Főoldal > EGÉSZSÉG > Tervezd az évet egészségesre!

Tervezd az évet egészségesre!

0

Írta:

Január Kényeztesd magad! A január az év legszürkébb hónapja, ezért fontos, hogy az étkezéseddel egy kis színt vigyél a hétköznapokba. Fűszerezd az ételeidet: a majoránna csökkenti az idegességet és a stresszt, a koriander felpörget, a bazsalikom jobb kedvre derít. Ne pánikolj! Egy kis orrfolyás miatt nem kell rögtön a háziorvoshoz rohannod. A nátha az egyik […]

Január

Kényeztesd magad!

A január az év legszürkébb hónapja, ezért fontos, hogy az étkezéseddel egy kis színt vigyél a hétköznapokba. Fűszerezd az ételeidet: a majoránna csökkenti az idegességet és a stresszt, a koriander felpörget, a bazsalikom jobb kedvre derít.

Ne pánikolj!

Egy kis orrfolyás miatt nem kell rögtön a háziorvoshoz rohannod. A nátha az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma ebben a hónapban. Szánj két napot a pihenésre, meglátod, egykettőre meggyógyulsz, míg ha lábon próbálod kihordani, két hétig is betegeskedhetsz. Maradj ágyban, készíts magadnak forró, citromos gyógyitalt, és aludj sokat!

Tűzz ki reális célokat!

Az emberek 34 százaléka fogyókúratervet készít magának az új évre, ám 13 százalékuk egy héten belül feladja a céljait. Az elhatározásaid legyenek rövidtávúak (egyszerre csak 2-3 hónapra tervezz), személyre szabottak (ne olyan akarj lenni, mint valaki más, magadhoz mérd az elérendő célt) és reálisak (heti 1-2 kilónál többre ne törekedj). Biztosabb a siker, ha erőt merítesz más fogyókúrázó tapasztalataiból, vagy társakat keresel magadnak itt, a WellnessCafe oldalán.

Február

Készülj a szénanáthára!

Ha hajlamos vagy a tavaszi allergiás rohamokra, már most kezdd el szedni a szükséges gyógyszereket, mert két-három hétig is eltarthat, amíg az antihisztaminok beépülnek a szervezetedbe.

Bújj a párodhoz!

Amerikai kutatók szerint februárban csökken a férfiak szexuális vágya. Ennek oka, hogy ilyenkor kevesebb tesztoszteront termel a szervezetük, mint késő nyáron vagy ősszel. Ezért ne lepődj meg, ha a lepedőakrobatából ebben a hónapban bújós mackó lesz.

Szedj D-vitamint!

A kevés napfény miatt sokan szenvedünk télen D-vitamin-hiányban. Tél végére a nyáron felhalmozott vitaminkészletünk szinte teljesen kiürül, ezért figyelj arra, hogy hetente legalább egyszer egyél D-vitaminban gazdag ételeket, például gabonaféléket, olajos halat, tojást.

Március

Hozd magad formába!

Hetente legalább kétszer kezdd a napot egy kiadós úszással, ami nemcsak az ellustult izomzatot mozgatja át, de segít megszabadulni a felkúszott kilóktól is. Egy óra mellúszással 260-300 kalóriától szabadulhatsz meg.

Figyelj a bioritmusodra!

Az óraátállítás felboríthatja a szervezet egyensúlyát. Bioritmusunk alapján hajnali ötkor érjük el reakciókészségünk legalacsonyabb szintjét. Ezután azonban meredeken ível felfelé, így ha fél hat után kelsz, már csúcsformában lehetsz.

Óvd a hátad!

Tavasszal legtöbben hátfájással keresik fel háziorvosukat. Ennek oka, hogy a téli semmittevés után az első napsugarakkal mi is sokkal aktívabbak leszünk, és az ellustult ízületeket hirtelen akarjuk átmozgatni. Ha télen visszavettél egy kicsit a tempóból, csak fokozatosan kezdj hozzá újra az intenzív edzéshez. Fektess nagyobb hangsúlyt a bemelegítésre, és mindig alapos nyújtással zárd az edzést.

Ha az egész évre szóló egészségtervet szeretnéd megismerni, olvasd el a Wellness magazin januári számát.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X