Főoldal > EGÉSZSÉG > Hófehér mosoly

Hófehér mosoly

0

Írta:

Nagyanyáink szódabikarbónát vagy sót és citromot alkalmaztak fogfehérítésre, ami ugyan hatékony volt, de az elszíneződések mellett a fogzománc egy részét is eltüntette. Ma már szerencsére léteznek olyan eljárások, melyek egyaránt eredményesek és egészségesek. Dr. Horváth Gábor fogász főorvos tanácsai segítenek a választásban, de hogy még könnyebbé tegyük a dolgodat, 1-től 5-ig osztályoztuk a módszerek hatékonyságát. […]

Nagyanyáink szódabikarbónát vagy sót és citromot alkalmaztak fogfehérítésre, ami ugyan hatékony volt, de az elszíneződések mellett a fogzománc egy részét is eltüntette. Ma már szerencsére léteznek olyan eljárások, melyek egyaránt eredményesek és egészségesek. Dr. Horváth Gábor fogász főorvos tanácsai segítenek a választásban, de hogy még könnyebbé tegyük a dolgodat, 1-től 5-ig osztályoztuk a módszerek hatékonyságát.

Mitől sárga?

A kisgyerekek első fogacskái hófehérek. Az évek múltával bekövetkező elszíneződésnek több oka is lehet. Az ételekkel, italokkal bevitt színezőanyagok hamar nyomot hagynak fogainkon. A legnagyobb bűnös azonban a kávé, a fekete tea, a cukrozott, szénsavas üdítők, és persze a dohányzás. A gyökérkezelt fogak is előbb-utóbb elvesztik színüket, elszürkülnek, mert megszűnik a vérellátásuk. Az elszíneződés okai között szerepel még a fogkő, a régi típusú tömések, a gyerekkorban végzett fogszabályozás vagy bizonyos gyógyszerek (antibiotikumok, túl sok fluor, tetrán). A legfőbb ok mégis a génállományunkban keresendő, hiszen fogazatunk jellemzői genetikusan kódoltak, így van olyan ember, akinek a fogai hajlamosabbak az elszíneződésre.

Mielőtt belevágnál
Az elszíneződésért leggyakrabban és legszerencsésebb esetben a felszínre rakódott lepedék a felelős. Ekkor a lepedék eltávolítása jelentheti az első lépést. Az alapos fogmosás (lehetőleg minden étkezés után), a fogselyem, esetleg szájzuhany használata, valamint a fogkő szakszerű eltávolítása elengedhetetlen azelőtt, hogy fehéríteni akarnád a fogaidat. Az is fontos, hogy nagyobb kezelésbe ne vágj bele úgy, hogy van kezelésre váró, lyukas fogad. Sok kellemetlenséget és fájdalmat spórolsz meg ezzel magadnak.

Szuperegyszerűen – Rágógumival
A fogfehérítő rágók elsősorban a fogra rakódott lepedéket távolítják el mechanikai úton, a zománcra nem káros apró szemcséik segítségével. A nyál hatására feloldódnak a fehérítőszemcsék, így az egész szájban hatnak, nem pedig csak azokra a fogakra, amelyekkel rágjuk a rágót.

Előnye: Teljességgel veszélytelen, egyáltalán nem károsítja a fogzománcot.
Hátránya: Látványos eredményt nemigen lehet vele elérni, és a rágózás káros voltáról is megoszlanak a vélemények. Egyes kutatások szerint a rágás fokozott és felesleges nyál- és gyomorsavtermelésre ösztönzi a szervezetet.

Ára: 100-300 Ft
Hatékonyság: 1

Sikáld okosan! – Fogkrémmel

A „whitening” fogkrémek a fehérítés fejlettebb változatai. Egyrészt kémiai, másrészt mechanikai, dörzsölő hatással rendelkeznek, ám alkalmazásuk során fogunk színe ekkor is csak az eredetinél csupán 1-2 árnyalattal lehet világosabb. Az eredmény jó minőségű elektromos fogkefe használatával gyorsítható és fokozható, mivel ez a típus a hagyományos kefékhez képest alaposabban és erőteljesebben tisztít.

Előnye: Nem drága megoldás, egyszerű az alkalmazása, nem kell külön időt szánni rá, mert a rendszeres napi fogmosással elvégezhető.
Hátránya: A francia fogyasztóvédelmi intézet nemrég kritizáló jelentést tett közzé a fehérítő fogkrémekkel kapcsolatban. A kutatók minden vizsgált esetben kimutatták a szakszerűtlen otthoni fehérítés mellékhatásait. Az esetek több mint felében túlérzékennyé váltak a fogak, sokszor ínyvérzés, ajaksebesedés, túlzott nyáltermelés vagy éppen szájszárazság volt a kezelés velejárója. Emellett azt találták, hogy a fogfehérítők rendszeres használata rongálhatja a fogzománcot. Ezért ajánlott csak kúraszerűen használni a fehérítő fogkrémeket.

Ára: fehérítő fogkrémek: 500 Ft-tól, elektromos fogkefék 2500 Ft-tól
Hatékonyság: 2

Festegess ceruzával! – Brite Smile ecsettel
A fogfehérítő ecset kéthetes otthoni használattal körülbelül 3-4 színárnyalatot világosít a kívánt területen. Kinézetre olyan, mint egy ceruza, alkalmazása nem okoz elváltozást a fogakon. A ceruzában speciális, a rendelői fehérítés során is alkalmazott kémiai anyag található, természetesen nem olyan koncentrátumban, mint ahogy a fogorvos használja, ezért nem kell hozzá sínt hordani. A kúra során ez az anyag kémiai úton világosítja a fogakat. A folyamat egyszerű, reggel és este fogkrém nélküli fogmosás után kell bedörzsölni az ecsettel a fehérítendő fogakat.

Előnye: Egyszerű használni, az elszíneződött fogak akár egyenként is kezelhetők vele.
Hátránya: A rendszeresen végzett aprólékos pepecsmunka kitartást igényel. Minden kémiai anyaggal történő fehérítésre igaz, hogy nem ajánlják 14 éven aluli gyermekeknek, valamint gyomorbetegeknek. A maró anyag ugyanis leszivároghat a gyomorba, és komoly gondokat okozhat. A túl gyakran vagy szakszerűtlenül végzett fehérítés pedig kikezdheti a fogzománcot is.

Ára: 40-50 000 Ft/doboz (3 db ecsetet tartalmaz)
Hatékonyság: 3

Ha még szebb mosolyra vágysz, lapozd fel a Wellness magazin novemberi számát!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X