpanaszok esetén is ajánlott. Oldja a boka és a csípő merevségét, jól kompenzálja a tűsarkú cipő okozta káros hatásokat. Karcsúvá, izmossá formálja a combot és a vádlit. A fejbe áramló vér jó hatással van a fejbőrre és a hajhagymákra, az arcbőrre, a szemekre és az agysejtekre. Magas vérnyomásban szenvedők fordított helyzeteket csak nagyon óvatosan végezhetnek, ezt a gyakorlatot azonban bátran kipróbálhatják. Erősíti a csuklót, a has és a kar izmait.

Nyújtózz a fejeddel is!

0001356_3.jpg ()

Próbáld ki ennek a póznak azt a változatát is, amely egy fejjel felfelé nyújtózó kutyust utánoz. Fekvőtámaszból engedd le a csípődet, és úgy tartsd a törzsed, hogy csak a tenyereden és a lábfejed elülső részén támaszkodj. A fejed búbjával nyújtózz felfelé. Az urdhva mukha shvánászana nevű póz erősíti, fiatalítja a gerincet, enyhíti a porckorongsérv, a porckorong-süllyedés, a lumbágó és az isiász tüneteit. Jó hatással van a tüdőre és a csípő ízületeire is.

Arról, hogy a kutyapóz hogyan formálja lelkedet, a Wellness magazin novemberi számában olvashatsz!

További WellnessCafe-cikkek a jógáról:

Fogyás jógával
Engedd el a múltat! – jóga kezdőknek
Légy laza! – jógapóz

A jógáról kérdezd Székesvári M. Melinda jógaoktató szakértőnket! Kérdezek!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X