Főoldal > EGÉSZSÉG > Gyógyító szavak

Gyógyító szavak

gyógymódszépségwellness
0

Írta:

Az írás az önkifejezés egyik legjobb eszköze. Fejleszti a kreativitást és hasznos eszköze lehet önmagunk mélyebb megismerésének is. Gyakran tudat alatti szükségleteink vezetnek minket az íróasztalhoz, és nem is tudjuk, hogy a látszólag haszontalan írás nem más, mint öngyógyítási folyamat. Sokunk kamaszkorát kísérte végig a naplóírás. Valószínűleg ma már a legtöbben mosolygunk, ha visszaolvassuk a […]

Az írás az önkifejezés egyik legjobb eszköze. Fejleszti a kreativitást és hasznos eszköze lehet önmagunk mélyebb megismerésének is. Gyakran tudat alatti szükségleteink vezetnek minket az íróasztalhoz, és nem is tudjuk, hogy a látszólag haszontalan írás nem más, mint öngyógyítási folyamat.

Sokunk kamaszkorát kísérte végig a naplóírás. Valószínűleg ma már a legtöbben mosolygunk, ha visszaolvassuk a bejegyzéseket, amelyek számtalan emléket idéznek fel bennünk. Sajnos az évek múlásával egyre kevesebb időnk jut magunkra, így szépen lassan elmaradnak a naplóbejegyzések is. Pedig hasznos lenne, ha mindig megörökítenénk az örömünket és a bánatunkat. A napló felér egy pszichológussal, hiszen megoszthatjuk „vele”, mi zajlik a lelkünkben. Ha úgy érezzük, összecsaptak a fejünk felett a hullámok, legjobb, ha papírra vetjük a gondolatainkat, ezzel nem csak megkönnyebbülünk, de tisztábban is látjuk a helyzetet, és közelebb jutunk a megoldáshoz.

0002569_1.jpg ()

Életek az interneten
Mostanában egyre népszerűbbek az internetes naplók, vagyis a blogok. Hazánkban immár több tízezerre tehető azoknak a száma, akik ilyen módon osztják meg gondolataikat, érzéseiket a főleg ismeretlen olvasókból álló közönségükkel. Ma már tucatnyi szolgáltató közül válogathatunk, ha virtuális napló írására adnánk a fejünket. Ennek – a papírra írt változattal szemben – nagy előnye, hogy elmélkedéseinkhez mások is hozzászólhatnak. Ha nemcsak mi írunk, hanem a közösség többi tagjainak blogját is nyomon követjük, akár új barátokra is lelhetünk. Ha nincs kinek elmondani a bánatunkat, elmondhatjuk mindenkinek, és máris nem érezzük magunkat annyira egyedül, sőt még sorstársakra is akadhatunk.

Sokféle netes napló létezik (politikai, gasztronómiával foglalkozó, kulturális, stb.), énblognak a blogger valódi énjét feltáró bejegyzések gyűjteményét nevezik. Hogy egy ilyen személyes hangvételű napló mitől lesz olvasott, az sok mindenen múlik. Például attól, szimpatikus-e az író személyisége, le tudja-e kötni az olvasóit, és milyen sűrűséggel frissül az oldal. A gyöngyszemek megtalálásához azonban idő kell, hiszen mindenkinek más stílus, hangvétel és téma áll közel a szívéhez.

0002569_2.jpg ()

Csak spontán!
Az automatikus írás fogalma egy szürrealista művésztől, André Bretontól származik. Az 1920-as, 30-as években a művészet új eszközének tekintették ezt az írásmódot, azóta viszont a pszichológusok egy része is felfedezte a módszer hatékonyságát. Az automatikus írás a tudattalan felszínre hozásához segít hozzá. Lényege, hogy mindenféle előzetes tervezés nélkül üljünk az íróasztalhoz, és egyszerűen csak írjunk le mindent, ami az eszünkbe jut, nem kell a megfogalmazással törődni vagy a mondatok logikájával foglalkozni. A spontán írás nagy előnye, hogy a tudat kontrolljának kizárásával törhetnek felszínre a gondolatok és az érzések. A végeredmény meglepő lehet számunkra, de a módszer lényege éppen a gátlásoktól való megszabadulásban rejlik. Az automatikus írás segítségünkre lehet abban, hogy megtaláljuk testi-lelki problémáink gyökereit, sőt álmaink megfejtéséhez is közelebb vihet.

Betűkben a megoldás
Nem véletlen, hogy ha manapság arról kérdezünk valakit, mi kapcsolja ki igazán, az olvasás szinte biztosan ott lesz a felsorolásában. A könyvben való elmélyülés lelki egészségünk megőrzését is szolgálhatja, és személyiségünk fejlődéséhez is hozzájárulhat. Egy jó regény kiszakít a hétköznapokból, bővíti a szókincsünket, fejleszti a képzelőerőnket. Egy kis szerencsével azokat a könyveket is megtalálhatjuk, amelyeket mintha csak nekünk írtak volna, és olyan általános emberi kérdésekre is választ kaphatunk, amelyek elvezethetnek minket saját életünk jobbá tételéhez is. Ha mélyponton vagyunk, és nem találjuk a kiutat, egy jó regény katartikus hatással lehet ránk. Egy teljesen más életben, környezetben szembesülünk a bennünket is érintő gondokkal, ráadásul mindezt úgy, hogy kívülről szemléljük az eseményeket, és emiatt közelebb kerülhetünk a probléma gyökerének megtalálásához, ezzel pedig a megoldáshoz.

Akár egy életvezetési tanácsadással is felér az olvasás, hiszen mi magunk is átéljük a szereplők konfliktusait, és jó esetben velük együtt találjuk meg a kiutat a problémák labirintusából. Mindeközben elménk különböző nézőpontokat, megoldási lehetőségeket raktároz el, amelyeket életünk egy-egy odaillő pillanatában felhasználhatunk. És már az is megkönnyebbülést jelent, hogy tudjuk, mások is kerülnek hozzánk hasonló érzelmi kalamajkába.

Arról, hogy milyen módszereket használ a biblioterápia a lélek felfedezésére, és hogy milyen könyvek segíthetnek Téged is abban, hogy megismerd Önmagad és megoldást találj a problémáidra, a Wellness magazin májusi számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X