Főoldal > EGÉSZSÉG > Hagyd abba a füstölgést!

Hagyd abba a füstölgést!

dohányzásleszokás
0

Írta:

Egy felmérés szerint a cigarettázók 75 %-a szeretné végleg abbahagyni a dohányzást, de sokan nem találják a helyes utat a változtatáshoz. Ahhoz, hogy megszabadulj a cigaretta iránti függőségtől, komoly elszántság és önismeret kell – állítják a szakemberek. A www.smokehelp.org tanácsadója szerint, a legnagyobb hiba az, amikor egyik pillanatról a másikra döntesz: „Ez volt az utolsó […]

Egy felmérés szerint a cigarettázók 75 %-a szeretné végleg abbahagyni a dohányzást, de sokan nem találják a helyes utat a változtatáshoz. Ahhoz, hogy megszabadulj a cigaretta iránti függőségtől, komoly elszántság és önismeret kell – állítják a szakemberek. A www.smokehelp.org tanácsadója szerint, a legnagyobb hiba az, amikor egyik pillanatról a másikra döntesz: „Ez volt az utolsó szál, mától nem dohányzom.” A hirtelen elhatározás ebben az esetben ugyanis nem igazán célra vezető.

Tudatosan készülj a változtatásra

Ha több évtizede a dohányzók népes táborához tartozol, akkor a leszokási időszakot előre el kell tervezned. Az első napon amikor elhatározod, hogy eldobod a cigarettát, vedd elő a noteszedet, és írj bele egy 7-10 nappal későbbi időpontot! Valójában ez lesz az a nap, amikor az utolsó szálat elszívod.  Fontos, hogy ne túl közeli napot válassz, de amit elhatároztál, ahhoz feltétlenült tartsd magad.  

Figyelj magadra!

A bűvös napig még maradt egy kis idő.  Ezt két dologra érdemes fordítanod:

– Tanulj meg valamilyen feszültség levezető technikát, például a mély légzés módszerét. Az egyik legelterjedtebb dohányzás melletti érv az, hogy levezeti a feszültséget. Tévedés: sem a nikotinnak, sem a kátránynak nincs nyugtató hatása. Ahelyett, hogy a cigarettás dobozhoz nyúlnál, relaxálj: helyezd magad kényelembe. Mélyen, lassan szívd be a levegőt, majd óvatosan fújd ki. 

– Figyeld meg dohányzási szokásaidat. Például: Hány cigarettát szívsz el egy nap? Milyen hangulatban és mennyire kívánod meg?  Utána írd fel egy noteszlapra a tapasztalataidat.  Ez a módszer nagy önismeretre nevel és segít abban, hogy könnyen tudj változtatni a szokásaidon. 

Merj változtatni!

0003653_1.jpg ()

Például: ha reggel 7-kor,  a kávé mellé  szoktad elszívni az első cigarettát, akkor ezentúl  kelj negyed nyolckor! Kezd a napot egy kiadós zuhannyal, főzz magadnak egy finom teát. Ha a konyhában szoktál teázni, most változtass helyet is: ülj a szobába egy kényelmes fotelba. A szenvedélybetegségek közül a dohányzás az, amely legerősebben kötődik a rögzült szokásokhoz: amikor megérzed a reggeli kávé illatát, ez az inger felidézi az agyban a hozzá kapcsolódó ízélményeket. Ha ilyenkor szoktál rágyújtani, agyad ezt az emléket is társítja a kávé illatához és megkívánod a cigarettát.     

Válassz segítséget!

Az elhatározás sokszor kevés ahhoz, hogy egyedül leszokj a káros szenvedélyről. Ilyenkor segítségedre lehetnek a nikotintapaszok, rágótabletták – amelyekhez könnyen hozzájuthatsz a legtöbb patikában. Ugyanitt találhatsz homeopátiás szereket is, amelyek enyhítik a nikotinéhségedet. Kipróbálhatod az akupunktúrás vagy mágneses rezonancia-kezeléseket is.

Együtt könnyebb

Keress társat az elhatározásodhoz. Oszd meg tapasztalataidat, nehézségeidet másokkal is, így könnyebb átvészelni az első időszakot.  Ha nincs a közvetlen környezetedben ilyen személy, akkor keresgélj az interneten, ahol számos olyan topikot találsz, amely ezzel a problémakörrel foglalkozik.

 

 

 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X