Főoldal > EGÉSZSÉG > Óvszertippek minden méretre!

Óvszertippek minden méretre!

0

Írta:

Az óvszert akkor a leghatékonyabb, ha jól használjátok. A leggyakoribb tévhit, hogy az óvszert elég közvetlenül az ejakuláció előtti pillanatban felvenni. A másik hiba, amit sokszor elkövetnek, az, hogy lejár szavatosságú, rossz méretű gumit használnak. Íme, 8 gyakorlati tipp, melyek segíthetnek, hogy a lehető legbiztonságosabb legyen az együttlét: Az óvszert tartsátok hűvös és száraz helyen, […]

Az óvszert akkor a leghatékonyabb, ha jól használjátok. A leggyakoribb tévhit, hogy az óvszert elég közvetlenül az ejakuláció előtti pillanatban felvenni. A másik hiba, amit sokszor elkövetnek, az, hogy lejár szavatosságú, rossz méretű gumit használnak.

Íme, 8 gyakorlati tipp, melyek segíthetnek, hogy a lehető legbiztonságosabb legyen az együttlét:

0005093_1.jpg ()

  • Az óvszert tartsátok hűvös és száraz helyen, napfénytől védve. A bőröndöd is megteszi, ha hétvégi kiruccanásra indultok, de vigyázz: egy évekkel korábbi kirándulásról maradt gumi már nem az igazi!
  • Ellenőrizzétek a lejárat időpontját. Mert bizony az óvszer, még ha eredeti csomagolásában őrizgeted, akkor sem örök életű. Ha lejárt, azonnal dobd ki a szemétbe, még véletlenül se maradjon az újonnan vásároltak között.
  • Egy óvszert szigorúan csak egyszer használjatok – ne a töbszörös használattal akarjatok spórolni.
  • A gumióvszer mellett érdemes víz bázisú síkosítót is használni. A gumióveszer – kis pórusain keresztül – ugyanis átengedheti a szexuális úton terjedő betegségeket okozó HIV, genitális herpeszt okozó és hepatitis B vírust is. Az olaj vagy vazelin alapú síkosítók károsíthatják a gumit és növelhetik az elakadás kockázatát is. Ezekkel csak óvatosan!
  • Ha érzékeny vagy a gumira, próbáljátok ki a szintetikus anyagból készült óvszereket. Figyelem: a szintetikus óvszerek hátránya, hogy a szexuális úton terjedő betegségekkel szembeni védelmüket egyelőre nem bizonyították meggyőzően.
  • Léteznek már spermiciddel kombinált óvszerek. Ezek élettartama azonban rövidebb lehet, mint a normál kondomoké. Fokozott érzékenység esetén pedig akár irritációt is okozhatnak mindkét fél számára.
  • Az óvszer felvételét tegyétek az együttlét szerves részévé, ne hagyjátok, hogy emiatt lankadjon a vágy!

A gumióeszer előnyei:

  • Könnyen használható és beszerezhető
  • Nem igényel orvosi vizsgálatot
  • Csökkenti nők esetében a méhnyakrák kialakulásának esélyét
  • Nagyfokú biztonságot nyújt. Az óvszer hatásos, ha megfelelően használjátok.
  • Védelmet nyújt a nemi úton terjedő betegségekkel szemben – bár ez a védelem nem minden esetben teljes. 

Femidom, a női óvszer:
A femidom egy cilinder formájú kis tasak, amit a hüvelybe kell felhelyezni. Ez a kis tasak védi a hüvely falait, a klitoriszt és a kisajkat is. Kívülről ezt a kis tasakot egy gyűrű támasztja meg, hogy a védelem stabil legyen. Érdemes síkosítóval együtt használni, mivel erős és igen ellenálló anyagból készült. Használatára ugyanazok a fő szabályok vonatkoznak, amiket a hagyományos kondom esetében érdemes fejben tartani!

A férfi fogamzásgátlásról, szexualitásról és a férfiak egészségéről az Alexandra Kiadó gondozásában Férfiak egészsége című könyvből még többet megtudhattok.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X