Főoldal > wellness > Mellrák – így végezd az önvizsgálatot!

Mellrák – így végezd az önvizsgálatot!

daganategészségmellrák
0 0

Írta:

Mikor végezd az emlővizsgálatot?– A vizsgálatot 3-5 nappal a menstruáció befejezése után érdemes elvégezni, amikor az emlők a legkevésbé érzékenyek.– A menopauza után is havonta egyszer, a hónap ugyanazon napján célszerű végrehajtani a vizsgálatot.– Szoptatás esetén ugyanígy minden hónap ugyanazon napján kell megvizsgálni, etetés után. Az önvizsgálatot minden hónapban célszerű végrehajtani, 2-3 nappal a vérzés […]

0005178_1.jpg ()

Mikor végezd az emlővizsgálatot?
– A vizsgálatot 3-5 nappal a menstruáció befejezése után érdemes elvégezni, amikor az emlők a legkevésbé érzékenyek.
– A menopauza után is havonta egyszer, a hónap ugyanazon napján célszerű végrehajtani a vizsgálatot.
– Szoptatás esetén ugyanígy minden hónap ugyanazon napján kell megvizsgálni, etetés után.

 1. Az önvizsgálatot minden hónapban célszerű végrehajtani, 2-3 nappal a vérzés befejeződése után. Ha nincs már havi vérzés, akkor a hónap ugyanazon napján kell a vizsgálatot elvégezni.
 2. Álljunk szembe a tükörrel egyenes törzzsel. Fontos, hogy kellően világos helyen végezzük a vizsgálatot,
  0005178_2.jpg ()

  hogy semmi se maradhasson észrevétlen.

 3. A tükör előtt állva engedjük le szabadon a bal karunkat. Ezalatt a jobb kezünkkel csomót keresve lassan tapogassuk végig a jobb mellünket. A bal oldalon is végezzük el ugyanezt a műveletet.
 4. Tegyük bal alkarunkat a fejünkre. Ebben a helyzetben figyeljük meg a bal emlőnk körvonalait. Tegyük meg ugyanezt a jobb
  0005178_3.jpg ()

  oldalon. Ezek után emeljük fel mindkét karunkat egyszerre, és vizsgáljuk meg a mellbimbók helyzetét. (Normálisan felfelé mutatnak, egymással azonos magasságban.)

 5. Emeljük fel a jobb kezünket és rakjuk a fejünkre, amíg a jobb mellünkben és hónaljunkban csomót, kidudorodást vagy gyulladást keresünk a másik kezünkkel. Végezzük el ugyanezt a másik oldalon is.
  0005178_4.jpg ()
 6. Hanyatt fekve rakjuk jobb kezünket a fejünk alá. A bal kezünkkel tapintsuk ki a jobb mellünk egész alsó felét. Vizsgáljuk meg a felső és a középső részét is. Fogjuk meg egyszerre a bimbót és a bimbóudvart, és finoman nyomjuk meg. Erre azért van szükség, hogy lássuk, okoz-e valamilyen fájdalmat vagy az emlőbimbó váladékozását. Ismételjük meg a műveletet  a másik oldalon is.

Cikkünk az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent A Nők egészsége című könyv 226. oldala nyomán készült. www.alexandra.hu
A kötet szerzői: Myriam Canas, Gustavo Villabolos, Jordi Vagué
Fordította: Nagy Csaba


További cikkeink a témában

allergiaegészség

Mi okozhat tartós orrdugulást?

Írta:
13 órája 0 0

Nátha, allergia és arcüreggyulladás gyakori tünete az orrdugulás. Ilyen esetekben sokat segít a kezelőorvos által, jól megválasztott orrcsepp, mely akár hosszú távon is biztonsággal alkalmazható. Vannak azonban olyan esetek, amikor az orrdugulás tartósan fennáll és gyógyszerek, orrspray-k segítségével sem mulasztható el.

betegségegészség

Megnagyobbodott nyirokcsomó: súlyos betegséget is jelezhet

Írta:
tegnap 0 0

A nyirokcsomók az immunrendszerünk fő szereplői közé tartoznak, így gyakori, amikor megfázás, influenza és egyéb betegségek alkalmával megduzzadnak, jól kitapinthatóvá válnak. Igen ám, de mi a helyzet akkor, amikor látszólag kóros állapot nélkül duzzadnak meg a nyirokcsomók? A kérdésre dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa adott választ.