Főoldal > EGÉSZSÉG > Tiszta víz – de mennyire?

Tiszta víz – de mennyire?

ásványvízforrásvízgyógyvízvíz
0

Írta:

Szomjoltó vagy méreg? Magyarországon teljesen természetes az, hogy csapvizet lehet inni, még a világ számos országában súlyos fertőzéseket lehet kapni tőle. A csapvíz minőségét nálunk szigorú előírások szabályozzák: színtelennek, szagtalannak, kellemes ízűnek,- és hőfokúnak (10-14 Celsius) kell lennie. Nem tartalmazhat egészségre ártalmas anyagokat sem. Klórral tisztítják, amely a legalkalmasabb a fertőzések megelőzésére. Egészség a föld […]

Szomjoltó vagy méreg?

Magyarországon teljesen természetes az, hogy csapvizet lehet inni, még a világ számos országában súlyos fertőzéseket lehet kapni tőle. A csapvíz minőségét nálunk szigorú előírások szabályozzák: színtelennek, szagtalannak, kellemes ízűnek,- és hőfokúnak (10-14 Celsius) kell lennie. Nem tartalmazhat egészségre ártalmas anyagokat sem. Klórral tisztítják, amely a legalkalmasabb a fertőzések megelőzésére.

Egészség a föld mélyéről

0003821_1.jpg ()

A csapvíz íze és minősége változó, ezért a legtöbben inkább az áruházak polcain sorakozó ásványvizek közül választanak. Az ásványvizek többségét ivóvízből állítják elő, és csak utólag dúsítják őket különböző ásványi anyagokkal és szénsavval. Ezek a törvény szerint nem ásványvizek, hanem ásványi anyagokkal dúsított ivóvíz a nevük. Az igazi ásványvíz a földalatti, szennyeződésmentes rétegekből származik, amelyet közvetlenül a kútnál vagy a forrásnál palackoznak. A természetes ásványvizek tartalmaznak szén-dioxidot, bár a „csendes” vizek népszerűsége miatt sokszor csökkentett szénsavtartalommal vagy buborékmentesen hozzák ezeket forgalomba. Az ásványvizes palackokon mindig fel kell tüntetni a víz származási helyét és összetételét. Ez segíthet annak eldöntésében, hogy különféle egészségi problémák  esetén melyik vizet válaszd, de előtte feltétlenül konzultálj az orvosoddal: a kalcium, a csontok, fogak és a haj erősítésében,- a vas,  a vérszegénység megelőzésében,- a jód, a  pajzsmirigy-hormonok termelődésében  játszik fontos  szerepet. Ne feledd: egészséged megőrzése szempontjából a legjobb, ha nem mindig ugyanazt az ásványvizet fogyasztod. Figyelj arra is, hogy csak az 500 mg/l ásványi anyag tartalmú vizek  fogyaszthatók rendszeresen és nagy mennyiségben.

Magyarország gazdag gyógyvízlelőhelyekben is: a hazai  ”csodaszerek”  közé olyan vizek tartoznak, mint például a hashajtó hatású Ferenc József és Hunyadi János gyógyvizek. A gyógyvizek oldott ásványi anyag tartalma többszöröse az ásványvizekének, ezért mielőtt gyógyvízkúrába kezdenél, alaposan tájékozódj az összetevők hatásáról és ha szükséges konzultálj az orvosoddal!

A természetes vizek harmadik csoportját a forrásvizek alkotják – ezek az úgynevezett „fiatal” vizek, amelyeknek az ásványi anyag tartalma  csekély. Kirándulás, erdei séta alkalmával csak ott merítsd meg a kulacsod, ahol ennek lehetőségét táblán feltüntetik, mert ellenkező esetben veszélyes fertőzéseket kaphatsz el.

Víz házilag

Egyre többen fogyasztanak házilag tisztított ún. „desztillált” vizet. A desztillálás során a vízből kivonják az összes ásványi- és szerves anyagot, fémeket, méreganyagokat. A visszamaradó tiszta víznek nincs élvezeti értéke, hiszen teljesen ízetlen. A házilag desztillált vízzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények: a legáltalánosabb állásfoglalás szerint, a desztillált víz ártalmas lehet, gyógykezelésre pedig nem alkalmas.

Tudtad-e, hogy egészséged és jó közérzeted megőrzéséhez legalább napi másfél-két liter folyadék elfogyasztására van szükség?


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X