Főoldal > EGÉSZSÉG > Tablettában az egészség?

Tablettában az egészség?

0

Írta:

Legtöbben azért szednek táplálékkiegészítő pirulákat, csodabogyókat és vitaminokat, hogy támogassák az egészségüket, megelőzve a hiánybetegségek kialakulását. Ez egyszerű megoldásnak tűnik, mivel az étrend-kiegészítők koncentráltan tartalmaznak bizonyos tápanyagokat. Aki nem ügyel a kiegyensúlyozott étkezésre – ehelyett mirelit pizzán és kólán él, mondván, hogy a multivitaminok szedésével minden fontos tápanyaghoz hozzájut –, azon nem segítenek az egyébként […]

Legtöbben azért szednek táplálékkiegészítő pirulákat, csodabogyókat és vitaminokat, hogy támogassák az egészségüket, megelőzve a hiánybetegségek kialakulását. Ez egyszerű megoldásnak tűnik, mivel az étrend-kiegészítők koncentráltan tartalmaznak bizonyos tápanyagokat. Aki nem ügyel a kiegyensúlyozott étkezésre – ehelyett mirelit pizzán és kólán él, mondván, hogy a multivitaminok szedésével minden fontos tápanyaghoz hozzájut –, azon nem segítenek az egyébként sokaknak bevált tabletták, mivel ezek nem arra valók, hogy az elhibázott étrendet vagy a helytelen életmódot ellensúlyozzák.

Kiegészít, nem pótol

0003372_2.jpg ()

„Azon kell lennünk, hogy táplálkozás útján vigyük be mindazt, amire a szervezetünknek szüksége van – hangsúlyozza Tihanyi András dietetikus. – Testünk nem csak vitaminokat és ásványi anyagokat igényel, a zöldségekben és gyümölcsökben számos más tápanyag is van, amelyet képtelenség egyetlen tablettába belesűríteni. A C-vitamin például antioxidáns bioflavonoidok nélkül nem tudja kifejteni kedvező hatásait, a rostok pedig a megfelelő bélműködéshez nélkülözhetetlenek.”
A laboratóriumokban bizonyos alkotóelemeket elő tudnak állítani, de az „élettelen” bogyók összetevői nem minden esetben vehetik fel a versenyt természetes társaikkal, és az előbbiek felszívódása is kevésbé hatékony. A növényekben több mint 500-féle karotin található, ezt lehetetlen reprodukálni. Éppen ezért egészségünk záloga a változatos étrend.

Már egyetlen paprika vagy narancs elfogyasztásával fedezhetjük a napi C-vitamin-szükségletet. A napi ajánlott mennyiség (RDA) azonban nem azt jelenti, hogy tragédia történik, ha kevesebb vitamint juttatunk a szervezetbe. A hiánybetegségek lassan, hosszú ideig tartó megvonás esetén, hetek-hónapok alatt alakulnak ki.

Az alábbi táblázatból kiderül, milyen adagokkal (a felsorolt mennyiségek egyenként, nem összesen értendők) fedezhető a napi szükséglet természetes forrásokból.

Napi szükségleted az alábbiakkal fedezheted, ha nem a tablettát választod:
C-vitamin:
3 dl 100%-os narancslé,3 dl 100%-os grépfrútlé, 1 db zöldpaprika, 1 db narancs, 2 db citrom, 4 db kivi, 10 dkg eper
B-vitamin: 1 adag müzli, 1 adag barnarizs, 1 tál zabkása, 1 marék olajos mag
A-vitamin: 3 dl répa-narancslé, 4 db paradicsom, 4 db sárgabarack, 1 db édes pirospaprika, 1 adag spenót, fél sárgadinnye
D-vitamin: 10 dkg tonhal, 10 dkg szardínia, 5 db tojás, 4 dl tej, 20 perc napozás
E-vitamin: 5 dkg mandula, 5 dkg dió, 5 dkg mogyoró, 1 evőkanál olívaolaj

Az érem két oldala

A kutatások azt bizonyítják, hogy a műtrágyázás, a termőföld kizsigerelése és a növényvédő szerek használata miatt évről évre egyre kevesebb tápanyag található a növényekben. Ugyanakkor a vitaminszükségletünk ezzel párhuzamosan növekszik a környezetszennyezés és a stressz hatására. Ez elgondolkodtató, de mielőtt azonnal a multivitaminok mellett voksolnánk, nézzük, mi van a másik oldalon. Az elmúlt évtizedekhez képest manapság egész évben hozzájuthatunk bármilyen táplálékhoz, így például olyan citrusfélékhez is, amelyek még zölden leszedve is jóval gazdagabbak C-vitaminban, mint a legtöbb hazai idénygyümölcs. Kúraszerűen, bizonyos esetekben természetesen javasolt étrend-kiegészítőket szedni, ám ha huzamosabb ideig mindenféle kapszulát magunkba tömünk a jobb erőnlét reményében, a feleslegesen bevitt segédanyagok megterhelhetik a szervezetünket.

Mielőtt terméket választanánk, nem árt körültekintően felmérni a kínálatot. Nemrégiben közel ötven terméket vizsgált be a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, és ennek során több termékről is kiderült, hogy a felét, egyes esetekben a negyedét sem tartalmazta a csomagoláson feltüntetett összetevő-mennyiségnek.

A kevesebb néha több
Bizony az is előfordulhat, hogy túlzásba visszük az étrend-kiegészítők fogyasztását.

„A zsírban oldódó vitaminokat a szervezet több hónapig, akár évekig is képes tárolni a zsírszövetekben, ezért folyamatos szedésük könnyen felhalmozódáshoz vezethet – említ meg egy tipikus esetet Tihanyi András. – Tudtunkon kívül is túladagolhatjuk például a D-vitamint, ha mondjuk egyszerre szedünk halolajkapszulát, multivitamint, illetve csonterősítő kalcium + D vitamin táplálékkiegészítőt. Ha hosszabb kúrára készülünk, a termékek kiválasztása előtt célszerű szakemberrel, orvossal vagy dietetikussal konzultálni. Ha össze-vissza kombináljuk a tablettákat, még az a veszély is fennáll, hogy egymás felszívódását gátolva hiánytüneteket okoznak. Étrend-kiegészítőkhöz elsősorban akkor érdemes nyúlni, ha huzamosabb ideig egyoldalúan táplálkozunk, vagy ha szervezetünket a megszokottnál nagyobb megterhelés éri.”

3 eset, amikor elkelhet a segítség

Lássuk, milyen időszakokban és milyen készítményekkel ajánlott a pótlás.  

1. Ha legyengült az immunrendszer

  • Homoktövis
    Természetes multivitamin és antioxidáns. Magas C-vitamin- és flavonoid-tartalma miatt kúraszerűen alkalmazható, meghűléses megbetegedések megelőzésére. E-vitaminban is gazdag, ennek köszönhető sejtvédő és regeneráló hatása.
  • Bíbor kasvirág (echinacea)
    A növény gyökeréből nyert kivonat hatóanyagai a vírusok szaporodását gátló interferonok termelődését serkentik, és megakadályozzák, hogy a betegséget okozó kórokozók átjussanak az egészséges sejtek falán.
  • Aloe vera
    Több mint 200-féle hatóanyagot tartalmaz: a teljes vitaminskálát, és közel húsz életfontosságú ásványi anyagot. Alkalmas bakteriális fertőzések megszüntetésére, betegségek után elősegíti a gyors felépülést.

2. Antibiotikum szedését követően

0003372_3.jpg ()

  • Probiotikumok
    Az ép bélflóra egészségünk alapja, hiszen innen tudnak felszívódni az értékes tápanyagok. A probiotikus baktériumok segítenek újraépíteni a gyógyszeres kezelés következtében megsérült bélflórát. Általában egy hónapos kúra javasolt.
  • E-vitamin:
    Javítja a sejtek regenerációs folyamatát, véd a káros hatású szabad gyököktől, erősíti a szervezet védekező képességét, ezért alkalmazása különösen hasznos a betegség utáni legyengült állapotban. Ha nem tabletta formájában visszük be, legjobb forrásai a növényi olajok lehetnek.
  • Lucerna
    Abban rejlik a különlegessége, hogy gyökere tíz méter mélységig hatol a földbe, innen szívja magába az ásványi anyagokat. Összetevői erősítik a legyengült szervezetet.

3.  Fogyókúra idején

0003372_4.jpg ()

  • L-karnitin
    Ez az anyag jelentős mennyiségben van jelen a vázizomzatban és a szívben. Szerepe, hogy a szervezetben az energia termeléséhez szükséges zsírsavakat oda szállítsa, ahol azok energiává alakulnak, vagyis jótékonyan hat a zsíranyagcserére. Edzések után az L-karnitin segíti az igénybevett izmok regenerálódását is.
  • Rostok
    A szervezetbe kerülő rostanyagok megkötik a vizet a bélrendszerünkben, megduzzadnak, így teltségérzetet idéznek elő, ezáltal csillapítják az éhségérzetet.
  • CLA
  • A konjugált linolsavat növényi olajokból állítják elő. Szedésével a zsírszövet mennyisége csökkenhet, míg az izomszöveté kismértékben nőhet.

Arról, hogy milyen hatóanyagot tartalmazó tablettákat hívhatsz segítségül, ha gyakran szellemi fáradtság tör rád, sokat stresszelsz, vagy a bőrödet szeretnéd megóvni, szebbé tenni, a Wellness magazin júliusi számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X