Főoldal > EGÉSZSÉG > Önvizsgálattal és szűrővizsgálattal a mellrák ellen

Önvizsgálattal és szűrővizsgálattal a mellrák ellen

daganatmellrákönvizsgálatrákszűrővizsgálat
0

Írta:

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. A hónap során számos programmal igyekeznek felhívni a figyelmet a betegségre, hiszen az egyik leggyakrabban előforduló női daganattípus: hazánkban évente körülbelül 7500 új esetet diagnosztizálnak. Sokan mégsem ismerik a tüneteket, és nem tudják, hogy mit tehetnek azért, hogy az esetleges kialakulást időben észrevegyék. Pedig mi magunk tehetünk a legtöbbet önmagunkért, sőt akár megmenthetjük a saját életünket is.

„A mellrák sajnos nagyon sok nő életét követeli évente, pedig néhány perces önvizsgálattal és rendszeres szűrővizsgálattal időben diagnosztizálható. Ezzel elkerülhetővé válhatnak az áttétek, és a betegség a legtöbb esetben sikeresen gyógyítható. Ám a nők többsége nem ismeri az önvizsgálat lépéseit, vagy nem járnak évente nőgyógyászati vizsgálatra, illetve nem mennek el a szűrővizsgálatra, melyre 45 éves kortól név szerint kap mindenki kétévente meghívót. Sokan már csak akkor mennek orvoshoz, amikor egyértelmű tünetek észlelhetők, ezek azonban sajnos sokszor már előrehaladott betegséget jeleznek. A mellrák esetében is elmondható, hogy a megelőzés leghatásosabb módszere a szűrővizsgálat, ezért nagyon fontos, hogy szánjunk magunkra havonta és évente egyszer legalább fél órát” – mondta dr. Kocsis Judit, a Budai Egészségközpont onkológusa.

Melyek a mellrákra utaló leggyakoribb tünetek?

·     Kitapintható csomó a mellben és a hónaljban

·     Megduzzadt, kemény, pirossá váló mell

·     A mell alakjának változása

·     A mellbimbó váladékozása, viszketése, kipirosodása

5678504 - woman doing self breast examination using pink bra

Hogyan végezzünk önvizsgálatot?

A vizsgálatot célszerű minden hónapban ugyan abban az időszakban, a menstruációs ciklust követő napokban elvégezni az alábbi módon:

·     Álljunk a tükör elé és tegyük csípőre a kezünket. Figyeljük meg a mellek formáját, méretét, kontúrját, a mellbimbókat és a bőr változásait.

·     Emeljük fel mindkét kezünket a fejünk fölé, és így is nézzük meg a fentiek szerint, valamint azt is, hogy a mell körvonala változik-e.

·     Tegyük tarkóra az egyik kezünket, a másik kezünk 3 középső ujjának ujjbegyével, körkörös mozdulatokkal vizsgáljuk át a mellünket. Végezzük el a vizsgálatot álló és fekvő helyzetben, mindkét mellen.

·     Vizsgáljuk át a mellekhez tartozó nyirokrétegeket is a hónaljnál, kulcscsontnál és a szegycsontál is.

·     Végül pedig préseljük össze a mellbimbót, hogy meggyőződjünk arról, nem váladékozik-e.

Amennyiben csomót vagy bármilyen elváltozást észlelünk, azonnal forduljunk szakorvoshoz!

Miért fontos emellett az évenkénti rendszeres szűrővizsgálat?

„Mellrák esetében is elmondható, hogy a betegség kezdeti stádiumban nem okoz fájdalmat, így sokszor csak célzott röntgenvizsgálattal, mammográfiával, emlőultrahanggal és a hónalj áttekintésével diagnosztizálható. Ezek a vizsgálatok a havi rendszeres önvizsgálat mellett lehetővé teszik, hogy időben felfedezzük és sikerrel gyógyíthassuk a daganatot. Tegyünk meg mindent az egészségünk megőrzése érdekében” – tette hozzá a doktornő.

Forrás: Morpho


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X