Főoldal > EGÉSZSÉG > Párra lelni érett korban

Párra lelni érett korban

0

Írta: and

Egy csendes budai társasházban megtörtént a Csoda! Két idős ember, túl a hetvenen, egymásra talált… Őket a Sors és a Véletlen hozta össze. Neked azonban aktívan kell segítened a szerencsés találkozás megvalósulását…Ugye, nem baj, hogy tegezlek. Elismerlek és becsüllek eközben, az évekért, amik mögötted vannak.Arra biztatlak, hogy hidd el, mindenkinek jár a tartalmas élet, akármennyi […]

Egy csendes budai társasházban megtörtént a Csoda! Két idős ember, túl a hetvenen, egymásra talált… Őket a Sors és a Véletlen hozta össze. Neked azonban aktívan kell segítened a szerencsés találkozás megvalósulását…

Ugye, nem baj, hogy tegezlek. Elismerlek és becsüllek eközben, az évekért, amik mögötted vannak.

Arra biztatlak, hogy hidd el, mindenkinek jár a tartalmas élet, akármennyi idős is!

A bevezetőben említett történet a következő: Eladtuk kinőtt lakásunkat, egy részben mozgáskorlátozott özvegyembernek. Szomszédunkban pedig egy néhány éve megözvegyült asszony él… Az újdonsült szomszédság okán bemutattuk őket egymásnak. Eltelt néhány hónap. Azóta Feri bácsi újra két adag kávét készít a „kotyogósba” és Marika néni elnyűtt otthonkája helyett ismét szép nyári ruhákba öltözik.
Szerintem korábban Ők sem hitték volna, hogy vár még rájuk e találkozás!

Aki valamilyen oknál fogva egyedül él – özvegyen, elváltan vagy egy életen át társtalanul – idős korban még súlyosabban nehezedik rá a magány. Mindenkinek egyformán nehéz. Aki hosszú évek óta egyedül van, Neki azért… Aki körül valamikor „sűrű” volt az élet, a gyermekek „ kirepülése” a családi fészekből, a társ elvesztése nyomaszthatja.

Nem kérlek arra, hogy „rázd meg magad” és „fütyörészve” sétálj tovább a válás vagy társad halála után. A megszakadt kapcsolatot, elveszített társat meg kell siratni, el kell gyászolni… Utána azonban a gyógyult lélek követeli a jussát! Hiányzik valaki, akihez szólhatsz, emberek közé vágysz!

Napjainkban az élettartam meghosszabbodott, kitolódott az aktívan, egészségben megélhető évek száma. Sokan nyugdíjas koruk után is dolgoznak, van még olyan munkahely, amelyik megbecsüli a szakmai tapasztalatot, érettséget. Aki nyugdíjas, megnövekedett szabadidejét használhatja fel hasznosan. A szabadidő egy része „szólhat” a családról, a felnőtt gyermekekről és az unokákról.

0003364_1.jpg ()

A fennmaradó időben azonban, nyugodtan gondolj Önmagadra! Te mit szeretnél, mire vágysz? Egy új hobbi, utazás? Párkeresés: randevú és szerelem? Szabad vagy, megteheted!

Saját „belső akadályaidtól” kellene először megszabadulnod…”Mégsem illik már az én koromban.” „Túl kicsi az esély. Semmi remény.”

A férfiak, úgy tűnik, bátrabban képviselik önmagukat a párkeresésben, mint a nők. Ma már világjelenség, az úgynevezett „kétgenerációs apaság”. Túl az ötvenen, hatvanon a férfi új családot alapít, gyermeke(i) születnek…visszapörgetve szinte az idő kerekét. Különböző statisztikák szerint, a 70 éves korosztályban pl. tízből 6 nő és 7 férfi továbbra is folytatja szerelmi életét. Ennek mibenléte mindig a partnerek kölcsönös igényeitől függ, az élettapasztalat és az egymás iránti figyelem jó útmutató lehet a kapcsoltban.

Mit tehetsz hát annak érdekében, hogy párra találj?

  • Természetes, hogy társaságra, szerelemre, szeretetre, törődésre vágysz. Ne nyomd el Magadban ezt az érzést!
  • Sajnos, nem valószínű, hogy ajtódon bekopogtat a Társ. Aktívan segítened kell a találkozás lehetőségét.

Mi segítette Feri bácsi és Marika találkozását? Az a tény, amit már szociálpszichológiai vizsgálatok is bizonyítottak:

  • A térbeli közelség és a találkozások gyakorisága megnöveli a párkapcsolat kialakulásának esélyét! Adj hát esélyt a találkozásra!
  • „Tetszem-e még valakinek? Felfigyelhet e rám?” – kérded… A testi vonzerő valóban számít, ám inkább az első benyomás kialakítása szempontjából. Az érett ember vonzalmának erősítője az „ismerősség” élménye. Vagyis többszöri találkozás után egymásra köszönünk és megszólítjuk a másikat. Később pedig a gondolkodás hasonlósága, a közös érdeklődés mélyítheti a kapcsolatot. Ne aggódj hát!
  • Mozdulj ki és keress valamilyen elfoglaltságot, ahol emberek között lehetsz. Ajánlom a klubokat, tanfolyamokat, szakköröket. Válassz egy új hobbit, tanulj valami újat.
  • Mások is tudjanak arról, hogy társat keresel. Több kapcsolat szövődik ismerősök közvetítésével. Lehet, hogy a másik ember is társtalan és ugyanúgy nyitott a kapcsolatra, mint Te.
  • Érdemes régi ismerősöket, barátokat újra felkeresned, hiszen a megnövekedett szabadidő lehetőséget ad e kapcsolatok ápolására, közös programra.
  • Általában ne zárkózz el az emberi kapcsolatoktól, sosem tudhatod, hogy hol vár rád a találkozás lehetősége. Ismerek olyan párt, akik egy kórházi osztályon találkoztak!
  • Ha igyekszel megőrizni korábbi életed minőségét, vigyázva egészségedre és életkedvedre, megérkezhet életedbe az új partner.

A témában kérdezz bátran, fordulj hozzám bizalommal!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X