Főoldal > EGÉSZSÉG > Mikor szeretnél kisbabát?

Mikor szeretnél kisbabát?

anyaságbabagyermekvállalásterhesterhesség
0

Írta:

„Akkor érdemes babát vállalni, ha úgy érezzük, vágyunk rá annyira, hogy elfogadjuk a gyerekneveléssel járó lemondást – hangsúlyozza dr. Kunsay Gyula nőgyógyász-pszichológus. – Az ideális időpontot nem lehet életkorhoz kötni, teljesen egyénfüggő, hogy ki mikor érzi magát érettnek az anyaságra. A gyermekvállaláshoz nem elegendő egy szépen berendezett babaszoba és munkájában addig maximálisan teljesítő, jól kereső […]

„Akkor érdemes babát vállalni, ha úgy érezzük, vágyunk rá annyira, hogy elfogadjuk a gyerekneveléssel járó lemondást – hangsúlyozza dr. Kunsay Gyula nőgyógyász-pszichológus. – Az ideális időpontot nem lehet életkorhoz kötni, teljesen egyénfüggő, hogy ki mikor érzi magát érettnek az anyaságra. A gyermekvállaláshoz nem elegendő egy szépen berendezett babaszoba és munkájában addig maximálisan teljesítő, jól kereső anyuka, mindennél fontosabb, hogy az elhatározás egy boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolatban szülessen. Egy harmonikus szerelmi viszonyban előbb-utóbb megjelenik a kisbaba utáni vágy.”

Az a bizonyos biológiai óra…

„Az sem mindegy, hogy a babavárásra készülő nő hogyan látja maga előtt azt a bizonyos kilenc hónapot – folytatja szakértőnk. – Ha félelmet érez a gyerekvállalással kapcsolatban, érdemes időt áldozni a félelem okának kiderítésére. Manapság a nők egyre idősebb korban hozzák világra első gyermeküket, de tapasztalataim szerint harminc éves koruk környékén sokan készítenek számvetést addigi életükről, igyekeznek szembenézni önmagukkal, párkapcsolatukkal és nem utolsósorban az idővel. Ekkor kerül gondolataik és vágyaik előterébe az anyaság.”

A halogatás háttere

A bennünk szunnyadó anya előcsalogatásához nagyszerű segítséget adnak a speciális tanfolyamok. Velez Viktória, a Babafalva internetes oldal szakértője rendszeresen vezet ilyen foglalkozásokat.

„Hasznos lenne, ha azok a nők, akik bizonytalanok magukban, megismernék saját fogantatásuk körülményeit, édesanyjuk várandós és szülés utáni időszakát, illetve édesapjuk viszonyulását mindehhez – véli. – Ez azért lényeges, mert magzati korunkból minden momentum megmarad az emlékezetünkben, igaz, sokszor nagyon elrejtve, mélyen a tudatalattinkban. Ha ezt az időszakot nem felhőtlenül éltük meg, az akkori problémákat nem tudatosítottuk és dolgoztuk fel, akkor valószínűleg több aggodalommal nézünk majd a várandósság elébe. Ám ha felismerjük magzati félelmeinket, és meditációs technikákkal kezeljük ezeket a szorongásokat, nyugalommal tekinthetünk a babavárás hónapjai elé. Mielőtt döntenénk, fel kell tenni magunknak a kérdést: valójában miért is szeretnénk babát? Ideális esetben nem csupán egy problémát szeretnénk orvosolni vele, például elűzni a magányunkat, vagy megfelelni a társadalmi elvárásoknak. Manapság mindenkit szorongat a teljesítménykényszer, amelyben a munka fontosabb szerepet kap, mint a család, és szeretnénk bebizonyítani a környezetünknek, hogy nem csak a családi fészekben álljuk meg a helyünket – ez azonban gátolja a női energiák kiteljesedését.”

és még…
www.terhesseg.lap.hu
www.szules.lap.hu
www.szuleteshete.hu
www.babanet.hu

A februári Wellness magazinban most egy teszt segítségével megtudhatod, itt van-e az ideje annak számodra, hogy gyermeket vállalj pároddal!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X