Főoldal > EGÉSZSÉG > Mellrák – így végezd az önvizsgálatot!

Mellrák – így végezd az önvizsgálatot!

daganategészségmellrák
0

Írta:

Mikor végezd az emlővizsgálatot?– A vizsgálatot 3-5 nappal a menstruáció befejezése után érdemes elvégezni, amikor az emlők a legkevésbé érzékenyek.– A menopauza után is havonta egyszer, a hónap ugyanazon napján célszerű végrehajtani a vizsgálatot.– Szoptatás esetén ugyanígy minden hónap ugyanazon napján kell megvizsgálni, etetés után. Az önvizsgálatot minden hónapban célszerű végrehajtani, 2-3 nappal a vérzés […]

0005178_1.jpg ()

Mikor végezd az emlővizsgálatot?
– A vizsgálatot 3-5 nappal a menstruáció befejezése után érdemes elvégezni, amikor az emlők a legkevésbé érzékenyek.
– A menopauza után is havonta egyszer, a hónap ugyanazon napján célszerű végrehajtani a vizsgálatot.
– Szoptatás esetén ugyanígy minden hónap ugyanazon napján kell megvizsgálni, etetés után.

  1. Az önvizsgálatot minden hónapban célszerű végrehajtani, 2-3 nappal a vérzés befejeződése után. Ha nincs már havi vérzés, akkor a hónap ugyanazon napján kell a vizsgálatot elvégezni.
  2. Álljunk szembe a tükörrel egyenes törzzsel. Fontos, hogy kellően világos helyen végezzük a vizsgálatot,
    0005178_2.jpg ()

    hogy semmi se maradhasson észrevétlen.

  3. A tükör előtt állva engedjük le szabadon a bal karunkat. Ezalatt a jobb kezünkkel csomót keresve lassan tapogassuk végig a jobb mellünket. A bal oldalon is végezzük el ugyanezt a műveletet.
  4. Tegyük bal alkarunkat a fejünkre. Ebben a helyzetben figyeljük meg a bal emlőnk körvonalait. Tegyük meg ugyanezt a jobb
    0005178_3.jpg ()

    oldalon. Ezek után emeljük fel mindkét karunkat egyszerre, és vizsgáljuk meg a mellbimbók helyzetét. (Normálisan felfelé mutatnak, egymással azonos magasságban.)

  5. Emeljük fel a jobb kezünket és rakjuk a fejünkre, amíg a jobb mellünkben és hónaljunkban csomót, kidudorodást vagy gyulladást keresünk a másik kezünkkel. Végezzük el ugyanezt a másik oldalon is.
    0005178_4.jpg ()
  6. Hanyatt fekve rakjuk jobb kezünket a fejünk alá. A bal kezünkkel tapintsuk ki a jobb mellünk egész alsó felét. Vizsgáljuk meg a felső és a középső részét is. Fogjuk meg egyszerre a bimbót és a bimbóudvart, és finoman nyomjuk meg. Erre azért van szükség, hogy lássuk, okoz-e valamilyen fájdalmat vagy az emlőbimbó váladékozását. Ismételjük meg a műveletet  a másik oldalon is.

Cikkünk az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent A Nők egészsége című könyv 226. oldala nyomán készült. www.alexandra.hu
A kötet szerzői: Myriam Canas, Gustavo Villabolos, Jordi Vagué
Fordította: Nagy Csaba


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X