Főoldal > EGÉSZSÉG > Kikészít a munkád?

Kikészít a munkád?

0

Írta:

A stresszt persze nem tudjuk tökéletesen kiiktatni életünkből, és erre nincs is szükség: hiszen az olyan izgalmak is ide tartoznak, mint a randi előtti felfokozott állapot, amitől ki is akarna megszabadulni? Test és lélek harmóniáját megbontó ellenség a distressz, azaz negatív stressz, mely a szervezet válasza megterhelő eseményekre, helyzetekre. Hogy kinek milyen esemény mennyire megterhelő, […]

A stresszt persze nem tudjuk tökéletesen kiiktatni életünkből, és erre nincs is szükség: hiszen az olyan izgalmak is ide tartoznak, mint a randi előtti felfokozott állapot, amitől ki is akarna megszabadulni?
Test és lélek harmóniáját megbontó ellenség a distressz, azaz negatív stressz, mely a szervezet válasza megterhelő eseményekre, helyzetekre. Hogy kinek milyen esemény mennyire megterhelő, nagyon változó: befolyásolja a személyiség, a neveltetés, a korábbi tapasztalatok sora.

0005849_1.jpg ()

Mégis, a negatív stresszt keltő szituációkban közös vonások ismerhetők fel. Erősen szorongáskeltő, ha úgy érzed, a dolgok menetét nem tudod befolyásolni, például nincs beleszólásod munkád megtervezésébe, ki vagy szolgáltatva egy átláthatatlan rendszernek. Emellett nagyon kimerítő, ha folyamatos készültségi állapotban vagy pszichésen, mert mondjuk sosem tudhatod előre, mikor toppan be a főnököd egy határidős feladattal. Ugyanilyen romboló hatású, ha olyasmit várnak el tőled, ami meghaladja a képességeidet, mert így folyamatosan kudarcok érnek, ami negatívan befolyásolja énképedet.

Tökéletes munkahely persze nem létezik, de ha nap, mint nap szorongva mész be és kifacsarva vánszorogsz haza, előbb-utóbb szervezeted fellázadhat, és valamelyik tipikus stressz betegséggel kezdhet sztrájkba a kizsákmányolás ellen. Az alábbi listából kiderítheted, mennyire vagy veszélyeztetve.

A munkahelyi stresszért felelős fő bűnösök:

  • Túlterheltség: a teljesíthetetlen mennyiségű vagy minőségű feladat a kimerültségen túl az önértékelés csökkenéséhez vezet
  • Állandó változások: a nap, mint nap változó elvárásoknak elbizonytalanodás lesz a vége
  • Az elvonulás hiánya: az egy légterű modern irodákban nincs lehetőség egy kis zavartalan szusszanásra
  • Az összetartás hiánya: rossz hangulatot szül, ha a munkatársak nem segítik egymást, vagy akár egymás ellen dolgoznak
  • Jó kapcsolatok hiánya: feszültségkeltő, ha a munkahelyen nincs bizalom, támogatás, érdeklődés egymás iránt
  • Nem megfelelő vezetési stílus: jelentős stressz-forrás, ha nem jössz ki a főnököddel
  • Az ellenőrzés rendszere: frusztráló, ha csak negatív, vagy igazságtalan visszajelzéseket kapsz
  • Alacsony fizetés: az anyagi megbecsülés hiánya ugyanúgy stressz keltő, mint a félelem a munka elvesztésétől
  • Szerepkonfliktus: főleg nőket érintő probléma, hogy egyszerre feleljenek meg otthon és a munkahelyen

A lista persze korántsem teljes, nincs benne szó az olyan szélsőséges szituációkról, mint a szexuális zaklatás, vagy a „mobbing”, azaz pszichoterror, mikor egy kollégát menetrendszerűen szekálnak, molesztálnak, cikiznek. Az ilyen esetekben nem kérdés az azonnali cselekvés, de az „enyhébb” stresszt sem kell eltűrni.

A kérdést az EU is komolyan veszi, és keretegyezményben szabályozza a munkahelyek dolgozóik testi-lelki egészségéért vállalt felelősségét. Reméljük, az egyelőre késlekedő hazai szabályozás is hamarosan megszületik, és a munkavállalók tisztelete, különbözőségeik értékelése ugyanolyan természetes lesz, mint az egészség szem előtt tartása, az optimális terhelés, a munka és a magánélet közti egyensúly biztosítása.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X