Főoldal > EGÉSZSÉG > Nevess az egészségedért

Nevess az egészségedért

0

Írta:

Gondoltad volna, hogy az immunrendszer egyik leghatékonyabb, minden nem kívánt mellékhatás nélküli erősítője a szívből jövő nevetés? Mikor kacagunk, a rekeszizom aktív mozgása szinte belülről maszírozza zsigeri szerveinket, vérünk oxigénellátása fokozódik, amiért szívünk és ereink különösen hálásak. Ráadásul mindennek hatására szervezetünkben örömhormonok – endorfinok – szabadulnak fel, melyek belső fájdalomcsillapítóként is ismeretesek. Javul a közérzetünk, […]

Gondoltad volna, hogy az immunrendszer egyik leghatékonyabb, minden nem kívánt mellékhatás nélküli erősítője a szívből jövő nevetés? Mikor kacagunk, a rekeszizom aktív mozgása szinte belülről maszírozza zsigeri szerveinket, vérünk oxigénellátása fokozódik, amiért szívünk és ereink különösen hálásak. Ráadásul mindennek hatására szervezetünkben örömhormonok – endorfinok – szabadulnak fel, melyek belső fájdalomcsillapítóként is ismeretesek. Javul a közérzetünk, szabályosan kivirulunk. Ha széles kedvünkben még könnyünk is kicsordul, testünk kimossa magából a szorongásprovokáló anyagokat: kémiai vizsgálatok bizonyítják, hogy ezek a könnyek egészen más összetételűek, mint a bánaté és gyászé.

Egészségünkért a helyes táplálkozás és életmód mellett legalább annyit tehetünk optimizmussal. Kutatások bizonyítják, hogy a dolgokhoz való hozzáállásunk döntően befolyásolja egész életünket, vitalitásunkat. Egy éveken át tartó vizsgálat azt a megdöbbentő eredményt hozta, hogy negyvenöt éves kor felett a pozitív szemlélet és a jó fizikai-lelki státusz közt szorosabb összefüggés mutatkozik, mint a dohányzás és a tüdőrák kialakulása között! Az optimizmus, a dolgok megváltoztathatóságába vetett hit, de egyben képesség az elfogadásra, a bizakodás, a „katasztrofizálás” kerülése úgy tűnik, tehát maga az életelixír.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X