Főoldal > EGÉSZSÉG > Milyen a jó edzőterem?

Milyen a jó edzőterem?

0

Írta:

Végre eldöntötted: itt az ideje, hogy heti néhány alkalommal nekirugaszkodj az edzésnek, és acélosabbá faragd a tested. Ám a következő lépés már kevésbé egyszerű: fel kell derítened a céljaidhoz és igényeidhez legjobban passzoló helyszínt. Sajnos nem feltétlenül a lakásodhoz közeli termek közül kerül ki az „igazi”, de hidd el, megéri utánajárni a lehetőségeknek, hiszen ha […]

Végre eldöntötted: itt az ideje, hogy heti néhány alkalommal nekirugaszkodj az edzésnek, és acélosabbá faragd a tested. Ám a következő lépés már kevésbé egyszerű: fel kell derítened a céljaidhoz és igényeidhez legjobban passzoló helyszínt. Sajnos nem feltétlenül a lakásodhoz közeli termek közül kerül ki az „igazi”, de hidd el, megéri utánajárni a lehetőségeknek, hiszen ha olyan fitneszteremre bukkansz, ahová minden alkalommal szívesen mész, könnyebb lesz a kitartás a sportban is.

Mit szeretnél?

Mielőtt belevágnál a teremkeresésbe, kutakodj a világhálón, kérdezd ki rendszeresen sportoló ismerőseidet, és lapozd át a legfrissebb életmódmagazinokat! Ezekből ötletet meríthetsz, hogy milyen mozgásforma vagy irányzat mellett érdemes elkötelezned magad. Tisztázd magadban, hogy heti hány alkalmat tudnál áldozni a tréningre, és milyen edzéstípussal érhetsz el eredményt. Áthidaló megoldás lehet, ha kikéred egy személyi edző véleményét, aki hasznos tanácsokkal láthat el „új életed” küszöbén.

Ki lehet-e ingyen próbálni?

Sok edzőteremben az első alkalom ingyenes. Lényeges elvárás, hogy a recepciós vagy egy személyi edző kellő információval lásson el a szolgáltatásokkal kapcsolatban. Ahhoz, hogy felmérd, mennyire érzed jól magad az adott helyszínen, ott kell töltened 1-2 órát, ehhez pedig ideális megoldás az ingyenes kipróbálási lehetőség. Érdemes arra is rákérdezned, van-e mód állapotfelmérésre, ez fényt deríthet aktuális edzettségi szintedre.

Szimpatikus az edző?

0001652_1.jpg ()

Az edzők és a személyzet hozzáállása, illetve szakmai tudása meghatározó a döntésben. Kérd ki az öltözőben a vendégek véleményét az edzőkről! De megéri kísérletezni, hiszen lehet, hogy az edzőterem abszolút sztárja számodra nem lesz megnyerő, és inkább egy visszafogottabb, de jobban motiváló tréner órájára járnál szívesen. Minél több edző dolgozik a fitneszcentrumban, annál nagyobb az esély, hogy rátalálsz az igazira, aki remélhetőleg a neked megfelelő időpontban tart órákat.

Mekkora a választék?

Minél nagyobb egy fitneszcenter, annál többféle újdonsággal, géppel, óratípussal kecsegtethet. Ha csak egyfélére jársz, hamar ráunhatsz a sportolásra, ezért érdemes úgy összeállítanod az edzéstervedet, hogy az több módszert foglaljon magába. Például hétfőn zsírégető aerobik, szerdán alakformáló óra, pénteken jóga vagy Pilates szerepeljen az órarendedben. Eleinte érdemes kifejezetten kezdőknek szánt órákra járnod, és csak később csatlakozni egy haladó csoporthoz, ahol eleinte minden bizonnyal ügyetlennek éreznéd magad. Két edzés között mindig tarts szünnapot, mert a szervezetednek – különösen kezdetben – szüksége van a regenerálódásra.

Mennyire felszerelt a géppark?

Ha a gépeken történő edzés híve vagy, egyáltalán nem mellékes, milyen környezetben űzöd majd, és milyen apró extrákkal teheted élvezetesebbé a mozgást. Kérj meg egy edzőt, hogy mutassa meg neked a gépparkot. Kellő távolságra helyezkednek el egymástól a gépek? Rendszeresen karban tartják őket? Van elég kardiogép, hogy ne kelljen várakoznod, míg sorra kerülsz? Adnak pulzusmérő órát és/vagy fejhallgatót, van-e televízió? Ha ugyanis sikerül lekötni a figyelmed, és nem csak arra koncentrálsz, mennyire kapkodod a levegőt a kardiogépeken, jóval gyorsabban repül majd az idő.

Kínál-e wellness-szolgáltatásokat?

A fárasztó edzés végén nagyszerű levezetés lehet egy kis kényeztetés. Ha a terem rendelkezik saját szaunával – a használat díja általában benne van a napijegy vagy a bérlet árában –, infrakabinnal, masszázs-szobával, szoláriummal. Egy füst alatt komplett kényeztető délutánt vagy estét csaphatsz, anélkül, hogy ki kellene mozdulnod a fitneszközpontból.

Még több tippre vagy kíváncsi azzal kapcsolatban, hogyan érdemes edzőtermet választanod? Lapozd fel a Wellness magazin januári számát!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X