Főoldal > EGÉSZSÉG > A mellrák a férfiak életét is veszélyezteti

A mellrák a férfiak életét is veszélyezteti

0

Írta:

A melldaganat a férfiaknál viszonylag későn – 60-70 éves korban – jelentkezik, de a rendszeres önvizsgálatot és a hajlamosító tényezők megismerését sosem lehet elég korán kezdeni. Mivel a férfiaknál sokkal későbbi stádiumban fedezik fel a mellrákot, a betegség ekkorra általában már súlyosabb áttéteket okoz. Ennek oka nagyrészt az, hogy a páciensek és az őket kezelő […]

A melldaganat a férfiaknál viszonylag későn – 60-70 éves korban – jelentkezik, de a rendszeres önvizsgálatot és a hajlamosító tényezők megismerését sosem lehet elég korán kezdeni. Mivel a férfiaknál sokkal későbbi stádiumban fedezik fel a mellrákot, a betegség ekkorra általában már súlyosabb áttéteket okoz. Ennek oka nagyrészt az, hogy a páciensek és az őket kezelő orvosok a tünetek alapján arra következtetnek, hogy nem rákkal, hanem a gynecomastiának nevezett mellnagyobbodással állnak szemben.

 

Egy kis statisztika
A mellrákos esetek a férfiak esetében csupán 0,6-1%-át teszik ki az összes megbetegedésnek. Az Egyesült Államokban 2006-ban 1700 férfinél diagnosztizáltak mellrákot, és körülbelül 400-an haltak meg a betegségben. A férfi mellrák előfordulása azonban nő, 10 év alatt körülbelül 60 százalékos emelkedés volt megfigyelhető.

 

A mellrák kiváltó okai a férfiaknál

Habár még nem teljesen tisztázott, hogy mi állhat a férfiaknál diagnosztizált mellrák hátterében, bizonyos kockázati tényezőkre érdemes felhívni a figyelmet.

  • Idősödés
    Az évek előre haladtával nő a mellrák kockázata a férfiaknál. A megbetegedések a legnagyobb arányban a 60 év feletti korosztályban jellemzőek.
  • Sugárhatás
    Egy korábbi, huzamosabb ideig tartó sugárkezelés szintén növelheti a mellrákra való esélyt.
  • Elhízás
    A felesleges kilók, a túlsúly miatt kialakuló mellrák főként a 35 év feletti férfiakat veszélyezteti. A szervezetben a nagy mennyiségű zsírsejtek ugyanis magasabb ösztrogénszintet eredményeznek, ez utóbbi pedig a mellrák egyik fő kockázati tényezője.
  • Genetikai hajlam
    Ha a közvetlen rokonok – mint például az édesanya vagy lánytestvér – esetében előfordult fiatal kori vagy később diagnosztizált rosszindulatú daganat, esetleg épp mellrák, érdemes kiemelten odafigyelni! A statisztikák szerint öt mellrákos férfiból egynél valamelyik közeli családtagnál is daganatot fedeznek fel. 
  • Magas ösztrogénszint
    Az ösztrogén hormon – amellett, hogy a máj károsodásához vezethet – szerepet játszik a férfiak melldaganatának kialakulásában. Ha ösztrogén-tartalmú gyógyszereket szed valaki, akár a nemi jellegzetességeket változtató műtétek során kapott készítmények formájában, nagyobb az esély arra, hogy mellrák alakuljon ki nála. Ráadásul ösztrogén készítményeket használnak a prosztata-daganat kezelésére alkalmazott hormonkezelések során is. Természetesen a prosztata-daganat elleni védelem sokkal megbízhatóbb és garantáltabb az ilyen kezelések során, mint amekkora a mellrákra való esély.
  • Kleinfelter-szindróma
    Azok a férfiak, akik ezzel az öröklött betegséggel élnek együtt, szervezetük legtöbb sejtjében egy vagy több extra X kromoszómát hordoznak a szokásos XY párosítás helyett (tehát náluk nem XY, hanem mondjuk XXY a leosztás). A szindróma leggyakoribb tünete a nemzőképtelenség, és mivel ilyenkor a szervezet kevesebb férfi tesztoszteron hormont termel, jellemző lehet a kisebb mennyiségű testszőrzet, és kisebb arányú és erősségű izomzat, a vékony hang, továbbá gondok lehetnek a kommunikáció, nyelvi készségek terén is.
  • Májkárosodás
    Akik komoly májbetegséggel küzdenek, például májzsugorodással kell együtt élniük, azoknak a mája a szokásosnál kevesebb androgént termel, helyette viszont nagyobb mennyiségben „állít elő” ösztrogént. Ez pedig az előbbiekben olvasottak szerint ugyancsak előidézheti a mellrák kialakulását.
  • Alkoholfogyasztás
    A rendszeresen, nagy mennyiségben fogyasztott alkohol szintén nagyobb esélyt ad arra, hogy mellrák alakuljon ki a férfiszervezetben.

A mellrák tünetei a férfiaknál

0005429_1.jpg ()

A legkorábban felfedezett daganat a legjobban gyógyítható – így van ez a férfiaknál előforduló mellrák esetében is. A bajt tehát akkor előzhetjük meg, ha a lehető leghamarabb ellenőrizzük, orvosoljuk a tüneteket.

 

A leggyakoribb tünetek nagyjából a nőknél megjelenőkkel azonosak:

  • kinövés, dudor a mellbimbó körül vagy a mell más részein
  • (véresen) váladékozó mellbimbó
  • lágy csomó vagy duzzanat a mellbimbóban
  • a mell egyéb helyen történő fekélyesedése vagy váladékozása
  • nyirokcsomók váladékozása a hónaljban
  • mellbimbó behúzódása
  • a mellkas bőrének ráncolódása, gyűrődése
  • ismeretlen eredetű nyílt sebek mellen, mellbimbón vagy a mellkason
  • a mell méretének hirtelen megváltozása

Kezelés
A leggyakoribb kezelési mód a masztektómia – vagyis a mellek teljes vagy részleges, műtéti úton történő eltávolítása. Ugyancsak a gyógymódok közé tartozik a sugár-, a kemo-, valamint a hormonterápia is.

Az esélyek számokban
A daganatos megbetegedések esetében a korai diagnosztizálás játssza a főszerepet. Minél hamarabb kezdik el kezelni az elváltozást, annál nagyobb az esély arra, hogy a páciens túléli a betegséget. A rákos megbetegedések esetében négy stádiumot különböztethetünk meg: az elsőt tekintjük a legkorábbinak, a negyedik értelemszerűen a legelőrehaladottabb. A kezelt betegeknek az első stádiumban van a legnagyobb esélyük – mintegy 96% – a túlélésre, a túlságosan későn, vagyis az utolsó stádiumban kezelt betegek közül mindössze 24% éli túl a rákot.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X