Főoldal > EGÉSZSÉG > Gyógyszert a benzinkútról?

Gyógyszert a benzinkútról?

0

Írta:

Magyarország a kilencedik olyan európai uniós tagállam, ahol engedélyezett a vény nélküli gyógyszerek patikán kívüli forgalmazása. A lehetőség persze magában rejt némi kockázatot is. Ahhoz, hogy jól tudjunk élni a lehetőségekkel, tisztában kell lennünk a témát érintő legfontosabb kérdésekkel. Melyek ezek? Mely gyógyszereket szerezhetem be a patikákon kívül?Január óta körülbelül 280 vény nélkül kapható gyógyszert […]

Magyarország a kilencedik olyan európai uniós tagállam, ahol engedélyezett a vény nélküli gyógyszerek patikán kívüli forgalmazása. A lehetőség persze magában rejt némi kockázatot is. Ahhoz, hogy jól tudjunk élni a lehetőségekkel, tisztában kell lennünk a témát érintő legfontosabb kérdésekkel. Melyek ezek?

Mely gyógyszereket szerezhetem be a patikákon kívül?
Január óta körülbelül 280 vény nélkül kapható gyógyszert tudunk beszerezni gyógyszertáron kívül. Ezek többsége láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, savlekötő, szem- és orrcsepp, illetve torokfertőtlenítő. Nagy részük olyan termék, amelyekre jórészt az influenzás időszakokban, illetve a nyaralás, pihenés idején van a legnagyobb szükségünk.

Egyébként szinte az összes, reklámokból jól ismert gyógyszer és homeopátiás szert megvásárolhatjuk így. Néhány, a listán szereplő szer: Aspirin, Bepanthen, Béres-vitaminok, Calcium Sandoz, Coldrex, Fenistil, Neo Citran, Mebucain, Neomagnol, Panadol, Strepsils, Venoruton, Vitamin C film- és pezsgőtabletta.
Az összes, gyógyszertáron kívül árusítható gyógyszer és homeopátiás szer listája a www.dr.info.hu  oldalon érhető el.

Hol szerezhetem be ezeket a gyógyszereket?

0005979_1.jpg ()

Eddig csaknem háromszáz üzlet jelezte, hogy részt szeretne venni a patikán kívüli gyógyszerek forgalmazásában. Ezek többsége benzinkút, bevásárlóközpont illetve drogéria. Jelenleg a legnagyobb patikán kívüli forgalmazó a Shell és MOL. Az előbbi 43, az utóbbi pedig 38 töltőállomásán forgalmaz vény nélküli szereket. Ezen kívül például néhány Tesco, Coop és Drogerie Markt is bővítette üzletét ezzel a szolgáltatással.

Ez azt jelenti, hogyha fáj a hasam, csak leugrom a legközelebbi benzinkútra egy Meristinért?
A szabályozás miatt egyes gyógyszerek, így például az Algopyrin, a Qualerin,  - és a Meristin is – a bennük lévő hatóanyagok miatt vénykötelessé váltak, ugyanis ezek nagy mennyiségben, illetve allergiás reakció esetén veszélyessé válhatnak. Erre pedig csak szakképzett egészségügyi dolgozó tudja felhívni a figyelmünket.  Tehát e gyógyszerekhez a jövőben csak a háziorvosunk által felírt receptre, a patikákban tudunk hozzájutni.

Ezentúl a „mellékhatások tekintetében kérdezzem meg kezelőorvosomat, gyógyszerészemet vagy a benzinkutast”? A patikán kívüli árusítóhelyek alkalmazottai kapnak valamilyen továbbképzést, például a gyógyszerek mellékhatásait illetően?
Nem, a benzinkutasoknak vagy a bolti eladóknak a továbbiakban sem lesz feladatuk a gyógyszerekről felvilágosítást adni. Elvileg erre valók a készítmény dobozában található betegtájékoztatók.

Ki az, aki felvilágosítást tud adni gyógyszer-összeférhetetlenség esetén?
E gyógyszerek legtöbbjénél minimális a lehetősége annak, hogy gondot okozzon más készítményekkel való együttes alkalmazásuk. Mégis, ha bármilyen kérdés merülne fel bennünk, a gyógyszert árusító benzinkutak gyógyszerpultjainál van egy ingyenesen használható mobiltelefon is, így a Dr. Info telefonos rendszerén keresztül vásárláskor érdeklődhetünk, s szakszerű felvilágosításhoz juthatunk.

Dr. Info telefonszáma: 0640/374-636
Dr. Info a neten keresztül is elérhető: www.dr.info.hu

Drágábbak-e ezek a gyógyszerek, mintha gyógyszertárban szereznénk be őket?
E gyógyszerek ugyan szabadárasak lettek, ám a forgalmazók igyekeznek alkalmazkodni a Magyar Gyógyszerészkamara év elején javasolt áraihoz. Ha nem sürgős a készítmények beszerzése, érdemes több helyen is érdeklődni az árakról.

A WellnessCafe tippjei

  • A legjobb, ha minden eshetőségre felkészülve tartasz otthon láz- és fájdalomcsillapítót – a gyerekek elől gondosan elzárva -, így elkerülheted, hogy az utolsó pillanatban vagy lázasan kelljen szaladgálnod gyógyszer után.
  • Mindig olyan helyen vegyél vény nélküli gyógyszert, amelyről tudod, hogy engedéllyel árusít ilyen szereket! Tehát pult alól, a piacon semmiképp nem ajánlott!
  • Nézz utána, hogy a keresett gyógyszered valóban vény nélkül kapható-e, hiszen ezek köre a januári szabályozás nyomán megváltozott!
  • Ha kérdésed merül fel a készítményekkel kapcsolatban, ne szégyellj kérdezni. Használd az információs lehetőségeket!

További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X