Főoldal > EGÉSZSÉG > Figyelj magadra!

Figyelj magadra!

DVZelektródaszűrővizsgálat
0

Írta:

Bevallom, sokáig kell győzködnöm magam, mire eljutok az évente esedékes nőgyógyászati rákszűrésre. Azt is jó néhányszor meggondolom, hogy elinduljak-e tüdőszűrőre, a vérvételről, egyéb röntgenvizsgálatokról nem is beszélve. Ugyan melyikünk szeret éhgyomorra várakozni, az orvosi rendelőkben szobrozni? Persze jó lenne, ha rendszeresen meggyőződhetnék arról, hogy a szervezetem rendben működik, de azt a tortúrát, amit egy teljes […]

Bevallom, sokáig kell győzködnöm magam, mire eljutok az évente esedékes nőgyógyászati rákszűrésre. Azt is jó néhányszor meggondolom, hogy elinduljak-e tüdőszűrőre, a vérvételről, egyéb röntgenvizsgálatokról nem is beszélve. Ugyan melyikünk szeret éhgyomorra várakozni, az orvosi rendelőkben szobrozni? Persze jó lenne, ha rendszeresen meggyőződhetnék arról, hogy a szervezetem rendben működik, de azt a tortúrát, amit egy teljes állapotfelmérő vizsgálatsor jelentene a várakozással, tűszúrásokkal, röntgensugár-dózisokkal együtt, bizony már nem szívesen csinálom végig. És arról sem vagyok meggyőződve, hogy egyáltalán elvégeznék-e rajtam a komplett vizsgálatsort, ha jelezném, hogy panaszom nincs egy szál sem, de szeretnék biztosra menni ez egészségemet illetően.

Milyen jó lenne, ha mindezt egyszerűen, rövid idő alatt, fájdalommentesen, várakozás, öltözés-vetkőzés, leletekért rohangászás nélkül meg lehetne valósítani! Jó hírem van: a dolog megoldható. A DVZ digitális szűrővizsgálaton fél óra alatt az összes szervemet és szervrendszeremet feltérképezték, és eközben nekem mindössze annyi volt a dolgom, hogy kényelmesen feküdjek, és időnként egyik kezemből a másikba áthelyezzem az elektródát. És aztán a tizenöt perces vizsgálat után még tizenöt percig figyelmesen hallgassam az eredmények magyarázatát.

Érintések elektródával

A számítógépes szűrővizsgálat azon alapul, hogy a bőr egyes területein mérhető elektromos ellenállás változása tükrözi a belső szervek állapotát. A vizsgálatot végző dr. Szántó István a csuklómon és a kézfejemen, valamint a bokámon és a lábfejemen 6-6 pontot érintett meg az elektródával, a számítógép pedig elraktározta a kapott eredményt. Aztán körülbelül egy percre újabb elektródákat kaptam, és azokon keresztül egy kis elektromos áramot. A TENS nevű ideg-izom stimuláló készüléket a fizikoterápiában  alkalmazzák ideg és izom eredetű fájdalmak csillapítására, de egészséges embereknek is hasznos lehet fáradtság, kínzó fejfájás, izomláz vagy izomgörcs esetén. Nekem most csak azért kellett, hogy körülbelül egy percnyi elektromos ingerlés után újból tesztelhesse Szántó doktor az előbbi pontokat. Az előző méréshez képest megváltozott értékek árulkodnak a szervek állapotáról.

Kalauz a testemhez

A számítógép remek ábrát rajzolt az eredmények alapján: egy oszlopdiagramon tüntette fel a nyirokrendszerhez, az immun- és légzőrendszerhez, az érrendszerhez, a szívhez, az agyi erekhez, a belső elválasztású mirigyekhez, a vesékhez és a keresztcsonthoz, a húgy- és ivarszervekhez, a gyomorhoz, a vékonybélhez, a hasnyálmirigyhez, az epehólyaghoz és a májhoz mért eredményeket. Ahol nincs semmi a középső zöld zónán kívül, az normális értéket jelez. A kék oszlop az ingerlés előtti, a sárga az ingerlés utáni értéket jelöli. Ha a kettő közötti eltérés kóros jelenségre utal, azt a program piros oszloppal jelzi. Persze szakértő szükséges ahhoz, hogy az eredmények közötti összefüggést, a problémák lehetséges okait elmagyarázza, és így tudhatjuk meg, van-e ok az aggodalomra, és hogy mi is a teendőnk a kapott eredmények alapján. A gerinc panaszait szemléltető program megismerkedtet a csigolyák felépítésével, és azzal, hogy milyen mozgásokra képesek. A magyarázatot az emberi testet bemutató ábra teszi igazán lenyűgözővé: a program gombnyomásra építi fel a testet, egyenként mutatja meg a szervek egymáshoz viszonyított elhelyezkedését. Ha megkérdeznék tőled, hol a léped, és mire való, te tudnál válaszolni? Egy ilyen program nem csak rámutat a test adott pontjára, hanem megmutatja, hogyan illeszkedik be például a lép többi szerv közé.

Azt, hogy mit árul el pontosan a vizsgálat a szervezetedről és milyen eredményt kapott Ági, megtudhatod a Wellness magazin augusztusi számából.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X