Főoldal > EGÉSZSÉG > Hónap hőse – Diéta egy kisbabáért

Hónap hőse – Diéta egy kisbabáért

babavárásdiétafenilketonuriaterhesség
0

Írta:

A huszonkilenc éves Vargáné Németh Beáta születése óta PKU, azaz fenilketonuria nevű anyagcsere-betegségben szenved, ami miatt egész életében tilos húst, tojást, tejterméket és tésztaféléket ennie. A fenilalanin a fehérjék egyik összetevője, melyet a fenilketonuriás betegek nem tudnak lebontani, és ha az élelmiszerekkel túl sokat visznek be a szervezetükbe, az maradandó agykárosodást okozhat. A diéta gyermekkorban […]

A huszonkilenc éves Vargáné Németh Beáta születése óta PKU, azaz fenilketonuria nevű anyagcsere-betegségben szenved, ami miatt egész életében tilos húst, tojást, tejterméket és tésztaféléket ennie. A fenilalanin a fehérjék egyik összetevője, melyet a fenilketonuriás betegek nem tudnak lebontani, és ha az élelmiszerekkel túl sokat visznek be a szervezetükbe, az maradandó agykárosodást okozhat. A diéta gyermekkorban a legszigorúbb, később, amikor az idegrendszer már teljesen kifejlődött, kicsit lehet lazítani a rajta. Ekkor már elfogyasztható egy vékonyka szelet párizsi a diétás porból készült speciális kenyéren, vagy esetenként megengedhető egy gombóc fagyi. Így sem lehet könnyű, de ha a saját egészségéért teszi az ember, akkor ez természetes. Ám ha a beteg gyermekre vágyik, a szervezetében lévő méreganyagok szintjét teljesen le kell csökkenteni. Ez azt jelenti, hogy a terhes anyukának egy olyan időszakban kell nagyon szigorú diétát tartania, amikor minden sorstársának azt mondják: egyen nyugodtan, amit csak megkíván.

Másnak étel, neki méreg

„Az, hogy 2006. augusztusában megszületett egészséges kisfiunk, Márk, számunkra igazi csoda volt. Másnak talán nem tűnik olyan nagy  dolognak, nekem azonban a terhesség minden egyes napja az ő egészsége miatti aggódással telt. Nagyon szigorú diétára fogtak az orvosaim, és emellett hetente kétszer-háromszor vért vettem magamtól, hogy a laborban ellenőrizni tudják, nincs-e túl sok fenilalanin a véremben – meséli Beáta. – A férjemmel, Imivel ötévnyi házasság után kezdtünk igazán gyereket tervezni. Tudtam, hogy már a várandósság előtt minimálisra kell csökkenteni a vérem fenilalanin-szintjét, és ezt az egész terhesség alatt meg is kell tartanom, ha egészséges gyermeket akarok. A kemény diéta gondolata rémisztő volt számomra, annak ellenére, hogy egész életemben komolyan odafigyeltem az étkezésemre. Hiába próbálkoztam meg vele a házasságunk minden egyes évében, öt évig nem sikerült hosszabb távon kitartanom. Minden egyes sikertelen próbálkozás aggasztott, hiszen tudtam, ha már terhes leszek, nem gondolhatom meg magam. Ezt a kisbabámért végig kell csinálnom!”

Tisztában volt vele, hogy már egy szelet hús vagy egy pohár tej is károsíthatta volna a magzat idegrendszerét, szívét vagy mozgásszerveit. Nem ehetett sült krumplit, borsót és babot sem. Még egy tányér üres húslevest sem engedhetett meg magának, hiszen a húsból kioldódott fehérjék is veszélyt jelentettek a pocaklakó számára.

„Elszállt az aggodalmam”

„Tele voltam félelemmel és kérdésekkel. Mit fogok enni, ha állandóan hányingerem lesz? Hogyan tudok majd minden étkezést dokumentálni, hiszen még tiniként sem vezettem naplót? És főleg, mi lesz akkor, ha mégsem tudom végigcsinálni?”

A Wellness magazin augusztusi számából megtudhatod azt, hogyan sikerült végül Beátának betartania a terhesség alatt is a szigorú diétát. 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X